Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster LIDKÖPING GILLSTAD 7:1 - husnr 1, GILLSTADS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

GILLSTADS KYRKA (akt.)
2003-04-10
Interiörbeskrivning
GILLSTADS KYRKA - Kyrkan består av ett rektangulärt, lågt långhus med ett invändigt något bredare, rakt avslutat kor i öster samt sakristia norr om koret. Tornets bottenvåning ingår i kyrkorummet/långhuset. Över den del av långhuset som är beläget i tornet finns en djup läktare. Kyrkan präglas av såväl medeltid som av olika tiders förändringar.
LÅNGHUS - Långhuset är indelat genom bred mittgång och tvärgång i söder. I väster är en djup orgelläktare. Under läktarens västligaste parti är en läktarunderbyggnad med en läktartrappa på varje sida av mittgången. Framför trappan är en avbalkning mot öster på varje sida. Avbalkningen är placerad mitt under läktaren. En dörr i västgaveln leder till ett vindfång framför västporten. Bänkkvarteren slutar i väster ca tre meter från avbalkningen mot läktarunderbyggnaden. Här finns ett litet kyrktorg med bokbord. En dörr/port med vindfång finns mitt i långhusets södra vägg.
GOLV -Golvet i mittgång, tvärgång och i läktarunderbyggnaden utgörs av rektangulära, grovt hyvlade kalstensplattor. Vid sidorna, under bänkar samt öster om underbyggnaderna, ligger längsgående, smala granbräder. I mittgånget och tvärgången ligger en gråbrun gångmatta.
VÄGG - Väggarna är slätputsade och vitmålade. Väggarna är ojämna i östra delen av kyrkorummet, men betydligt slätare i torndelen i väster. De avslutas upptill av en profilerad röd taklist. Över läktaren är istället en grå taklist. Närmast golvet finns en målad, bänkhög, gråmålad bröstpanel av trä. Den avslutas upptill av en mörkare grå överliggare, sammanbunden med bänkryggarnas övre del. I västra delen av kyrkorummet, i tornets bottenvåning, är utmed ytterväggarna en vitmålad bröstpanel av vertikala bräder med likadan överliggare. Väggen mot läktarunderbyggnaden i väster samt till vindfånget här utgörs av en slät, vit brädpanel. Närmast mittgången finns på båda sidor en stor kvadratisk öppning med korslagda mörkgrå träspröjsar.
INNERDÖRRAR OCH PORTAR - Dörren till vindfångwt framför sydportalen utgörs av en rektangulär, gråmålad pardörr. Varje dörrblad pryds av två nedsänkta speglar i ljusare grått. I varje spegel är en utsparad, mörkgrå målad balusterform. Dörren är placerad under en rundbågig grå träportal. I tympanonfältet är en snidad sol, gråmålad på röd botten. Vindfånget har golv av kalksten samt tunnvälvt putsat tak och vägg. Porten är en grå slät enkeldörr.
Dörren till vindfånget i väster har samma utformning. Västporten består av en segmentbågad grå, slät pardörr och är placerad i en putsad, djup, segmentbågad nisch. Vindfånget har kalkstensgolv och plant, ljust trätak. Dörrar, portar och vindfång är från 1925.
FÖNSTER - Långhuset har två fönster i söder och två i norr. De gråmålade innanfönstren är indelade i vardera fyra lufter. Det västliga fönsterparet, i tornets första våning, består av större, rektangulära fönster, placerade i raka, rektangulära fönstersmygar. Det östliga paret består av mindre, spetsvinklade fönster, placerade i utåt konande, segmentbågade smygar. Fönstren har inåt lutande, nyare fönsterbänkar av hyvlad kalksten. Fönsterbänkarna är från 1925. Det sydöstliga fönstret har dock en putsad fönsterbänk med en äldre, smal inmurad kalksten närmast mittgången.
TAK - Det segmentvälvda, trätaket över långhuset är målat i engelskt rött. Taket över tornets bottenvåning är segmentvälvt och målat i ljust blått. Det är betydligt högre än de rödmålade takpartiet. Taket uppsattes 1925 och fick nuvarande färgsättning 1983.
LÄKTARUNDERBYGGNAD - Läktarunderbyggnaden från 1983 innehåller närmast västväggen en läktartrappa på vardera sida av mittgången. Trapporna från 1925 har uppgång från öster och är svängda nedtill. De består av lackade, inbyggda steg samt handledare av trä. Under varje trappa är ett förråd från, avskiljt genom en vit slät skärmvägg med infälld dörr.
KOR - Koret avgränsas från långhuset genom ett trappsteg samt genom en bänkskärm vid varje sida. Altaret är placerat invid östväggen och på vardera sidan om detta är en sluten korbänk, vänd mot väster. På altaret vilar den stora altaruppsatsen. Den runda altarringen når ända intill korbänkarna i öster. Söder om altaret, fäst i korbänken, är en nummertavla. I korets norra del står en dopfunt samt på en hylla/dopaltare på väggen en madonnaskulptur. Väster om madonnan hänger en bonad,. Vid nordväggen står predikstolen med trappa från öster samt en hög dörr med portal mot söder. Öster om predikstolen, bakom dess portal, är dörren till sakristian. Söder om predikstolen står ett piano.
GOLV -Korgolvet av kalksten inlades möjligen 1711. I golvets södra del är inmurat en romansk stavkorshäll av sandsten. Korgolvet utvidgades mot väster 1948, där kalkstenarna är mer enhetliga och betydligt jämnare än de övriga. Framför altaret ligger en rektangulär matta, vävd i geometriska mönster i starka färger. Mattan är vävd vid Agda Österbergs Ateljé Tre Bäckar. Innanför altarringen är golvet ytterligare förhöjt och täcks av lackade smala bräder med en gråbrun matta.
VÄGG - Koret är invändigt något bredare än långhuset, förutom en dryg meter i väster, som har samma bredd. Väggen är slätputsad och vitmålad. I norr är väggen nedtill mycket ojämn och med utstickande stenar. I söder är en bröstpanel av samma utförande som kyrkans bänkskärmar. Västligaste delen av bröstpanelen är något lägre. Över denna är en utstickande, långsmal, putsad och målad sten. En blå och gul bonad på sydväggen avbildar en Jahvésol över ett Kristusmonogram. Bonaden uppsattes 1983 och är vävd av Kerstin Persson, Tre Bäckar, Varnhem.
DÖRR - En ljusgrön enkeldörr, möjligen från 1983, slut leder till sakristian. Dörren har tre speglar och är placerad i en djup, rektangulär nisch.
FÖNSTER - Koret har ett fönster i söder. Fönstren har samma form och placering som det sydöstligaste långhusfönstret.
TAK - Se långhus.
FAST INREDNING
ALTARE - Altarets underrede är murat av sten, putsat och vitmålat. Den grå, skulpterade kalkstensskivan täcks av en träskiva.
BÄNKINREDNING - Kyrkorummets bänkinredning består av två kvarter i söder och ett i norr. Det norra kvarteret innehåller 13 bänkar, sydöstra kvarteret sex bänkar och det sydvästra fem bänkar. Dessa står ända intill ytterväggarna. Bänkkvarteren är öppna, men sammanhålls utmed ytterväggarna av en mörkgrå överliggare, sammanfogad med ryggarna. Sitsarna, bokbräderna samt ryggarnas framsidor, med sina fyra rektangulära speglar, är ådrade i brunt. Ryggarnas baksidor samt fotstöd är gråmålade. De grå gavlarna har vardera en rektangulär, gulgrå spegel med grå profilerad ram. Mot koret och tvärgången är på båda sidor skärmar i samma utförande som gavlarna. Bänkarna är från 1925. De är försedda med bänkvärmare.
Korbänkarna har skärmar och dörrar i samma utförande som långhusbänkarna. Närmast predikstolen, i nordöstra hörnet sitter ovanpå bänkskärmen en snidad, röd akantusdekorerad del till gavel, troligen från predikstolens portal.
PREDIKSTOL -Den polygonala predikstolen från 1744 indelas i fält genom en skulptur i varje hörn. Dessa avbildar de fyra evangelisterna, Moses samt ytterligare en helig man. I fälten är reliefdekor i form av storflikiga akantusblad. Dekoren är målad i bland annat vitt, blått och rött. I det mellersta fältet, inom ett fyrpass, är kung David med harpa avbildad i relief. Detta fält är gulfärgat och figurerna omges av rik akantusdekor. Under predikstolen är skulpterade, nedhängande festonger. Predikstolen är fastmonterad vid väggen och saknar fot.
Den övre sargen och trappräcket är profilerat, brutet och marmorerat i ljusa färger. Under räcket är ett skrank med speglar. I mitten är en oval med målade, svarta inskriptioner. Skranket har nedtill snidade akantusblad. Den rektangulära predikstolsdörren öster om trappan är rektangulär med röd växdekor samt svart målad inskription, bland annat dateringen "1744". Den ljust ådrade, vid sidorna raka portalen består upptill av en svart sköld med målad guldinskription, krönt av en utsågad spira. Trappan består av raka, lackade inbyggda steg. Predikstolen har ett runt ljudtak. Kanten är profilerad, bruten och gråmålad med nedhängande festonger ibland annat rött och grönt. Ovanpå ljudtaket är kanten smyckad av omväxlande sköldar och spiror krönta av eldar. (?)
ORGEL - Orgeln är byggd 1925 av Nordfors och co. Den omdisponerades 1948 och har nu sju stämmor, en manual och pedal. Spelbordet är vänt mot väster. Fasaden ommålades 1948, troligen enligt Adolf Niklassons förslag. Piporna är samlade i ett högt mittfält. Fältet kröns av en snidad Jahvésol. Flyglarna är marmorerade i grå toner och har brutet krön med målade bårder. Varje flygel pryds överst av en målad lyra under ett draperi i gult.
LÄKTARE -Läktaren är från 1925 och föregicks av en läktare från 1751. Den uppbärs av grå, fyrsidiga pelare. Två av dessa är fästa vid bänkar närmast mittgången. Det gråvita läktarbröstet består av ett skrank, prytt av nästan kvadratiska speglar, marmorerade i grått och vitt med röda och vita ramar. Fyllningarna härrör från ett äldre läktarbröst. Läktargolvet är belagt med heltäckningsmatta. På varje sida av orgeln är fem gradiner med vardera fyra bänkar av samma utförande som långhusbänkarna.
SPECIFIKA INVENTARIER
ALTARTAVLA - Altartavlan från 1684 utgörs av en skulpterad calvariegrupp, målad i vitt och guld.
ALTARUPPSATS - Altaruppsatsen inköptes 1684 och är möjligen tillverkad av av George Baselaque. Vid sidorna av calvariegruppen är en skulpterad Johannes döpare respektive Moses under var sin snäcka. Figurerna omges av en arkitektoniskt uppbyggd ram med joniska kolonnetter och pilastrar. Överst är en svängd fronton med kartusch i mitten. I kartuschen är en medaljong med bibelcitat. Frontonen kröns av en girland med en liggande skulpterad ängel vid varje sida samt i mitten lammet med segerfana.
ALTARRING - Den runda altarringen från 1925 utgörs av en balustrad med balusterdockor, marmorerade i grått. Armstöd och knäfall är stoppade och klädda med grågrönt tyg.
DOPFUNT -1100-tals dopfunten av sandsten har uttömningshål. Den har cylindrisk, nedtill något konande cuppa, samt cylindrisk bred och uppåt konande fot. Mellan cuppa och fot är en kraftig skulpterad vulst.
MADONNA -En välbevarad madonna av ek från 1200-talets senare del bär krona och sitter på en tron med Jesusbarnet sittande på vänster knä. Maria och barnet är skurna i ett stycke. Skulpturen har vissa fragment av färg samt av kredering. Madonnan förvarades före 1925 i sakristian. Madonnaskulpturen står på en rund, sentida sockel.
NUMMERTAVLA - Nummertavlan, troligen från 1925, är svart med ljusgrön ram. Innerst har ramen en smal ornerad, guldfärgad list. Den kröns av en snidad och genombruten guldfärgad rosett med en palmkvist(?)
SAKRISTIA - Sakristian uppfördes vid restaureringen 1924-1925. Utmed sakristians västvägg är grå, släta skåp med grå spegeldörrar, troligen från 1951. I öster är ett fönster och framför detta ett bord. Söder om fönstret står ett orgelharmonium. Utmed sydväggen, öster om kordörren, är ett enkelt altare och över detta ett snidat träkors. I nordväggen är två dörrar.
GOLV - Golvet, troligen inlagt 1951, består av grovt slipade kalkstensskivor.
VÄGG - Väggarna är vitmålade och slätputsade.
PORT/DÖRRAR - Den östliga dörren är grå, slät och leder troligen till ett kassavalv. Den västliga grå spegeldörren leder till ett vindfång framför nordporten. Det stora vindfånget har kalstensgolv, putsade väggar och ljus träpanel i taket. Porten är gråmålad, slät och segmentbågad samt placerad i en grund segmentbågad nisch.
FÖNSTER - Det rektangulära innanfönstret är grått och indelat i tvålufter, placerade i en rundbågad smyg.
TAK - Det segmentvälvda, ljusa trätaket består av brädor av olika bredd.
TORN - Tornet uppfördes 1924-1925.
TORNVÅNING - Våning 1 ingår i kyrkorummet. Via en trappa från läktaren, söder om orgeln, samt en slät dörr når man våning 2. Trappan består av omålade, inbyggda trätrappsteg. Golv och tak på våning 2 utgörs av plankor. Väggarna är putsade och vitmålade. Här förvaras en del rygglösa grå bänkar. Mot väster är ett runt, grått fönster i en rund smyg. En öppen trätrappa fortsätter till våning 3 och 4. Här består golv, väggar och tak av plankor. En av klockorna på våning 4 är gjuten 1687 av Petter Böök och den andra 1764 av Billsten från Skara. Båda har inskriptioner. Luckorna är infällda i tak/vägg.