Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster MÖLNDAL TALLSVÄRMAREN 7 - husnr 1, FÅGELBERGSKYRKAN

 Byggnad - Beskrivning

FÅGELBERGSKYRKAN (akt.)
2003-06-23
Interiörbeskrivning
LÅNGHUS - Ett ombonat och ljust långhus med högt i tak. GOLVET är lagt med röd klinkers, som återkommer i övriga byggnaden, förutom ett par rum som har linoleummatta. VÄGGARNA består av rött tegel och TAKET av laserad panel. Det är öppet upp till nock och kraftigt lutande.
På korväggen går FÖNSTREN från golv till tak och öppnar upp mot skogspartiet utanför. På norra gaveln släpper nio kvadratiska, mindre fönster in ljus. Mot väster finns ett smalt ljusinsläpp från golv till tak i en nisch som vänder sig åt söder. Övriga fönster varierar i utförande men är övervägande kvadratsikt utformade. Samtliga fönster är infattade i omålat trä. En DUBBELDÖRR i trä leder in till kyrkosalen. Den södra väggen består av stora vikdörrar, så till större samlingar finns det möjlighet att öppna dem mot församlingssalen intill.

KOR - Saknar markering mot långhuset.
GOLV - Som långhuset.
VÄGG - Som långhus.
TAK - Som långhus.
FÖNSTER - Som långhus.

SAKRISTIA - Ligger mellan kyrkosalen och huvudentrén i byggnadens västra del. Rummet är litet med vitmålad tapetväv på VÄGGAR och i TAK. Väggen mot kyrkosalen består av rött tegel. GOLV - Som långhuset. Rummet fungerar även för enskilda samtal.

VAPENHUS - Saknas.

INREDNING:

ALTARE - Är uppbyggt i rött tegel med grön altarbonad med ett fiskmotiv.
ALTARRING - Saknas idag, isärsågad som går att använda när tillfälle bjuds.
ALTARUPPSATS - Krucifix av komminister Jan Merje, 1984. Ikon på korväggen målad av diakon Karin Grönlund.
PREDIKSTOL - Enkel i ljust trä. Liten textilprydnad som saknar initialer.
BÄNKINREDNING - Öppen bänkinredning i ljust trä, i två mot varandra snedställda kvarter. Sitsar och ryggstöd i ljus mocka. Längst bak i salen finns ett upphöjt parti med enkla stolar i rader.
ORGEL - Sjustämmig med fasader i ljus träfaner, tillverkad av Magnussons orgelbyggeri i Mölnlycke, 1984.

ALTARTAVLA - Fyra bibliska motiv är utsnidade i trä. Konstnär Arvid Bryth.
DOPFUNT - Ljus träfot med kristallkupa.
BELYSNINGSARMATURER - Stora ljuskronor från taket med delvis nakna glödlampor hängande i olika höjd samt de längst ner med skärm, i vit plast. Spotlights och diskret takbelysning över kordelen.
NUMMERTAVLA - Saknas.
ÖVRIGA INREDNINGSDETALJER - Ett textilkonstverk, "Vägen" av Inga-Karin Johnson, Lerum 1989, täcker stora delar av den norra väggen. På den västra väggen hänger en ängel, "Flickan", huggen i trä av konstnär Sverker Eklund, Göteborg 2002.