Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SÖDERKÖPING SANKT LARS 4 - husnr 1, SANKT LAURENTII KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

SANKT LAURENTII KYRKA (akt.)
2006-03-21
Interiörbeskrivning
Interiör beskrivning
Kyrkorummet är utformat som en treskeppig hallkyrka med något förhöjt mittskepp med stjärnvalv. Sidoskeppen har kryssvalv. I norr har ytterligare ett sidoskepp bildats genom att mellanväggarna rivits till tillbyggda vapenhus och sidokapell. Även detta sidoskepp har kryssvalv. De tre skeppen åtskiljs av fyra par pelare, varav de två västligaste är uppbyggda som knippepelare. Golvet är sedan 1975-76 av kalksten med ett stort antal gravhällar i framför allt den det nordligaste sidoskeppet. Väggarna och takets kryssvalv är vitputsade. I sydvästra hörnet finns en murtrappa till långhusvinden med en liten brunmålad dörr med äldre smide. På den vitputsade muren bredvid dörröppningen finns ett vågrätt streck inristat i putsen med följande text; ÅR 1684 Stod Vattnet Så Högt. I det nordvästra hörnet finns ett uppmurat gravkor med dörröppning åt söder med dubbla dörrar. Mot vapenhuset i väster finns en glasad brunmålad dubbeldörr. Innanfönstren är gråmålade och indelade i 12 rutor. I norra sidoskeppet finns sedan 1988 ett målat fönster komponerat av konstnären Bengt Olof Kälde.



Bänkinredningen är öppen i två kvarter. Bänkarna tillkom vid renoveringen 1885 och är målad i en ljus ekimitation. Predikstolen är placerad i norr vid den andra pelaren från öster med trappa från norra sidan. Predikstolen är från 1600-talet, men målad 1723 vilket ett årtal på östra sidan antyder. Trappan är av ek. I långhuset finns en nummertavla. Den är rektangulär med åratalet 1763. I koret finns ytterligare ett par nummertavlor. I långhusets främre del är dopfunten placerad. Cuppan är medeltida och i sen tid stenimitationsmålad. Foten nytillverkades 1975 av kolmårdsmarmor.



Läktaren i väster bärs upp av pelare, som är målade i brunt. Läktaren når fram till det västligaste pelarparet. Läktarbarriären i nygotik har konkava hörn och har målade motiv i trompe l´oil, d v s som lurar ögat. Trappan till läktaren är placerad i vapenhuset. Golvet består av breda lackade brädor. Valvet över läktaren har sannolikt kvar den puts, som pålades vid renoveringen 1885. Orgeln är tillverkad 1845 av orgelbyggare Sven Nordström i Norra Solberga. Fasaden, som troligen är ritad av arkitekt Carl Gustav Blom, är i nygotik och målad i ljusblått, gråvitt samt med förgyllningar.
I det nordligaste sidoskeppet finns i den västra delen ett avskilt utrymme, som sedan 1975 är inrett till väntrum. Dörröppningen är stickbågig med en glasad dubbeldörr av ek tillkommen 1975. Golvet är belagt med kalksten i likhet med långhuset. Väggarna är vitputsade och taket består av en gråmålad slät panel, sannolikt från 1975, som följer pulpettakets form. Dörröppningen mot kyrkorummet är placerad på södra muren och utgörs av en stickbågig avtrappad muröppning. Däröver finns ytterligare en spetsbågig avtrappad murnisch, vilken är försedd med en kalkmålning som framställer Kristus som på den yttersta dagen uppväcker de döda. På den norra muren finns en stickbågig fönsteröppning, vilken är försedd med innanfönster. Mot den östra väggen finns en modern skåpsinredning från 1975 och mot väster en samtida insatt dubbeldörr. Den leder till ett vindfång eller förstuga med utgång åt väster samt trappa ner till ett pannrum i källaren.

Koret har samma utformning och ytskikt som långhuset. Golvnivån ligger dock tre steg högre än långhusets golv. Golvet består företrädesvis av gravhällar. Utmed väggarna finns i golvet infällda galler, sannolikt för ett varmluftssystem. På södra väggen finns en ingång med en stickbågig öppning med en inåtgående dörr med invändig plankstomme och äldre lås och smide. Altaret är murat, putsat och vitmålat med en sent tillkommen kalkstensskiva. Bakom altaret finns ett tunnvälvt utrymme med vitlaserade furudörrar eller luckor i söder och norr. Altarskåpet är medeltida. Altarringen är av trä och öppen mot öster. Den har ett renässansutförande med arkader och pilastrar. Den är målad i täckande brunt, gröngul marmorering samt detaljer i rött. På korets norra sida är sedan 1885 Pehr Hörbergs altartavla från 1802 placerad. I koret finns två ovala nummertavlor med förgyllda ramar med texten Inköpt år 1866.



Sakristian är belägen norr om koret med ingång från norra sidoskeppet. Golvet är sedan 1940 lagt med polerade kalkstensplattor. Taket är plant och består av breda gråmålade brädor. Väggarna är putsade och avfärgade i vitt. På den södra sidan finns en spetsbågig nisch samt den äldre koringången med en medeltida dörr klädd med nitade järnplåtar. I öster finns en utgång med kopparklätt dörrblad. I norr finns två fönsteröppningar med kopplade ekfönster, tillkomna 1955. Den västra väggen är täckt med skåpsinredning. I sakristian står basen till en pelare, som påträffades vid byggnadsarkeologiska undersökningar 1940 och antas varit placerad mitt i rummet och burit en valvkonstruktion. I taket finns en lucka till sakristievinden. På vinden syns på den södra väggen samma blinderingslist med spår av puts som på södra sidan, vilket indikera att sakristians tak har förändrats. Här syns även valvens tidigare läge samt en igenmurad öppning mot koret, som eventuellt skulle kunna vara till en gapskulle i koret.

Vapenhuset är inbyggt i långhusets västra del under orgelläktaren och består mot kyrkorummet av en gråvitmålad slät panel. Golvet är lagt av kalksten av samma typ som i långhuset. Väggarna består av gråvitmålad träpanel. Mot norr finns en dörr som leder till el-central och läktartrappa. På södra sidan finns handikapps-WC och förrådsutrymmen. Västportalens dörrblad sitter i murens yttersida och vid insidan finns äldre gångjärnsfästen.