Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ÖSTERÅKER MELLANSJÖ 3:3 - husnr 1, LJUSTERÖ KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

LJUSTERÖ KYRKA (akt.)
2004-01-01
Interiörbeskrivning
Vid 1894-års omgestaltning nyinreddes även kyrkorummet med nya vägg- och takmaterial och ny fast inredning. Kyrkorummet är hållet i vitt och blått med undantag för predikstolen. Färgsättningen härrör till del från en restaurering 1933, men har efterhand förändrats.Väggarna och taket indelas av trälister i fält. Fram till 1933-års restaurering bestod fälten av pärlspontpanel som då doldes med träfiberplattor. Även bröstningens och dörrfyllningarnas pärlspontpanel sattes då för. Kyrkans innerfönster är bevarade sedan byggnadstiden och har olikfärgade blyinfattade rutor i diagonalmönster. Korfönstret, levererat av glasfirman Neumann & Vogel år 1894, har en glasmålning som föreställer Kristus svävande. På båda sidorna om korfönstret hänger oljemålningar från 1600- och 1700-talen.
Altaret är av trä med utskurna pilastrar och tre- och fyrpassformer. Den halvrunda altarringen är genombruten av fyrpassformer i ett nygotiskt formspråk. Altaret och altarringen är målade i vitt med förgyllningar.
Även läktarens barriär, genombruten av nygotiska motiv, är vitmålad. Orgelfasaden, målad i grönt med förgyllda lister, klövs år 1894 i två delar och ställdes upp på vardera sidan om västfönstret. Orgelfasaden är utförd efter ritningar av C.G. Blom Carlsson till det äldre kapellet 1847. Det nuvarande orgelverket är placerat mellan de två delarna och är byggt av Åkerman & Lund 1928 och omfattar 11 stämmor.
Den öppna bänkinredningen har en nygotisk utformning och är målad i blått liksom dörrar, dörr- och fönsteromfattningar och bröstningspanel. Även predikstolen är utförd i ett nygotiskt formspråk men avviker tillsammans med nummertavlorna med sin brunröda kulör med förgyllningar. Golven är överallt av trä utom i vapenhuset som har ett s k tilesgolv med plattor lagda i olika färger.
Övriga inventarier
Likt de flesta skärgårdskyrkor har Ljusterö kyrka ett votivskepp. Skeppet är en modell av en s k piggskuta och skänkt till kyrkan 1954. Även dopfunten av snidat trä är av senare datum och levererades av Libraria 1927. I övrigt pryds kyrkorummet av ett flertal oljemålningar och ljusredskap från 1600- och 1700-talen, bevarade från det äldre kapellet. På tornvinden förvaras dels ett förgyllt altarkors med törnekrona utfört under 1800-talet till det äldre kapellet, dels ett nygotiskt altarkors som troligen hör ihop med det nuvarande altaret.
Uppgifterna är sammanställda av Stockholms läns museum 2007.