Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster MÖLNDAL KÅLLERED 4:1 - husnr 1, KÅLLEREDS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

KÅLLEREDS KYRKA (akt.)
2003-03-31
Interiörbeskrivning
KYRKORUMMET är litet och stämningsfullt, med den äldre träinredningen och det bemålade innertaket som de vktigaste blickfången. KORET har ingen särskild avgränsning mot långhuset, annat än bänkkvarterens avslutning framåt. Framför det södra bänkkvarteret är en dopplats anordnad, och på norrsidan framför det norra bänkkvarteret sitter predikstolen. GOLVET i mittgång och kor är lagt av kluven oregelbunden grå gnejs eller skiffer. Samma golvnivå i både långhus och kor. I bänkkvarteren ett brunt lackat trägolv. VÄGGARNA är slätputsade vita, med en struktur som följer den bakomliggande murens ojämheter.

INGÅNGAR - I väster under läktaren från vapenhuset, på korets sydsida samt till sakristian på korets norrsida. Från vapenhuset leder en dubbel modern spegeldörr med tre speglar, målad i grönt. Till nischen innanför korporten liksom till sakristian moderna spegeldörrar, laserade i brungrönt.
FÖNSTREN är rundbågiga träfönster med korspost, invändigt grönmålade. Innanfönster utan spröjsar, i ytterbågarna färgade glas i blyinfattning. Fönstren från 1900-talets första del, möjligen 1933.Ovanför läktaren två mindre takfönster. Ytterfönstren i takfallet av gjutjärn, innerfönster spröjsade bågar i liv med takytan.
TAKET är välvt och brädklätt, avvalmat över koret. Tre tvärbjälkar över kyrkorummet Taket är täckt med MÅLNINGAR, vilket även gäller det brädklädda gavelfältet bakom läktaren. Målningarna är utförda av Eric Grijs 1715. Målningen har tre huvudgrupper av motiv: 1. Över koret en sol med Jahve inskrivet i en triangel symboliserande treenigheten, och kring denna sol lurblåsande änglar och putti. 2. I takets mitt ett stort Kristi förklaringsmotiv inom en stor rödkantad molnsky och kring denna mindre molnskyar med putti. 3. Över läktaren änglar med textband och på bakväggen yttersta domen. Även tvärbjälkar och taklist är inmålade i samma stil, på taklisten som egentligen är ganska enkelt utformad är målad en äggstav i grisaille och ovanför denna en bladfris, även denna i grisaille.

VAPENHUS - Tillbyggt i väster, i en och en halv våning. Trappa vid norrsidan leder upp till ett rum i läktarplan, och med ingång till läktaren. GOLV - Kalkstensplattor, ej ålderdomliga. Golvet är två trappsteg högre än i långhuset, men samtigit ett trappsteg lägre än marken utanför, eftersom hela kyrkan ligger i sluttning. VÄGG - Slätputsade vita. PORT - Välvd ytterport med dubbel träport med två speglar på insidan, grönmålade, och med diagonalställd panel i ramverket på utsidan. Från 1933 eller tidigare under 1900-talet.TAK - Brungrönt lasyrmålat brädtak. I taket en armatur, nedåt spetsig och med en nedhängande stjärna. Troligen från 1933. TRAPPAN är murad med steg av kalksten, och leder upp till ett RUM med brädklätt tredelat innertak och med en dörr in till läktaren. Vitmålat spröjsat kopplat fönster.

SAKRISTIA - Sakristieutrymmena är tvådelade, förenade av en glasad gång. Det som tidigare var den egentliga sakristian innehåller nu vissa förråd etc, samt passage vidare till den nuvarande sakristian. Kalkstensgolv, murade putsade väggar och vitmålat enkelt brädtak. Litet välvt fönster åt öster. Dörrar spegeldörar dels grönmålade från 1933 och dels grönlaserade från 1975-76. Den NUVARANDE SAKRISTIAN är inrymt i det s k Bagges gravkor. Putsade vita väggar, tak med synliga bjälkar och med en skåpsinredning i mörkbetsad ek.

INREDNING
ALTARE - Rektangulärt murat altare med slätputsade sidor, avfärgade i vitt, och täckt med en grå granitskiva (1900-tal).
ALTARUPPSATS - Altaruppsats av skulpterat trä, bestående av predella, corpus och överstycke. Placerad i altarets bakkant. Predellan (underdel) har en nattvardsmålning på trä inom tresidigt avslutad ram, och med konsoler i form av huvuden på sidorna, och på sidorna dekorerad med grönmålat och förgyllt bladverk. Mittparti med nattvardsmålning på trä inom en rund skulpterad ram omgiven av små änglahuvuden i hörnen,och flankerad av två träskulpturer föreställande tron och hoppet. Ytterst på mittpartiet sitter skulpterade och genombrutna bladverk, innefattande var sin kvinnofigur, och med änglahuvuden längst ut. Ovanför mittpartiet ett profilerat entablement med änglahuvuden och texten Anno 1663. Överst ett överstycke med en oval målning föreställande Jesu gravsättning. Tavlan är omgivet av ett förgyllt lövverk. På sidorna står skulpturer föreställande Moses och Aron. Allra överst står en skulptur föreställande den triumferande frälsaren, trampande på ormen. Altaruppsatsen är ett arbete i senrenässans av Hans Swant 1663, kompletterad 1711. Restaurerad från senare ändringar av Sven Gustafsson 1933.
ALTARRING - Sluten rundad av trä med smala profilerade dockor, målade i grön marmorering. Överliggare och knäfall klädda i grön plysch.
DOPFUNT - 1. Framför södra bänkkvarteret. Av rödgrå granit i ett stycke, föreställande en båt med ett stävkors i relief, över en skulpterad båt. Tillverkad 1955, ritad av konstnär Eric Sand. 2. På vapenhusets andra våning står den äldre dopfunten, av trä. EN åttkantig förhållandevis liten cuppa, med lock, stående på en smal svarvar fot, fästad i en pyramidformad fyrkantig fot.
PREDIKSTOL - Vid norra väggen. Består av korg med trappa och ljudtak. Rak trappbarriär med profilerad överliggare och fyllningar, från 1933. Åttkantig korg i skulpterat trä med kraftig profilerad list i över- och underkant. Rektangulära fyllningar på sidorna med evangelister i relief. Kring dessa skulpterade växtornament, som återkommer under nederkanten Korgen vilar på en kraftig fot i brunlaserat massivt trä. Upphängt i taket ett åttasidigt ljudtak med profileringar och målade inskriptioner på sidorna. Stående änglar i hörnen, fruktklasar vid nederkanten, och en duva med språkband upphängd mitt under, omgiven av målade änglahuvuden på ljudtakets insida. Predikstolen är utförd 1710 av Marcus Jäger, bemålad av Erik Grijs 1713 och restaurerad av Sven Gustafsson 1933. Träskulpturer på korgens sidor av . E. Valldeby 1945.
BÄNKINREDNING - I två. Sluten bänkinredning med spegeldörrar. Bänkdörrarna är av äldre datum, medan själva bänkarna är ombyggda dels 1933 och dels 1975-76. Invändigt grönlaserat trä, utsidan är marmorerat i gulbrunt med rödbruna och svarta marmoreringar i speglarna. Grågrön överliggare med snidad äggstavslist under. Marmoreringen i bänkdörrarnas speglar är av äldre datum, övrig färgsättning troligen 1933.
LÄKTARE - I väster, uppburen av runda träkolonner med baser och kapitäl, marmorerade i grönt. Läktarbarriär med åtta rektangulära speglar med målningar i: Sex apostlar, Kristus och längst i norr Johannes döparen. Ovanför och under målningarna textband, ovanför med namn på dem som målningarna föreställer och i underkanten trosbekännelsen. Underöverliggaren en snidad äggstavslist. Marmorerad i gulbrunt. Målningarna är troligen av Erich Grijs 1713. Läktarbarriärens målningar restaurerade 1933 av Sven Gustafsson.
ORGEL - Nygotisk orgelfasad med skulpterade spetsgavlar mellan torn, högre och bredare i mitten. Omfattningar i rött med svart, torn och gavlar grå med marmorering i rött, grönt och gult. Orgelfasaden stod tidigare i Engelska kyrkan i Göteborg. Orgelverket från 1907 av Olof Hammarberg ombyggt 1956 av Magnussons orgelbyggeri.
NUMMERTAVLA - Placerad på södra korväggen. Rektangulär ram av trä med skulpterat krön, helt förgylld och med vitmålad tavla, svarta siffror. Tillverkad 1726.
KLOCKOR -I klockstapeln hänger två klockor med inskriptioner, gjutna i Göteborg 1682 och 1726. Den äldre klockan, som är omgjuten nämnda år, hängde tidigare i Fässberg.