Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster LAHOLM KNÄREDS PRÄSTGÅRD 3:1 - husnr 1, KNÄREDS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

KNÄREDS KYRKA (akt.)
2001-11-07
Interiörbeskrivning
LÅNGHUS- Golv: Kvistrika äldre, breda, spontade, brädor. Brädorna ligger i nord-sydlig riktning efter sidorna och i bänkkvarteren, men i öst-västlig riktning i mittgången. Mitt- och korsgångens brädor ligger något lägre än i bänkkvarter och sidogångar och är spikade med synliga smidda spikar, övrigt golv är spikat i sponten. I korsmitten finns en fyrkantig ramfyllning som golvmönster. Mellan andra och tredje bänkraden bildar golvet en liten ramp upp till korgolvet. Brädorna är kalklutade och såpade. En tunn trälist löper efter ytterväggen. Den är täckmålad i vit kulör. Kyrkans valv är isolerat med rockwool.

VÄGG- Slätputsad. Vit kulör, kalkfärg. Släta fönsternischer, fasade. Fönsterbänkarna täckmålade i vit kulör, lackfärg. Mitt på varje fönsterbänk en upphöjd sockel, vit kulör, för dekorationer. Två hål i varje fönsterbänk för adventsbågar och liknande.

TAK- Segmentformat tunnvalv med rakt mittparti. I övergången, på ömse sidor om det släta partiet, finns en löpandehund-fris i trä. Valvet är uppbyggt av åtta partier med topp-rot lagda, hyvlade brädor av varierande bredder (öst-västlig riktning). Taket är täckmålat i en mörk, dov, blågrön kulör. Taklisten är av trä och profilerad. Den är täckmålad i beige kulör nedtill och krapplacksröd i anslutning till tak.

FÖNSTER- Långhuset har fyra fönsterbågar mot norr och fyra mot söder. De två västligaste delas av läktare och läktarunderbyggnader. Koret har två mot norr och två mot söder. Sakristian har ett mot nordost och ett mot sydost. Ovan nämnda fönstren i kor, långhus och sakristia är rundbågeformade femluftsfönster med öppningsbara inner - och ytterbågar. Ytterbågarna har inga gångjärn, endast haspar. Innanfönstren och karm är täckmålade i ljust grå kulör. Bortsett från dessa har kyrkan två stycken smala rundbågeformade fönster i vapenhuset - ett mot norr och ett mot söder. Långhuset har två stycken rundfönster mot väster (Enlufts, Innanfönster och ytterbåge).

DÖRRAR- Långhuset har entrédörrar mot söder och norr. Dessa utgörs av tre täta fyllnads ytterdörrar och trefyllnadsinnandörrar med spröjsade fönster i den övre fyllningen (sex rutor/dörrblad) och kannelerad fyllning i den nedre. Dörrbladen sitter i liv med innervägg och har profilerade foder samt ett rikt profilerat överstycke.
Mellan vapenhus och långhus sitter en parsvängdörr med tre fyllningar per blad. Dörrbladen är täckmålade i grå kulör med ljusare fyllnadsramar.
Mellan kor och sakristia sitter profilerade trefylllnads parspegeldörrar med profilerade foder och överstycke. De sitter i liv med vägg och är täckmålade i ljust grå kulör.

RADIATORER- Kyrkan är försedd med ett vattenburet värmesystem. Radiatorerna har två celler och i toppen sitter en perforerad täckplåt. Radiatorerna och skydden är täckmålade i vit kulör och sitter monterade utefter långhusväggarna.

FAST INREDNING- Långhuset har en bänkinredning med sluten gavel mot mittgången och öppen mot sidogångarna. Bänkarna har spegeldörrar med mörkgrå laserad mittspegel, ljusgrå raminfattning med blågrön profilerad list. Ramverket är täckmålat i relativt mörkt grå kulör. Överliggare och sockel är täckmålade i mörk blågrå kulör. Bänkarnas sittytor och bakstycken är släta och täckmålade i relativt ljust grå kulör. Kyrkan har åtta bänkrader plus front fram till korsgången. Efter korsgången har kyrkan åtta bänkar samt front. Fronten framför norra bänkraden är sammanfogad av två spegelfyllningar, den södra av tre.

PREDIKSTOL- Predikstol och baldakin i nyklassicistisk stil är från 1853 och tillverkad av bildhuggare Johan Andersson, Olsbo, Mjöbäck. Den är täckmålad i ljust grå kulör med förgyllda dekorationer. Uppgång efter norra väggen från koret. Trappan är tillverkad av klarlackad furu (1970-tal).

De pelare som bär läktartaket är svarvade dockor med åttkantiga baser och doriska kapitäl.
I fronten står fyra stycken och utmed sidorna till läktarunderbyggnaderna står två på ömsesida. Mittgången under läktaren kantas av två fristående pelare samt två halvkolonner på ömse sida om entrédörren till vapenhuset.

LÖSA INVENTARIER- På södra väggen hänger en förgylld ängel. En målad tavla på duk, föreställande Kristus på korset. På ömse sidor om tavlan hänger två snidade kandelabrar föreställande kolorerade keruber som håller var sitt ljus i ett förgyllt krus. Öster om entrédörren sitter en oval vikbar, nummertavla från 1944 av Erik Nilsson, Harplinge. Väster om entrédörren hänger en nummertavla tillverkad av Erik Svensson, Kåphult.

På norra väggen hänger ett triumfkrucifix av ek på ett furukors. På golvet, öster om dörren, står ett golvur från 1808 (1812 enl boken) tillverkat och skänkt av täckmålaren Ifver Hansson, Lagered. vit kulör med förgyllda lister. Öster om norra dörren hänger en oval nummertavla från 1944 av Erik Nilsson, Harplinge. Väster om entrédörren sitter en nummertavla av Erik Svensson, Kåphult.

Över korsmitten hänger en stor (30 armad) malmkrona för levande och elektriskt ljus. Den hänger i smidda krokar med förgyllda kulor.
Över bänkraderna hänger fyra (två på varje sida) lampkronor med vita glaskupor och mässingshållare. Kronorna hänger i mässingsstänger.

KOR- Golv: Spontat, ändskarvat, brädgolv utan kvistar och med breda brädor. Öst-västlig riktning. Kalklutat och såpskurat. Golvet innanför altarringen ligger högre än korets övriga golv. Vägg: Lika långhus. Mot öster dock med utskjutande pilastrar och rundbågefris samt rundbågeformade tympanonfält. Korväggen har al frescomålningar av Pär Siegård från 1953. Målningen i den mellersta rundbågen (altartavlan) föreställer Kristihimmelfärd och Kristus visande sig för sina lärljungar på Oljeberget. De två övriga sitter i runda nischer ovan dörrarna till sakristian. I den nordöstra nischen finns en målning av en kalk och i den sydöstra finns ett grekiskt kors. Tak: lika långhus.

FAST INREDNING- Mot norra och södra väggen en bänkfront med spegelfyllning och kannelerade kapitäl, mitt på finns en dörröppning. Färgsättningen är lika övrig bänkinredning. Bakom fronten ligger golvet något högre och här står lösa trästolar. Svart sits och ryggstöd och benstycke i brutet vitt.

ALTARRING- Halvcirkelformad altarring med tät front av släta spegelfyllningar i ljusgrå kulör och mörkare grått ramverk. Överliggaren är profilerad och har en tandsnittsfris. Tygklätt knäfall och överliggare (gråblå kulör). Tyget fastsatt med mässingsnubbar.

ALTARBORD- Altarbordet i nyklassicistisk stil är samtida med kyrkan. Det går att stå både bakom och framför bordet. Det är av trä med spegelfyllningar. Ljusa fyllningar och mörkare grått ramverk samt förgyllda lister. Front med fristående kannelerade kolonner. Originalbänkskivan av täckmålade brädor täcks av ett täckmålat skivmaterial.

LÖSA INVENTARIER- Stolar innanför bänkfronterna mot söder och norr.
Ett polykromt och delvis förgyllt passionskrucifix med brungrå marmorerat kors och i rött hållna kanter är från år 1752. Det restaurerades 1931 av Erik Sköld och placerades därefter i kyrkan. Krucifixet ingick ursprungligen i en korsfästelse- eller kalvariegrupp och var corpus i den medeltida kyrkans dåtida altarprydnad.
Kormattor tillverkade av Judith Johanssons vävateljé i Knäred.
Vikbara nummertavlor av trä. Grågrön botten med grönlaserad ram med mönjeröd innerkant. Förgyllda kors i botten och änglar i toppen.

På södra väggen hänger en äldre altartavla (olja på duk i förgylld ram) inköpt 1821 med korsfästelsen och de tre Mariorna och Johannes. Målningens konstnär är okänd men den har fungerat som förlaga till bonadsmålningar.
Dopfunt av huggen granit från 1953 tillverkad av skulptören Eric Nilsson, Harplinge. Med en motivfris ur nya testamentet i överkant och dopfat av mässing. (Står på södra sidan. Ett dopljus i en golvfot av smide.

På norra sidan en ljusglob av svart smide.

Under predikstolen står ett piano, Classica Nordiska piano (Ljusbrun fanér).

Två sextonarmade små malmkronor med elektriskt svajande ljus. Hänger i krokar av vridet smide och med förgyllda kulor.

En fristående ambo av trä tillv av Erik Svensson. Marmorerade ben och mörkgrå fot. (färgsättningen följer den övriga bänkinredningens)

SAKRISTIA- Golv: Klarlackat, brett, brädgolv av fur i fallande bredder, lagt i öst-västlig riktning. Spikat uppifrån med synlig smidd spik. Tunn, rak, golvlist av trä, täckmålad i vit kulör. Vägg: Slätputsad och avfärgad i vit kulör med släta fönsternischer, lika övrig väggar.
Tak: Topp-och rotlagt brädtak i nord-sydlig riktning. Täckmålat i mörkt grönblå kulör. Två sektioner, skarven ligger mitt i rummet. I nordvästra hörnet finns en liten lucka (inspektionslucka för sakristians tak). Taklisten är tunn och kraftigt profilerad, täckmålad i lika kulör som övrigt tak. Dörrar: Djupa nischer till pardörrar till koret. Entrédörr mot öster. En slät dörr med fönsterglas i det övre partiet.

FAST INREDNING- Mot väster en skåpsinredning bestående av två högskåp på sidorna och ett högre mittparti med en triangel med förgylld stjärna i mitten. Under mittskåpet står ett fristående skrivbord (faner). Skåpen är täckmålade med en matt färg (troligen latexbaserad) i mörkt blågrön kulör.

En Piscina (av polerad cement med vita stenar i) står mot nordöstra väggen.

I sydöstra hörnet finns en toalett. Väggar av skivmaterial. Slät dörr och foder. Profilerad kröningslist. Samtligt täckmålat i ljust, grå kulör.

LÖSA INVENTARIER- Ett nygotiskt bord, ett marmorerat fundament och ett kannelerat fundament, två särkställ, en armlänsstol av ek.

En tolvarmad takkrona av mässing med runda kåpor av klart glas. Hänger i en mässingsstång i taket.

VINDFÅNGEN TILL NORRA OCH SÖDRA ENTRÉN- Golv av rött tegel med nedfällda avtorkningsgaller, intäckta av heltäckningsmattor. Slätputsade väggar avfärgade i vitgrön kulör. Tak: välvt, putsat och avfärgat lika vägg.

LÄKTARUNDERBYGGNAD MOT NORR- Golv: Lamellparkett. Smala stavar av ljus ek, nord-sydlig riktning. Klarlackat, matt, troligen plast. Sockel: Slät, relativt hög med rundad överkant. Täckmålad i bruten vit kulör. Blank lackfärg. Vägg: Skivmaterial med fasad kant. Täckmålat i ljust grå kulör. Penselstruken. (troligen latex färg). Tak: Hyvlade brädor, topp-och rotlagda av varriernade bredd. Spikade med smidds spik, synlig spikskalle. Två sektioner. Öst-västlig riktning. Täckmålat med en matt färg i vit kulör. Fönster: Två spröjsade fönster 15 rastrerade rutor per fönster mot öster/långhus och ett dito samt ett med 20 rutor per fönster, mot norr/mittgång under läktaren. Dörr: En inåtgående enkeldörr med slätt dörrblad mot mitgången. Täckmålad i ljust grå kulör.

LÖSA INVENTARIER- Smidebeslagen ekkista med välvt lock från 1750, med tre lås.
Dopfunt av trä med åttkantig cuppa från 1853. Täckmålad vitt med förgyllda lister.
Runt bord med fyra tygklädda stolar,
Avlångt bokbord med tygk¨lädd soffa och två stycken armlänsstolar.
Ett belyst glasskåp med små inventarier från kyrkan.
Fotografier av tidigare präster. Tidstavla för Knäreds kyrka, en bonad, mattor.

Femarmad taklampa av mässing med kupor med vitglas.
Äldre mässingskrona från 1779.
LÄKTARUNDERBYGGNAD MOT SÖDER- Golv, väggar, tak, fönster och dörr se mot norr. Utrymningstrappa från läktaren i fönster mot söder.

FAST INREDNING- Textilförvaringsskåp mot väster. Släta luckor. Täckmålade i ljust grå kulör. Textilförvaringsskåp mot öster av röd bok, samt dito mot norr. Klädmajorer av ljus ek.
Lösa fällbara stolar, litet sidoaltare av obehandlat furu.

MITTGÅNGEN UNDER LÄKTAREN- Diverse mindre tidskriftsbord och rullbar psalmbokshurts. Två stycken fristående svarvade kolonner, täcklaserade i mörkt grön kulör
Samt två stycken dito halvkolonner på ömse sidor om entrédörr från vapenhuset.

VAPENHUS- Golv: Klarlackat brett furugolv spikat uppifrån med spidda spikar. Täckt av en heltäcknigsmatta. Golvlist, slät med rundad överkant. Täckmålad i grå kulör.
Vägg: Slätpustade väggar penselstrukna och täckmålade med en matt färg i vit kulör.
Mot norr en vägg med fyllningar. Mörkare grått ramverk och spegel samt ljusare grå ramfyllning. Mitt i partiet finns sedan 2007 två dörrar. En till toalett och en till städutrymme. Däremellan ett förrum med utslagsvask. Dörr: ytterdörr mot väster är en tre fyllnads pardörr. Kulör lika spegelvägg i vapenhus.

TRAPPA TILL LÄKTAREN- Golv: Plastmatta med grå gummilist i framkant. Sättsteg gråmelerade och stigsteg rödmelerade, Handledare av klarlackat björk. Räckespjälor, fyrkantsstoplar, täckmålade i ljust grå kulör (blank lackfärg). Rundbågeformat fönster mot norr och söder med spröjsade ytterbågar i tre lufter och enkelglas i innerbågarna (två lufter). Lampa i tak: Blyinfattat frostat glas.

TORNRUM OVAN VAPENHUS- Golv: Heltäckningsmatta brun. Sockel, tjock, låg rundan överkant, täckmålad i grå kulör. Vägg: Slätpustad och täckmålad vit med ev en oljefärg. Segmentformat valv till läktaren med trefyllnads pardörr täckmålad i ljust grå kulör (trol lackfärg) Förrådsutrymmen mot norr, släta dörrar, väggar av skivmaterial, täckmålade i grå kulör. Garderober mot söder. Igensatt valvöppning mot väster. Fönster mot väster, Spröjsat I nischen står ett kors på en marmorerad sockel. Tillverkat 1853, anv tidigare som altarkors.

LÖSA INVENTARIER- Dekorationsbemålad (blommor m.m.) kista med välvt lock från 1822 (bl.a. med intitialerna C N D). Målad av bonads- och möbelmålaren "Nisse i Tygared"/ Nils Erlandsson (f. 1799 Kyrkhult, död 1870 Tygared) Står invid trappan. Nils måleri igenkänns på den s k Knäredsrosen, rosetterna och banden som avslutas med en tofs. Malmkrona från 1851. Trappa upp till klocktorn.

En trappavsats med tre steg leder från tornvind till läktare.

LÄKTARE- Golv: Nålfiltsmatta i blå kulör. Vägg: Se långhus. Tak: se långhus. På västra väggen är ett svartmålat ankarslut synligt på insidan.
Överliggaren på läktaren är täckmålad i mörlkblå kulör. Fronten har ett mörkgrått ramverk, ljusa fyllningar och förgyllda spiraler på sidorna.

Tak: Lika långhus och kor.

FAST INREDNING- Golvet har fem etager. På södra sidan står sju bänkrader och på norra sidan står fyra. Bänkarna har spegelfyllningar i ryggstödet (tre och ½ stycken) och ansluter mot ytterväggen. Sidostycket är öppet och stänkmålat i mörk, gråbl,å kulör med mörkblå överliggare.

Mot barriären står notförvaringsskåp med släta luckor, täckmålade i mörkt grå kulör.

Takkronor av mässing, fem armar med vita kupor av glas i mässingstänger på vardera sida om orgeln.

ORGEL- Orgelverk tillverkat av A Mårstenssons orgelfabrik AB Lund 1965 . Orgelfasad tillverkad av orgelbyggare E.A. Setterqvist, Örebro, 1875, med ljusgrått ramverk förgyllda detaljer (bronserade). (Knäred var en av de första landsförsamlingarna i Halland som skaffade orgel - redan 1750).