Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster KUNGÄLV KYRKEBY 9:1 - husnr 2, HARESTADS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

HARESTADS KYRKA (akt.)
2003-02-11
Interiörbeskrivning
LÅNGHUS -
GOLV - I mittgång och bänkkvarter lackade trägolv, av yngre datum.
VÄGG - Slätputsade, målade i ljust brunrosa, och i bänkkvarteren upp till fönstrens underkant målade i en mörkare ton.
INNERDÖRRAR - Spegeldörrar med tre fyllningar, målade i grått och ljust brunt.
FÖNSTER - Höga rundbågiga, spröjsade träfönster, utvändigt brunmålade, invändigt gråmålade. Innanfönster.
TAK - Välvt brädklätt innertak, avvalmat i koret. Taket är ljust blått. Taklist med tandsnitt, målad i grått, ljust brunt och ljust rödbrunt.
LÄKTARUNDERBYGGNAD - två rum inbyggda under läktaren, med vägg mot kyrkorummet i ramverk likt läktarbröstningen ovanför, och mot mittgången glasparti med kryssverk i trä framför glasen.


KOR - Tresidigt utan annan markering mot långhuset än korbåge med textband. Konsoler bär upp korbågen. Textband på korbågen (kommen till mig i alle, som arbeten och ähren betungade och jag vill vederkvicka eder). Predikstolen sitter på norra sidan vid gränsen mellan kor och långhus.
GOLV - Ett halvt trappsteg högre än långhuset, och täckt med ett modernt parkettlamellgolv.
VÄGG - Som långhus.
FÖNSTER - Som långhus.
TAK - Som långhus.
ALTARSKRANK - Bakom altaret är avskrankat en äldre sakristia med en vägg av släthyvlade brädor. Dörrar på ömse sidor. Altarskranket avslutas uppåt med en kröngesims med förgyllda ornament och lister, och ovanför altaret ett änglahuvud. Altaruppställningen är placerad mitt på skrämväggen, och på dess båda sidor, liksom ovanför dörrarna, sitter rektangulära fält, fyllda av förgyllda ornament. Hela anordningen är präglad av empire.
SAKRISTIA - Den äldre sakristian inrymd bakom altarskranket, med brädklädd vägg mot kyrkan och i övrigt kyrkans egen yttervägg. Den yngre sakristian, med bl a textilförvaring, inrymd i den norra läktarunderbyggnaden.

VAPENHUS - I tornets bottenvåning. Toalett och förråd inrymda under trappa upp till nästa våning.
GOLV - Kalkstensgolv.
VÄGG - Som långhuset. Trappa till tornrum lackad med gråmålade snickerier.
PORT - Kyrkportens insida med tre speglar, målad likt dörrarna i kyrkorummet. Även dörrar till toalett och förråd lika.
TAK - Målat trätak i grått.


TORN - Vapenhus i bottenvåningen
TORNVÅNINGAR - Våningen i läktarplan är inredd och isolerad. Dörr upp till våningarna ovanför, vilka är helt oisolerade.
GOLV - Läktarplan: Lackat trägolv, modernt. Våningarna ovanför: Obehandlade enkla brädgolv.
VÄGG - Putsad, vit.
PORT - Se vapenhus.
TAK - Läktarplan: Målat brädtak. Våningarna ovanför: Undersidan på nästa vånings golvbrädor.


INREDNING
ALTARE - Målat i två grå nyanser, ett träaltare från byggnadstiden, med lister och förgyllt emblem på framsidan (kors vilande på palmkvistar).
ALTARUPPSATS - Altarprydnaden utgöres av en av Sigfrid Ericson sammanställd grupp av tre medeltida skulpturer. I mitten en Pietabild omgiven av evangelisten Johannes och Maria Magdalena Skulpturerna har tillhört ett senmedeltida altarskåp som stått i den gamla kyrkan. De utsattes 1902 för en kraftig övermålning som 1952 avlägsnades.
Skulpturerna är uppställda på fundament under en inramande båge och med ett kors bakom. Arrangemanget är placerat mitt på skärmväggen mot kyrkans äldre sakristia.

ALTARRING - En rundad öppen altarring, försedd med svarvade balustrar målade i grått och guld. Knäfall och överliggare klädda med guldfärgat tyg. Från byggnadstiden.

PREDIKSTOL - Placerad på norra långhusväggen. Består av korg, trappa med barriär, ryggstycke samt ljudtak, alt präglat av empire. Korgen rund med rundbågiga fyllningar i ramverket. I fyllningarna är placerade förgyllda träsnideriornament (Lagens tavlor, bok och palmkvist, hjärta med kors och ankare, skära och sädeskärve, lie och timglas). Också på korgens svängda undersida sitter förgyllda snidade ornament. Trappbarriärens ramverk har små förgyllda ornament i fyllnigarna. Ljudtaket är runt likt predikstolen, och är kupolformad. Runt dess underkant en nedhängande snidad frans. Ljudtaket är krönt av ett kors. På väggen ett ryggstycke i form av ett snidat draperi. Snickerierna målade i grått, vitt och guld; draperiet rött och guld. Från byggnadstiden, tillverkad av bildhuggaren Michaeli i Göteborg.

DOPFUNT - Placerad i korets södra del. Av täljsten, fyrkantig cuppa på en gråmålad träfot. Cuppan från 1100-talet, foten modern.

BÄNKINREDNING - Sluten bänkinredning i tre kvarter dekorerad med enkla marmorerade dörr och skärmfyllningar. Främre delen av de främsta kvarteren avkortades 1952, samtidigt som hela inredningen i kvarteren byggdes om för större bekvämlighet. I övrigt är bänkdörrar och skärmar oförändrade. Bänkarna på läktaren är enligt uppgift inte ombyggda sen 1854. Bänkkvarterens utsida är laserade i grönt, med marmorering i dörrspeglarna. Bänkkvarterens insidor är laserade i rödbrunt, med ljust bruna psalmokshyllor. Målningen från 1991.
LÄKTARE - i väster, buren av fyrkantiga pelare med förgyllda kannelyrer och ornament. Rak läktarbröstning som tresidigt skjuter fram över mittgången. Bröstningen byggd som ramverk med speglar, i vilka det sitter förgyllda reliefornament och lister; målad i vitt och grått. Från byggnadstiden. Golvet omlagt 1991, lackat enkelt trägolv.
ORGEL - Orgelfasad, tredelad med förhöjt mittparti avslutad uppåt med en båge. Dekorerad med klassicistiska arkitekturelement. Målad i grått; ornamenten röda och förgyllda; blått bågfält. Från byggnadstiden. Orgelverket från 1983 av Hammarbergs, med enstaka stämmor från den äldre orgeln.

NUMMERTAVLOR - I koret ett par rektangulära tavlor med ornamentsprydda ramar, krönta av en lyra. Målade i grått, grönt och guld. Änglahuvud med skär karnation. Dessa är från 1907. Från byggnadstiden finns ytterligare ett par nummertavlor, placerade på nord respektive sydväggen . Gråmålade ramar med förgyllda lister och förgylld kröndekoration.
KLOCKOR - Storklocka från 1896 och lillklockan från 1965. Den senare ersatte då en äldre lillklocka från 1794, vilken tidigare hängde i den gamla kyrkans klockstapel.

ÄLDRE INREDNINGSDETALJER - Gamla altartavlan: Före 1952 då skulpturen i sattes i nuvarande arrangemang hade kyrkan en altartavla föreställande Lasarus återuppväckelse. Denna oljemålning, sannolikt från tiden omkring 1800-talets mitt, hänger nu på den södra långväggen inom en förgylld ram.