Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster MÖLNDAL GUNNEBO 1:27 - husnr 4, GUNNEBO SLOTT

 Byggnad - Beskrivning

GUNNEBO SLOTT (akt.)
2007-10-23
Interiörbeskrivning
Huvudbyggnaden inrymmer omkring 25 rum. De olika våningarnas disposition är väl genomtänkt och ansluter huvudsakligen till 1700-talets normer såväl i Sverige som i utlandet. Huvudvåningen är indelad i två bostadssviter, en för husets herre respektive för husets fru.

I källarvåningen inrymde utrymmen för kökspersonal och för en del av hushållets tjänstefolk samt skafferi, visthus, källare för ved och vin.

I huvudvåningen låg fruns våning mot öster och omfattade ett kabinett, ett toiletterum, sängkammare med garderob samt ett stort förmak med två fönster mot söder. Åt väster låg herrns våning med ett förmak med ett enda fönster mot norra gårdsplanen samt sängkammare med en garderob. Som pendanger till fruns förmak och hennes sängkammargarderob låg på västra sidan matsalen och dess skänkrum. Från huvudingångens tre öppningar når man via ovala vestibulen in till salongen, från den östra förstugan nådde man fru Halls del och den västra ledde till herr Halls del.

På övre våningen låg barnens rumssviter och gästrum av olika kategorier. Ett gästrum var avsett för resande herrar med betjänt, ett för ett gift par samt en svit för resande familj med förmak, sängkammare och garderob.

All fast inredning har ritats av Carlberg. Detta gäller med få undantag kakelugnarna. De allra flesta parkettgolven i paradvåningen är från 1700-talet och lagda efter Carlbergs ritningar. För paradvåningen ritade Carlberg ett centralt beläget sällskapsrum, byggnadens ståtligaste och praktfullaste interiör. Salongen omgärdas av pilastrar och pryds av friskultpurer, reliefer samt en påkostad öppen spis. Rummet når med sin takhöjd upp i övre våningen. I rummet fanns snickeridekorationer i form av takets mittrelief, pilastrar samt taklist med meander och eklöv. Av gips var däremot takets mittrelief samt draperifestonerna med putti i den stora hålkälen, figurkompositionerna över de fyra dörrarna och dekoren i de ovala relieferna, över speglarna och över dörren till vestibulen. Det populära och i sommarvillor så lämpliga motivet "De fyra årstiderna" användes i salongens fyra hörn.

KÄLLA: Baeckström, Arvid: Gunnebo II, herrgården. Göteborg 1997