Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ÅMÅL GUSTAVSBERG 3:2 - husnr 8003

 Byggnad - Beskrivning

2002-10-01
Interiörbeskrivning
SAMMANFATTANDE BESKRIVNING-
Kyrkorummet ger, liksom kyrkans exteriör, ett monumentalt intryck genom dess storlek och rymd. Vid uppförandet beräknades kyrkan rymma 500 personer. Golvet består av diagonalt lagt tegel förutom i bänkkvarteren som har lackade mörka trägolv. Korpartiet är förhöjt och har ett liknande trägolv. Väggarna är putsade och svagt rosafärgade. Taket är av tunnvalvstyp med vit pärlspontpanel och en kraftigt profilerad grå taklist. Altaruppsatsen är monumentalt utformad med två höga marmorerade pilastrar och två liknande kolonner som bär upp en tempelgavel med texten "Ära vare Gud i höjden". Mellan pilastrarna finns ett stort förgyllt kors. På korets östvägg finns tre stora rundbågiga fönster varav det mittersta, bakom korset, är övermålat med mörkblå färg. Altarringen är femsidigt bruten och är öppen med svarvade balusterdockor. Förutom det övermålade mittfönstret är både koret och predikstolen bevarade i deras ursprungliga nyklassicistiska utformning. I koret finns dopfunten av täljsten från 1200-talet från Tösse gamla kyrka. Bänkkvarteren är slutna men ej vägganslutna. Korbänkar finns i söder och norr. Orgelläktaren i väster bärs upp av kolonner i klassisk ordning. Orgeln är från 1953 och dess fasad har profilerade överstycken med förgyllda listverk. Bakom denna står kyrkans äldsta orgel från 1867. En läktarunderbyggnad tillkom vid en renovering 1948-50 och inrymmer en brudkammare mot norr och ett rum för konfirmandundervisning mot söder. I långhusets mittparti är sedan 1978 en s k "lillkyrka" iordningställd, orienterad i nord-sydlig riktning. Framför sakristians stora port i norr hänger en altarprydnad av textil med ett enkelt träaltare placerat framför. Lösa stolar är grupperade som en oval med en öppen yta i mitten.

LÅNGHUS
GOLV - Huvudsakligen diagonallagt tegelgolv. I bänkkvarteren, rummen under läktaren och på själva läktaren; spontade, lackade mörka trägolv från renoveringen 1948-50.
VÄGG - Putsade, rosafärgade väggar i kyrkorummet liksom rummen under läktaren.
PORTAR - Till vapenhuset i söder och till sakristian i norr: Ursprungliga höga ådringsmålade gröna portar med två portblad var och en med mindre dörrblad i det ena av de två portbladen. Portarna är indelade i speglar och har lunettformade spröjsade överljusfönster och kraftiga lås. Ytterdörr från väster: Port med två speglade blad och spröjsat lunnetformat överljusfönster.
INNERDÖRRAR - Tillkom vid läktarunderbyggnaden 1948-50: Ådrade mörkgröna spegeldörrar. Till själva kyrkorummet en större pardörr och till rummen under läktaren enkeldörrar.
FÖNSTER - Rundbågiga höga dubbla, ej öppningsbara, spröjsade. I rummen under läktaren finns också kvadratiska enkelbågar men blyspröjs och antikiserat lätt färgat glas.
TAK - Tunnvalv klätt med vitmålade längsgående pärlspontpanel. Kraftigt profilerad grå taklist. Under läktaren platta omålade brädtak.
LÄKTARUNDERBYGGNAD - Gjordes vid renoveringen 1948-50. Mot norr brudkammare och mot söder rum för konfirmandundervisning.
"LILLKYRKA" - En särskild plats för gudstjänster som ordningställdes vid en renovering 1978. Mitt i långhuset togs åtta bänkrader bort och golvet lades om med nytt tegel. "Lillkyrkan" är orienterad i nord-sydlig riktning med ett altare av trä och altarprydnad av textil (motiv från psalmen "Här rinner en källa") framför sakristiedörren mot norr. Där finns också ett kors av trä. Lösa stolar är grupperade mot altaret.
KOR
GOLV - Trägolv troligen från renoveringen 1948-50 och av samma typ som i bänkkvarteren mm (se golv långhus) men bredare brädor och lagda i långhusets längdriktning till skillnad mot golvbrädorna i bänkkvarteren.
VÄGG - Som långhus
FÖNSTER - Mot S och N som långhuset. Mot öster finns tre fönster av samma slag som långhusets övriga. 1948-50 täcktes mittfönstret över med en blåmålad putsad nisch och sidofönstrens innanfönster förändrades genom att glaset byttes till matt antikiserande lätt färgat glas samt blyspröjsar sattes in.
TAK - Som långhus.
VAPENHUS
- Utgör tornets nedervåning och kyrkans huvudentré från söder.
GOLV - Diagonallagt tegel.
VÄGG - Rosafärgad putsad.
PORTAR - Två st, ursprungliga och med likadan utformning, se långhus, portar.
TAK - Plant gråmålat brädtak.
FÖNSTER - Två st som i långhuset, ett mot Ö och ett mot V.
ÖVRIGT - Öppen mörk trätrappa upp mot tornets övriga våningar.
SAKRISTIA
GOLV - Diagonallagt tegel.
VÄGG - Putsade rosafärgade.
PORT - Ytterport mot norr: Ursprunglig med två portblad, fiskbensmönstrad utåt, speglar inåt, porten används ej och kassaskåp är placerad framför porten.
FÖNSTER - Ett mot Ö och ett mot V, av samma typ som i långhus, kor och vapenhus fast mindre storlek.
TAK - Plant mörkbetsat brädtak, troligen från 1948-50.
TORN
TORNVÅNINGAR - Fyra: Bottenvåningen; Inrymmer vapenhus och entré till kyrkan från söder: Se Vapenhus. Övriga våningar: Våning ett är en mellanvåning med trappsteg som leder upp till våning två där kyrkklockorna finns. Ovan kyrkklockorna finns en mellanvåning med trappsteg som leder upp till en lanternin av trä. Väggarna i dessa våningsplan består av gråsten och golven är enkla brädgolv. På klockvåningen finns tornluckor av trä och på våningen ovan klockorna en liten rund öppning mot söder. Lanterninen har öppningar motsvarande tornluckorna till klockvåningen som är täckta med plåt förutom mot norr (trä).
FAST INREDNING
ALTARE - Av trä.
ALTARUPPSATS - Altarprydnaden består av en "grekisk tempelgavel" som bärs upp av två marmorerade pelare med förgyllda kapitäl och två liknande pilastrar. Under tympanonfältet finns texten "Ära ware gud i höjden" med förgyllda bokstäver. I mitten är ett förgyllt träkors placerat framför den blåmålade putsade nisch som täcker mittersta korfönstret sedan renoveringen 1948-50. Förutom korfönstren och färgsättning, troligen bl a marmoreringen är altarutformningen (inkl altarrundeln) ursprunglig.
ALTARRING - Öppen gråmålad och med marmorerade balusterdockor.
BÄNKINREDNING - Ursprungliga slutna bänkkvarter som delvis byggdes om 1948-50, ådringsmålade och dörrspeglarna marmorerade. 1948-50 kortades bänkarna mot väggarna och främsta bänkraden togs bort liksom de 11 bakersta. Gråmålade korbänkar på båda sidor i koret. Öppna ådringsmålade bänkar på läktaren.
PREDIKSTOL - Från 1849 har förgyllda reliefskurna dekorationer omgärdade av likaså förgyllda listverk på korgens yttersida. Även baldakinen har förgyllningar liksom droppformade utsnidningar i nederkanten.
ORGEL - från 1953 (byggd av civ ing A Magnusson, Göteborg, huvudsakligen gråmålad med profilerade överstycken och förgyllda listverk. Bakom denna står kyrkans äldsta orgel (tillverkad av urmakaren Anders Hultström, Ör, 1867), gråmålad och med förgylld träornamentik.
LÄKTARE - Sänktes och breddades 1948-50 för att ge plats åt nya orgeln. Läktarbarriären har ett profilerat listverk och ett utskjutande mittparti som bärs upp av åtta marmorerade pelare med förgyllda kapitäl. Trappor av brunt lackat trä från 1948-50 på båda sidor av långhusets västgavel. Marmorerade pilastrar med förgyllda kapitäl vid långhusets långsidor.
SPECIFIKA INVENTARIER
DOPFUNT - Av täljsten, enl uppgift norsk typ från 1200-t och har tidigare stått i Tösse gamla kyrka.