Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster HALMSTAD KVIBILLE 26:1 - husnr 1, KVIBILLE KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

KVIBILLE KYRKA (akt.)
2002-07-10
Interiörbeskrivning
LÅNGHUS - GOLV - I mittgången ligger ett trägolv av furu, troligen betsat. Brädorna ligger i V-Ö riktning. I bänkkvarteren ligger ett likadant golv dock lagt i N-S riktning. I N mot sakristian finns en modern trappa med tre steg, täckt med gröngul heltäckningsmatta samt guldfärgade lister. I mittgången ligger en heltäckningsmatta i gröngul kulör.
VÄGG - Slammade med troligtvis kalkputs och kalkfärg, i bruten vit kulör. Väggen har en ojämn yta där de underliggande stenarna syns. Mot vapenhuset i V består väggarna av skivmaterial och är täckta med strukturväv i vit kulör.
I den södra väggen finns tre spår efter äldre rundbågeformade, medeltida muröppningar. Öppningen i Ö till koret, mellan målningarna täcks av en bjälke av trä, täckmålad i grå kulör med rundade lister i blått och guld. Denna bärs upp av de 1949-53 tillkomna, vitputsade pilastrarna med skulpterade kapitäl och bas.
PORTAL - I V finns en grov pardörr, en sk döbattangdörr, av trä med tre profilerade spegelfyllnader i varje dörrblad. Den nedersta samt översta spegeln är kvadratisk medan den mittersta är en stående rektangel. Profilerna i speglarna är täckmålade i brun kulör medan övriga delar av dörren är täckmålade i grå kulör. Dörren har ett kraftigt dörrfoder av trä, täckmålat i grå kulör. Dörren har en äldre nyckelskylt samt handtag av svart smidesjärn, vilka kan vara från 1600-1700-talen. Dörren är troligtvis från 1700-1800-talet.
INNERDÖRRAR - I N finns en stickbågeformad, mindre muröppning som leder till en dörr. Dörren är en enkeldörr av trä med två spegelfyllnader. Vid speglarna finns en bredare, avfasad list som är täckmålad i svartbrun kulör. I övrigt är dörren samt dörrfoder av trä täckmålade i grå kulör. Fönstret har ett handtag samt nyckelskylt av svartmålat smidesjärn. Troligen 1700-tal.
I V finns en muröppning mot N och en i S (med kolonner av trä i V). Öppningarna leder till en trappa upp till läktaren. Längs trappan finns handledare av trä. Trappan är täckt med en heltäckningsmatta i gulgrön kulör.
FÖNSTER - Stickbågiga fönsteröppningar från 1867. I N finns tre st fönster och i S finns fyra st. Fönstren sitter i inåtfasade, putsade nischer i bruten vit kulör och har en putsad fönsterbänk rollad i grå kulör, troligen med plastfärg. Fyrluftsfönster med inner- och ytterbåge. Innerbågen av trä, med korspost, är täckmålad i grå kulör och har släta glasrutor. De nedre rutorna har en liggande träspröjs. Ytterbågarna är spröjsindelade i mindre rutor. De nedre rutorna har 8 fönsterrutor och de övre har fyra. Varje luft har två st äldre fönsterhaspar.
TAK - Långhuset täcks av ett plafondtak av trä, insatt 1770. I mitten finns en stor rektangulär yta inramad av profilerade lister, täckmålade i rött och grått. I denna syns himmelsmotiv med moln och änglar i 2/3 mot koret medan den första delen är bemålat med helvetets attribut, brinnande eldar m.m. Runt denna ram löper en välvd del bemålad med runda emblem, med inskriptioner samt änglar med texter. Takbräderna är lagda i V-Ö riktning samt i Ö och i V i N-S riktning. Synliga spikskallar. Långhustaket är dekorerat med målningar från 1771 utförda av Johan Blomberg och övermålade 1870, men återigen framtagna vid restaureringen 1949-53. Som taklist finns en rundad äggstavslist i vit och guldfärgad kulör och under denna finns en målad tandsnittslist i samma kulör som den förra.
ÖVRIGT- På väggen mot N hänger två tavlor samt svarta siffror direkt på väggen. Även i NO hänger siffror på väggen. Under siffrorna är den putsade väggen målad i något mörkare kulör än väggen i övrigt, troligen med en plastfärg. På den södra väggen hänger ett krucifix och under detta en profilerad sandsten med makarna Hansens vapen, samma som återges i koret på epitafiet. På stenen är inhugget initialerna RHSW som står för Roluf Hansen Warberg och AADM som gäller för ANNE Albrektsdotter Machum. Stenen hade till 1865 sin plats över dörren till gravkoret. Den gjutna Kristusbilden över minnesstenen hade ursprungligen sin plats på Roluf Hansens kista. I SO står ett golvur insatt 1801, tillverkat i Falkenberg 1800.

KOR - Rundavslutat kor med gravkor i Ö uppdelat i två plan som skiljs genom en trappa. GOLV - Trägolv av furu, laserat i svagt gulgrön kulör. Bräderna ligger från V-Ö. En svagt välvd trätrappa i samma bredd som koret med två steg leder upp till altaruppsatsen och predikstolen. Även på detta planet är golvet av trä och i samma utformning som på det nedre planet.
VÄGG - Vitputsad likt långhuset, dock en något mer ojämn yta. På den södra väggen vid trappan finns ett handledsräcke av svartmålat järn. I Ö finns en täckmålad lucka av järn i grå kulör med lås försett med ett lejonhuvud.
FÖNSTER - Ett i N samt ett i SV, båda i samma utformning som de i långhuset. Dock finns ett mindre fönster i SO som sitter i en putsad nisch. Fönstret har en stickbågeform, är dubbelkopplat med innerruta med blyspröjs indelat i 8 rutor samt ytterruta med spröjs av trä. Fönsterbågen är av trä täckmålad i grå kulör.
TAK - Koret har ett plant innertak av trä med bräder lagda i V-Ö riktning. Synliga spikskallar. I mitten finns ett målat ramverk och inuti denna målningar med moln, himmel samt treenighetstecken och strålgloria. Utanför ramen sitter mindre ramverk med inskriptioner, änglaansikten samt blomster- och bladmotiv. Taklisten har samma utformning som den i långhuset. 1949-53 utfördes kompletterade målningar i anslutande stil till taket i långhuset, på det plana kortaket av konservator Erik Sköld.
ÖVRIGT- I korets sydvästra del står ett piano med pall samt ambo av trä. Vid predikstolen på den norra sidan står en brudbänk från mitten av 1700-talet. Denna är uppförd i trä med två speglar på framsidan innehållande textinskriptioner, Ramverket är målat i ljust brun kulör, speglarna är laserade i en gråblå kulör. Marmorerad, profilerad överliggare.

EPITAFIUM- På den norra väggen hänger ett större epitafium i sandsten och alabaster över rådmannen Roluf Hansen. Epitafiet har infällda reliefbilder i alabaster. Överst återges Kristi uppståndelse och under denna Maria begråtande Jesus. De båda bilderna flankeras av de fyra evangelisterna med deras attribut. Under reliefbilderna återfinns en text. På vardera sida om texten står en i sandsten uthuggen skulptur. Till vänster Moses med lagens tavlor och därunder i alabaster Roluf Hansens borgerliga vapen. Skulpturen till höger föreställer Kristus som allhärskaren med ett korskrönt jordklot i sina händer. Undertill återges i alabaster Anne Albrektsdotter Machums borgerliga vapen.

TRIUMFKRUCIFIX- På den södra väggen hänger ett stort triumfkrucifix från 1200-talet av trä bemålat i röd kulör samt utsnidad Kristus med rött tygstycke och ädelstensbesatt kungakrona. Kristusgestalten är 176 cm hög och skuren i ek.

VAPENHUS - Placerat i V. GOLV - Trägolv av furu, laserat i svagt gulgrön kulör. Golvet sluttar svagt ner mot V. I N finns en slät golvlist av trä, täckmålad i vit kulör. Vid dörren mot långhuset finns en handikappramp täckt med heltäckningsmatta. Rampen är av skivmaterial.
VÄGG - I N är väggen täckt av pärlspontspanel, täckmålad i vit kulör. Övriga väggar är putsade i en bruten vit kulör. De har en ojämn yta.
PORTAL - Ytterporten i V består av en pardörr uppförd i koppar. Dörren har kraftiga järnband som avslutas i pilar samt ett ålderdomligt järnlås. Ovanför dörren sitter en bjälke och däröver ett lunettfönster i en nisch. Spröjs och båge är målade i turkosblå kulör. Glaset är ett antikglas.
INNERDÖRRAR- I V finns ett vindfång och den innersta dörren är en pardörr av trä med smal pärlspåntspanel. Dörren är täckmålad i turkosblå kulör. Dörrfodret är kraftigt och avslutas med ett halvcirkelformat överljus med mittpost. Handtag av svart smidesjärn. Utsidan av denna dörr har liggande raka, svarta gångjärn av smidesjärn samt handtag och lås med klinka.
I N finns två rundbågeformade enkeldörrar klädda med pärlspontspanel, täckmålad i turkosblåkulör samt svarta raka gångjärn av smidesjärn och handtag. Innanför den nordöstra dörren finns ett förvaringsrum med elskåp m.m. Dörren i N leder upp till tornet.
I Ö finns en pardörr av stående träpanel, täckmålad i turkosblå kulör med liggande trästycken samt svarta gångjärn av smidesjärn som avslutas som en pil. Troligen från 1700-talet. Dörren har ett handtag samt lås med klinka av smidesjärn. Över dörren finns ett rundbågigt trästycke med stående träpanel, täckmålat i turkosblå kulör.
TAK - Täckmålat trätak i röd kulör. Brädorna ligger från N-S. En smal taklist av trä i röd kulör.
ÖVRIGT- I rummet finns ett bord med två stolar av trä, hylla av trä för böcker vykort m.m. På den norra väggen finns ett dopträd av svart smidesjärn. På den södra väggen hänger en tavla med Series Pastorum och en med Series Cantorum samt två lampetter av smidesjärn.
I vindfånget har golvet samma utformning som det i vapenhuset och väggarna är vitputsade. Taket är välvt och putsat. Innanför porten ligger en entrésten.

SAKRISTIA - Belägen i N, förbindelse via en trappa upp från långhuset.
GOLV - Heltäckningsmatta i ljusgrön kulör. Profilerad golvlist, täckmålad i grå kulör.
VÄGG - Vitputsade, troligen målade med plastfärg.
PORT - belägen i V i vindfånget.
INNERDÖRRAR- I S 1 st trädörr beskriven från långhuset. På insidan har den en profilerad överliggare på dörrkarmen, täckmålad i brun kulör. Denna löper sedan längs hela västväggen som består av förvaringsskåp av trä, täckmålade i grå kulör, med pardörrar indelade med spröjs i 10 glasade rutor i varje dörr. Listen löper över på den norra väggen där en dörr lika den i S finns.
FÖNSTER - I Ö finns ett tvåluftsfönster som är tvåkopplat, med bågar och fönsterkarm av trä, täckmålade i grå kulör. Fönstrets innerbåge består av en enkel glasruta. Ytterbågen är indelad i spröjs och har sex rutor i varje luft.
TAK - Består av skivmaterial täckmålat i vit kulör. Enkel taklist av trä, täckmålad i vit kulör.
ÖVRIGT- På den norra väggen står ett altare av trä, laserat i grön kulör. På den södra väggen hänger i en stor ram en äldre mässhake. I rummet finns ett skrivbord av ek samt två stolar. I taket hänger en lampa av glas, indelad med blyspröjs. Element mot N.
I N finns ett vindfång med ytterdörr i V med samma utformning som dörrarna i sakristian. Detta har dock ett litet fyrkantigt fönster i den övre spegeln. I Ö finns också en dörr vars speglar har en smalare, profilerad list. Denna leder till en trappa av tegel som går ner till ett källarutrymme. Golven är lika sakristians liksom väggarna. Taket är av trä, laserat i vit kulör. I taket hänger en klotlampa av glas. På väggen mot N finns ett element samt kapphängare av trä monterad på väggen.

TORN - 3 våningar samt ett mindre plan högst upp. Upp till 1:a våningen leder en trätrappa, lackad i mörkare kulör. Den har ett enkelt träräcke med handledare, täckmålat i grå kulör. VÅN 1- Vån 1 är en halv våning. Planet används som förvaringsrum. Här finns även en elcentral. GOLV - Breda trägolv, obehandlade, lagda från N-S. VÄGG - Vitputsade, ojämn yta. TAK - Synlig bjälkkonstruktion.

VÅN 2- Upp till vån 2 leder en enkel trappa av trä placerad i S, med handledare av trä. Rummet används till förvaring. GOLV - Lika vån 1. VÄGG - Lika vån 1. I den västra väggen finns en röd plåtlucka med handtag. FÖNSTER - I V sitter ett cirkelformat fyrluftsfönster. Korspost samt strålformade spröjs. Enkelkopplat. Fönsterbåge samt spröjs är täckmålade i vit kulör. TAK - Lika vån 1.

VÅN 3- En trappa leder från plan 2 till 3. Trappan är äldre i sin utformning, av obehandlat trä med handledare. Detta plan är klockvåningen. Här förvaras en stor- och en lillklocka. GOLV - Lika vån 2. VÄGG - Lika vån 2. LJUDLUCKA- 1 st tjärad ljudlucka av trä i varje väderstreck. Ljudluckorna sitter i rundbågiga nischer med fönsterbänkar av tegel. TAK -Öppen takstol av trä.

LÄKTARE - Läktare från 1803 bärs upp av åtta pelare, täckmålade i grå kulör med enkla kapitäl i turkosblå kulör samt mörkbrunt nederstycke. Taket under läktaren är täckt med strukturväv målad i vit kulör. Här finns också två vita trälampor. Läktarbarriären består av tre speglar i form av liggande rektanglar. Speglarna är täckmålade i grå kulör och har förgyllda, profilerade lister. Mellan speglarna finns cirkelrunda, brunmålade plattor med förgyllda dekorationer. Underliggaren är täckmålad i svartbrun kulör med förgyllda lister, likaså överliggaren. Ytan runt speglarna är täckmålad i turkosblå kulör. Överst finns ett skyddsräcke av mässing indelat i mindre rutor.

LÄKTARVÅNINGEN- Upp till läktaren leder en trappa. Ett skyddsräcke med snedställda ribbor, täckmålade i grå kulör finns uppe på läktaren.
GOLV- Trägolv likt det i långhuset samt heltäckningsmatta i beige kulör.
VÄGGAR- Vitputsade likt långhuset.
FÖNSTER- Beskrivna från långhuset. 1 st i N och ett i S. Fönstren har skyddsräcke av trä med svarvade stolpar. Täckmålade i grå kulör. Överliggaren är täckmålad i brun kulör.
TAK- Lika långhuset.
ÖVRIGT- Sidofasaderna på orgeln är indelade i speglar samt en öppningsbar dörr. Allt är täckmålat i grå kulör. På södra sidan står tre bänkrader med mindre bänkar. Dessa liknar de i långhuset med röd sittyta och grått innerstycke. Släta sidostycken målade i turkosblå kulör. I N finns endast lösa stolar av trä, samt en träbänk.

FAST INREDNING- BÄNKINREDNING - Bänkinredninngen ger ett rött intryck sett från koret och ett blått sett från vapenhuset. Bänkinredningen består av två öppna kvarter som står på en träsockel. I varje kvarter finns 17 bänkrader. Bänkfronterna består av en profilerad sockel av trä, täckmålad i brun kulör. Ovanför detta sitter en slät del av trä, täckmålad i turkosblå kulör och i denna finns i S 6 ½ speglar, i N finns 8 speglar, med täckmålad grå spegel och list målad med guldfärg. En profilerad överliggare av trä, täckmålad i grå kulör kröner bänkfronten. Sidostyckena är i samma utformning som bänkfronten dock endast en spegel per sidostycke. I spegeln står med rödmålade bokstäver vilket nummer bänken har.
Insidan av bänkfronten är målad i turkosblå kulör lika sidostyckena och bänkfronten och har en psalmbokshylla, täckmålad i grå kulör samt under denna en plan hylla i turkosblå kulör. Ingen värmeinstallation finns under bänkarna. Istället finns oljeelement under fönstren i långhuset. Sittytan är täckt med ett gråvitt tyg och ryggytan är täckmålad i röd kulör med tre liggande, rektangulära speglar med profilerad list.

PREDIKSTOL - Predikstol från 1600-1649, placerad i N. Predikstolen är utförd i renässansstil och har fyra sidor med rundbågiga fält i vika man har målat de fyra evangelisterna med sina attribut. Målningarna inramas av ett runbågigt träverk med skickligt skuren beslagsornamentik. Färgerna är i rött och guld. Under bilderna står evangelisternas namn. Mellan varje rundbågeformad inramning finns marmorerade kolonner med förgyllda, joniska kapitäl. På den nedre delen hänger guldbemålade träkulor. Predikstolens fot som är av trä och täckmålad i grå kulör, är utformad som en avdelad pelare med förgyllda lister.
Uppgången till predikstolen har ett skyddsräcke av trä indelat i rutor med skuret trä. Den är täckmålad i grön och röd kulör samt guld. Trappan är av trä, täckmålad i grå kulör med 4 st trappsteg. Insidan av predikstolen är täckmålad i brun kulör.
ORGEL - Nyklassicistisk orgelfasad med halvrunda utbuktningar samt gavelparti. Fasaden är täckmålad i grå kulör med turkosblå detaljer samt förgyllda lister. Lampetter för levande ljus av mässing sitter på varje sida om spelbordet.
ALTARE - Modernt altare av trä med tre fyllnadsspeglar på frontstycket och en spegel på vardera sidostycke. Altaret är laserat i ljusbrun kulör. Altarskivan är av trä, laserat i brun kulör.

SPECIFIKA INVENTARIER- ALTARTAVLA OCH ALTARUPPSATS - Altaruppsats av Söfren Kierulf från 1669. I Corpus återges en målning på träpanå som visar Nattvarden. I uppsatsens övre del finns en målning av den lidande Frälsaren i bröstbild. Mellan de båda bilderna finns en arkitrav, på vilken det står två friskulpturer av trä. På båda sidor om målningarna finns kannelerade kolonner och utanför dessa sniderier. Altaruppsatsen kröns av en arkitrav med ytterligare två friskulpturer samt strålgloria.
ALTARRING - Framtill är altarringen välvd med slutar på båda sidor rakt mot Ö. Balustraden har svarvade halva kolonner, täckmålade i blå kulör med förgyllda lister. På insidan är de täckmålade i grå kulör. Sockeln är av trä och täckmålad i grå kulör. Knäfallet har ett gult tyg, lika det på handräcket. Altarringen avslutas på båda sidor med en pelare täckmålad i grå kulör.
DOPFUNT - Från 1954 utförd av skulptören Eric Nilsson, Harplinge. Funten är huggen i rödflammig gneis i en medeltidsinspirerad stil. Cuppan och skaftet med vulst står på en fyrkantig fotplatta med dekorationer i form av snäckor i de fyra hörnen. Funten är huggen efter arkitekt F Wetterqvists ritning.

ÖVRIGT- Ett sengotiskt altarskåp överfördes 1873 till Statens Historiska Museum i Stockholm. Basunängel från 1735. Ängeln har förgyllda vingar och håller i en textremsa.