Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster VÄSTERVIK VÄSTRUM 4:1 - husnr 1, VÄSTRUMS KYRKA (F D GLADHAMMARS KAPELL)

 Byggnad - Beskrivning

VÄSTRUMS KYRKA (f d GLADHAMMARS KAPELL) (akt.)
2004-08-26
Interiörbeskrivning
SAMMANFATTANDE INTERIÖRBESKRIVNING
Det rektangulära långhuset med tresidigt avslutat kor har lackat trägolv, vitputsade väggar och ett tunnvälvt brädtak målat i en ljusblå nyans. Bänkinredning, altaruppsats, predikstol, orgel, läktarbarriär och samtliga snickerier är målade i blått och rosa. Fönsteröppningar och portaler är rundbågiga och har fönster med spröjsade träbågar och innanfönster. De stora ljusinsläppen ger ett ljust kyrkorum typiskt för det sena 1700-talet. Västrums kyrka uppvisar fortfarande ett mycket välbevarat gustavianskt kyrkorum. Före 1985 års renovering, då en läktarunderbyggnad och en ny färgsättning tillkom, var interiören mycket väl bevarad sedan byggnadstiden. Hela inredningen är samtida med kyrkan med undantag av orgeln som tillkom 1856 och vindfången vid södra och västra portarna från 1953 års renovering.

LÅNGHUSET
Långhuset har golv av lackade bräder och putsade vita väggar. Fönsteröppningarna är rundbågiga med spröjsade träbågar och innanfönster. Fönstren är målade blå. Sydportalen har ett rundbågigt överljusfönster av samma utformning som de övriga fönstren och en enkel omfattning av kannelerade pilastrar. Det yttre dörrparet är av stående brädor med utvändig panel av profilerade brädor lagda i mönster. Det inre dörrparet är indelade i vardera fyra speglar, med glas i de översta. Ramverket är laserat i ljust blått, och speglarna mörkare blå. Det tunnvälvda brädtaket är målat med ljusblå äggoljetempera. Runt hela kyrkorummet löper mellan vägg och tak en kraftig profilerad gesims som är målad i blått. I taket över mittgången hänger fyra mässingskronor. Tre kommer från Västrums gamla kyrka. Den fjärde skänktes av Västrums kyrkliga syförening i samband med renoveringen 1953 och hänger som nummer tre från koret. Ungefär mitt över de södra bänkkvarteren hänger ett votivskepp som är en modell till skeppet Riksens Ständer som byggdes år 1760 på Helgerums varv. På södra väggen hänger på var sida om porten två begravningsvapen över B.M. Cronborg Herre till Hvalstad, Qvafhult och Christernäs 1650-1721 samt över C. B. Hammarsköld på Valstad död 1717. På långhusets väggar hänger flera tavlor bl.a. porträtt av Martin Luther och dennes främste medarbetare Philippe Melanchton samt Christina Månsdotter på Helgerum. Vidare finns oljemålningar med religiösa motiv från 1600- och 1800-talen. Längst bak finns en läktarunderbyggnad som tillkom 1985 med ett samlingsrum samt ett rum för vaktmästare. Underbyggnaden går inte hela vägen från norra till södra väggen utan lämnar det bakre fönster på varje sida fritt. Väggarna är av vitlaserad stående slätpanel med en bröstning av samma utförande som bänkkvarterens skärmar. På var sida om underbyggnaden finns längst bak ett litet förrådsutrymme som nås från långhuset. Se kyrkans plan. LÄKTAREN bärs upp av sex fyrkantiga pelare som är enkelt utförda med släta sidor och lister som stiliserat markerar bas, postament och kapitäl. Läktarbarriären är indelad i långsmala rektangulära speglar med ljus blå ramar och mörkare fyllning och däremellan en smal förgylld list. Ovanför pelarna finns två snidade och förgyllda ornament. På läktaren står kyrkans ORGEL som är från 1856. Orgelhuset står direkt emot läktarbarriären och är genombrutet av en öppning i orgelhuset sockelparti. Spelbordet är sidställt och sitter på den södra sidan i öppningen. Den som spelar på orgeln har alltså kyrkorummet på sin vänstra sida istället för rakt bakom som är vanligast. Vid renoveringen 1985 målades orgelhuset med samma färger och kulörer som resten av interiören. Orgelns spelverk renoverades senast vid mitten av 1990-talet enligt ett principprogram upprättat av orgelkonsult Carl-Gustaf Lewenhaupt, Kisa. Han har bedömt att orgeln har ett stort orgelhistoriskt värde men beklagade ommålningen som gjordes 1985.
KORET
Det tresidiga absidkoret har två fönster lika långhuset, ett på var sida om altaruppsatsen. Golv och väggar lika långhuset. Kortaket är målat i samma ljusblåa kulör som taket i långhuset. Förhöjt golv jämfört med långhuset. Väggfasta och slutna KORBÄNKAR i norr och söder. Målade lika bänkarna i långhuset. Dopfunten från 1876 är huggen i kolmårdsmarmor och har dopskål och lock av mässing. På norra väggen hänger ett epitafium över Anna Cederflycht, hennes dotter Christina och syster Catharina Hansdotter. Det är rikt skulpterat och förgyllt och har en oljemålning med motivet med liknelsen om vingårdsmannen i centrum. På motstående sida i koret hänger ett epitafium över Anna Cederflychts söner Eric och Hans.
ALTARUPPSATSEN med altartavlan är ett verk av bröderna Pehr och Bengt Hörberg. Till altaruppsatsens utsmyckning hörde en grisaillemålning i kortaket föreställande solstrålar som bryter genom moln med änglafigurer. Denna liksom hela altaruppsatsen, utom altartavlan, målades över med samma blåa kulörer som användes i resten av kyrkorummet vid renoveringen 1985.

SAKRISTIAN
Sakristian nås från koret via en enkel gråmålad dörr av stående brädor. Dörren reglas från insidan med en kraftig balk som vilar i smidda järn och skjuts in i ett fyrkantigt hål i dörrnischen. Golv och väggar lika långhuset. Tak av vitmålade bräder. Hela den norra väggen täcks av gråmålade väggfasta skåp som rymmer el-central samt textilförvaring. Skåpen tillkom vid renoveringen 1953.

VAPENHUS/TORN
Vapenhuset har golv av lackade bräder och putsade vita väggar. Fönsteröppningarna är rundbågiga med spröjsade träbågar och innanfönster. Fönstren liksom övriga snickerier är målade blå. Uppgång till torn och läktare via två trappor från vapenhuset. I tornkammaren förvaras bland annat äldre inredningsdetaljer.