Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SOTENÄS TOSSENE 1:39 - husnr 1, TOSSENE KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

TOSSENE KYRKA (akt.)
2003-08-28
Interiörbeskrivning
KYRKORUMMET är ljust och öppet. I blickfånget vid östra korväggen står den stora Kristusskulpturen som är kyrkans altarprydnad. Koret är något smalare än långhuset och tresidigt avslutat, med fönster på två av snedväggarna. Det är skiljt från långhuset genom en kraftig korbåge, som bärs upp av två mycket stora kolonner, vilka är marmorerade i ljust grågrönt. På korbågen ett textband "Ära vare Gud i höjden". Altaret är fristående. Sakristia finns på norrsidan, med ingång i långhusets främre del. Under läktaren i väster är några mindre förråd inbyggda.

GOLVET är ett ljust vitlaserat trägolv, inlagt 2004. Korgolvet är två steg högre än i långhuset. VÄGGARNA är slätputsade och målade i mycket ljust grårosa. TAKET är ett välvt brädtak, avvalmat i koret. Taket är med lister indelat i ett kassettmönster. Taket är målat i två ljust beigebruna nyanser. Kassettindelningen från 1903.
INGÅNGAR finns i väster från vapenhuset, samt mitt på norra och södra långsidorna södra långsidan samt på korets sydsida. Spegeldörrar med tre två fyra fyllningar, marmorerade likt inredningen i övrigt gråmålade. FÖNSTREN är höga rundbågiga spröjsade träfönster, målade i grått. Fönstren är kopplade och från 1972-74.

SAKRISTIA - På korets norrsida, byggd samtidigt med kyrkan. Ingång till predikstolen genom en trappa genom muren. Dörrarna till kyrkorum och till predikstolen från byggnadstiden, övrig inredning modernare, främst från 1972-74. Rundbågigt fönster, förhållandevis stort. Lackat trägolv som i koret, putsade väggar och skivklätt tak.

VAPENHUS - I tornets bottenvåning. Golv av tegelimiterande linoleumplattor, putsade väggar och panelklätt tak. Trappor på båda sidor, med vangstycken och stolpar troligen från byggnadstiden, men modernare steg. Förråd inrett under ena trappan. Dörren in till kyrkorummet är en dubbel spegeldörr, gråmålad, från byggnadstiden. Ytterportens insida indelad i spegelfält, målad i grått. Från 1972-74.
I vapenhusets södra hörn sitter två stenar monterade på väggen. Den ena är en GRAVHÄLL från 1500-talet, av grå kalksten, fyrsidig, nedåt avsmalnande. Yttäckande reliefer med två kvinnofigurer under vapensköldar mm. Inskription i nederdelen över fröknarna Galde, döda 1555. Det andra är ett mindre RUNSTENSFRAGMENT, återfunnet någon kilometer öster om kyrkan, på prästgårdens mark.

INREDNING:

ALTARE - Av trä, med fältindelade sidor. Fristående. Från 1972-74.
ALTARRING - Öppen femsidig av trä med korta smala dockor; målad i ljusgrå marmorering med förgyllningar. Överliggare och knäfall klädda i ljust rödlila tyg. Delvis från byggnadstiden, sockeln av senare datum.
ALTARPRYDNAD - På en fristående sockel invid östra korväggen står en stor vitmålad Kristusskulptur, utförd i trä. Förlagan är Thorvaldsens Kristusskulptur. Från 1903 (troligen).
PREDIKSTOL - Placerad längst fram på nordöstra långhusväggen, med ingång genom muren från sakristian. Består av korg och ljudtak. KORGEN hänger på väggen och har ett inåt skrånande underrede. Den är femsidig, med ljust rödlila speglar omgivna av tunna förgyllda lister och grått ramverk. I speglarna förgyllda ornament: Tro-hopp-kärlek, palmblad, fackla, lagtavlor, och Bibeln. LJUDTAKET är även det femsidigt, och kröns av en svängd kupol, med profilerad nederkantslist och nedhängande skulpterade tofsar. Nyklassicistisk utformning, från byggnadstiden.
DOPFUNT - I kyrkan finns två dopfuntar. Längst fram i långhuset, på sydvästra sidan, är arrangerat en dopplats, med ett enkelt dopaltare. Framför denna står den nu använda dopfunten. Den har en cuppa av granit, oregelbundet rektangulär med rund fördjupning. Stenen fanns tidigare utanför kyrkan, med osäker användning och datering. Sedan 1972-74 är den placerad på en fot av grålaserat trä, med modernistisk utformning. I kyrkan finns också en äldre dopfunt, eller snarare dopställ, åttkantigt av snidat och profilerat trä med genombrutet skaft. Den har en nygotisk utformning och kan härstamma från renoveringen 1903.
BÄNKINREDNING - I fyra öppna kvarter, fristående från väggarna. Bänkskärmar i kvarterens fram- och bakkanter är indelade i rektangulära speglar. Smala profilerade gavlar med skulpterade krön. Raka säten med lösa sittdynor och fasta stoppade ryggstöd (med värmeslingor). Gavlarna från 1903, övriga delar från 1972-74. Målad i mellanbrun ekimitation.

LÄKTARE - Orgelläktare uppburen av ett flertal pelare eller kolonner, runda på fyrkantiga socklar, marmorerade i grågrönt. Eftersom de bakersta bänkarna är borttagna är alla kolonner fristående (utom de två som står mot ytterväggen). Längs mittgången bildar fyra kolonnpar en pelargång. Läktarbarriären har ett framskjutande mittparti med avfasade hörn. Den är indelad i förhållandevis smala speglar, marmorerade med förgyllda lister runt om.
ORGEL - Nygotiskt utformad orgelfasad med förhöjt mittparti. Pipöppningarna skiljs åt av fialer, och hela fasaden avslutas uppåt med tandsnitt, dekorativa fyllningar mm. Målad i grått med beigebrunt, ljust rödlila och förgyllningar. Orgelhuset från 1877, av A V Lundahl, nuvarande orgelverket av Ernst Maul, Sundsvall 1980.
NUMMERTAVLA - Två väggmonterade på varsin sida om koröppningen. Rektangulära, av trä med smal profilerad ram i grått och rött runt de vita siffertavlorna, och med skulpterade och förgyllda krön. Troligen från byggnadstiden, möjligen förstorade 1903.
KLOCKOR - I tornet hänger två klockor med inskriptioner, den mindre gjuten 1631, den större i Stockholm 1920.
ÄLDRE INREDNINGSDETALJER - I tornet förvaras delar från Tossene gamla kyrkas predikstol, som härstammar från 1600-talet.