Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster OSKARSHAMN MISTERHULT 1:90 - husnr 1, MISTERHULTS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

MISTERHULTS KYRKA (akt.)
2004-08-19
Interiörbeskrivning
Sammanfattande interiörbeskrivning - Det stora kyrkorummet täcks av ett trätunnvalv. Långhuset är rektangulärt och avslutad av en halvrund absid. I norr och söder finns halvrunda utbyggnader. Stora stickbågiga fönsteröppningar längs långhusfasaderna, i koret och på orgelläktaren släpper in mycket ljus. Trätaket är målat i grågrönt och de putsade väggarna är avfärgade i vitt. Bänkinredningen i fyra kvarter är målad i grått, vitt och guld. Altaruppsats, predikstol och orgelfasad i nyklassicistisk stil är ursprungliga med kyrkan.
Långhuset - Kyrkorummets trätunnvalv är täckmålat i grågrönt, taklisten är målad i grått och guld och väggarna är slätputsade och avfärgade i vitt. Lackat trägolv. De fyra BÄNKKVARTEREN består av öppna bänkar med låga rakslutna bänkgavlar. Bänkarna tillkom omkring 1900 och ombyggdes till nuvarande form vid 1930-talets renovering. Skärmar och gavlar är målade i grått, vitt och guld, bänkinredningens inre är målad ljust grå. Ovan bänkkvarteren hänger flera mässingskronor. PREDIKSTOLEN på norra långhusväggen, ritad av Jonas Berggren, är samtida med kyrkan. Trappan tillkom dock vid 1900-talets början. Predikstolen är målad i två grå nyanser med förgyllda detaljer. Mellan ljudtak och korg finns en draperimålning. På långhusets väggar hänger BEGRAVNINGSVAPEN över bl a personer ur ätten Hammarsköld på Misterhults gård. På väggarna hänger också lampetter av mässing. Längst bak i kyrkorummet finns bl a bokbord och en långbänk. LÄKTAREN bärs upp av fyra pelare som fortsätter genom läktargolvet och går ända upp i taket. Läktarbarriären är målad i två grå nyanser och har förgyllda lister. På läktaren står ORGELVERKET från 1912 med ORGELFASAD som är ursprunglig med kyrkan och utförd efter ritningar av Jacob Wulff. Orgelfasaden är målad i grått och guld, som övrig fast inredning och utförd i nyklassicistisk stil med urnor, lagerkvistar och tofsar. På läktaren finns bänkar av den typ som tillkom vid renoveringen omkring 1900. Under läktaren finns en LÄKTARUNDERBYGGNAD med trappa till läktaren, städutrymme och kapprum i norr samt toalett och väntrum med textilförvaring i söder. I södra absiden, mitt på långhusväggen, finns en ingång ovan vilken en relief av Arvid Källström är placerad. Motivet är "Jesus välsignar barnen". I absiden finns även några äldre inventarier och en ljusglob av smide. Den norra absiden är anordnad som dopkapell med ett mindre altare och dopfunt av trä från 1794. Ovan altaret finns ett medeltida altarskåp med S:t Olof. I absiden finns också den öppningsbara skulpturen föreställande Maria med Jesusbarnet samt några ytterligare av kyrkans äldre inventarier.
Koret - Koret har tak och väggar lika långhuset. Lackat trägolv, ett steg förhöjt jämfört med långhuset. ALTARUPPSÄTTNINGEN, arkitektoniskt uppbyggd med kannelerade pilastrar och bruten gavel, samt urnor, är målad i grått med förgyllda detaljer. Altaruppsättningen med ALTARTAVLAN är samtida med kyrkan och utförda av Jonas Berggren med motivet Jesu dop. Altaruppsatsen flankeras av två skulpturer av gips föreställande Petrus och Johannes, tillkomna vid 1930-talets mitt och utförda av Arvid Källström. ALTARRINGEN med glest placerade balusterdockor härstammar från 1902-06 års renovering. I norra delen av koret finns korbänkar i två rader i utförande lika långhusets bänkar. I söder har korbänkarna ersatts av en större gradäng med lösa stolar. I koret finns också DOPFUNT av trä och ett piano. På väggarna hänger psalmnummertavlor med förgyllda ramar och lampetter av mässing. Ovan ingången till sakristian hänger ett TRIUMFKRUCIFIX daterat till sent 1300-tal och i korets sydvästra del, delar till ett medeltida altarskåp.
Sakristia - Sakristian har golv och tak av lackat trä och putsade väggar avfärgade i vitt. I det nordöstra hörnet finns en öppen spis. I den södra delen finns förråd och toalett vid sidan av förbindelsegång till kyrkorummet. I väster finns separat utgång till kyrkogården. Samtliga dörrar är målade i grått. Sakristian är möblerad med bord, stolar och kista målade i ljusgrått.
Vapenhus/Torn - Vapenhuset har golv av kalksten, trätak målat i vitt och putsade vita väggar. I den norra delen finns en öppen trappa som leder till tornets övre våningar. I vapenhuset finns en dörr av järn, från den gamla kyrkan, uppsatt på väggen. I tornet förvaras en del äldre inventarier. Till två tornkammare finns trädörrar från den gamla kyrkan, bemålade med en kraftfull barockdekor i svart, vitt och grått. I tornet hänger tre klockor, samtliga från senare delen av medeltiden och, enligt uppgift, aldrig omgjutna.

Interiörbeskrivning kompletterad vid inventering 2004 utförd av Kalmar läns museum på uppdrag av Linköpings stift.