Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster BOLLEBYGD ÖRLID 1:11 - husnr 1, OLSFORS KYRKA (F D HULTAFORS KYRKA)

 Byggnad - Beskrivning

OLSFORS KYRKA (F D HULTAFORS KYRKA) (akt.)
2005-06-29
Interiörbeskrivning
OLSFORS KYRKA har rektangulärt långhus och smalare, lägre kor i öster. Koret skiljs från långhuset genom en korgbågig rundbåge med textband. Ingång till kyrkorummet sker genom vapenhuset som är avskilt bakom väggar under läktaren i väster. De stora, breda fönstren gör att kyrkorummet känns ljust och luftigt. Färgsättningen i främst blå och rosa kulörer härstammar från en renovering genomförd år 1973, liksom den omålade panelen i det rundvälvda taket och golvskikten. All fast inredning är ursprunglig om inget annat nämns. Med kor avses i den följande texten det utrymme som sträcker sig ända fram till första bänkraden.

LÅNGHUS
GOLV - Blå heltäckningsmatta i mittgången, blå plastmatta under bänkarna. Golvskikten härstammar från 1973 års renovering.

VÄGG - Väggarna är vitputsade med bröstningspanel i blått. Panelen är tidstypiskt utformad med smala, rundade räfflor. Över bröstningen en avslutande list i gråblått, nedtill en hög slät sockel i samma kulör. Mellan fönstren står träpelare mot väggen, färgsatta i blågrått med avfasade hörn. Dessa övergår upptill i konsoler i blått och rosa med dekorativ, delvis svängd kontur.

PORT - Dörren mot vapenhuset i väster är en ursprunglig glasad dubbeldörr med rakt överstycke. I den övre halvan av dörrbladen sitter tonade råglasfönster, insatta i ett spröjsverk av trä. Över dessa syns tre släta fyllningar med blå botten. Likadana fyllningar förekommer på den nedre halvan liksom en stor liggande fyllning i en ljusblå kulör. Dörrarna är målade i ljusblått med en omfattande karm i gråblått.

FÖNSTER - Fem spröjsade fönster åt söder och fem åt norr. Det östligaste paret delas med koret och det västra döljs i sin helhet av väggarna mot vapenhuset. Fönstren är breda och säreget utformade med stubbade hörn. Dubbla bågar målade i ljusblått med gråblå fönsterkarm.

TAK - Rundvälvt tak klätt med omålad furupanel. Längs långhusväggarna är taket något indraget och i övergången mellan detta takparti och det välvda taket finns ett hålkäl.

LÄKTARUNDERBYGGNAD - År 1973 inbyggdes kapprum, toalett och brudkammare under läktaren. Väggarna är vitmålade och uppbyggda av gipsskivor.

KOR
GOLV - Blå heltäckningsmatta. Förhöjt golv i två steg i det smalare korpartiet. Gul heltäckningsmatta innanför altarringen. Framför altaret en låg förhöjning i trä, klädd med en löst liggande orange matta. Samtliga golvskikt härstammar från 1973 års renovering.

VÄGG - I det bredare korpartiet, lika långhuset. I det smalare korpartiet är väggarna försedda med en målad bröstning som sträcker sig upp till sakristidörrens övre kant. Bröstningen är ljust gråblå och avslutad upptill med en enkel målad bård i mörkare gråblått. Över denna bård är väggarna målade i en ljust blå kulör. Den korgvälvda korbågen mellan det smalare och bredare partiet i koret är upp till valvets början utformad som en utkragande fyrsidig pilaster, helt slät och målad i en rosagrå kulör. Krönet är bemålat med kymation i rosa och grå kulörer, listverk i mörkgrått. På den med putsad utkragning markerade bågen finns ett infällt parti där texten "helig helig helig" står skrivet i guld mot ljusgrå botten. På väggen ovanför bågen syns en dekorativ bemålning i nationalromantiskt stil, främst i grå och blå kulörer. Målningen, som är utförd av John Hedaeus år 1916, består bland annat av änglahuvuden och ett kors upptill på krönet.

INNERDÖRRAR - Till sakristian norr om koret leder från det bredare korpartiet en enkeldörr med rakt överstycke och tre släta fyllningar. De senare är målade i en ljust blå kulör, avfasningarna mellan fyllning och ramverk är mörkare blå medan själva ramverket är avfärgat i en ljust gråblå kulör. Likadana dörrar leder till sakristian från det smalare korpartiet, till förrådsrummet i söder samt från predikstolen in till sakristian.

FÖNSTER - I det bredare korpartiet finns ett par stubbade fönster som redan beskrivits under rubriken långhus - fönster. I det smalare korpartiets östvägg finns ett bemålat korfönster från 1916, utfört av N. P. Ringström efter kartong av Yngve Lundström. Fönstret är rektangulärt och liggande med ett uppskjutande, rakt avslutat mittparti. Glasmålningen symboliserar treenigheten; det allseende ögat, duvan och lammet. Karmarna är målade i en grön kulör.
TAK - Lika långhuset. Spotlights är infällda i taket.

FAST INREDNING
ALTARE - Rektangulärt altare i trä, färgsatt i en brunrosa kulör med tre infällda spegelfällt på framsidan. I fälten syns förgyllda, målade symboler; korset, alfa och omega. På ramverket på sidorna av och emellan fyllningarna syns målade vinrankor. En stor fyllning på sidorna utan dekorer. Skivan upptill i trä är målad i en brungrå kulör. Färgsättningen kan vara ursprunglig.

ALTARUPPSATS - Altaruppsatsen utfördes 1916 av konstnären John Hedeus. Det är en liggande rektangulär skärm med Kristus och evangelisterna avbildade i rundbågiga fält med förgylld botten. Det nuvarande utseendet är från år 1936 då konservator Thorbjörn Engblad modifierade målningarna, i vilken utsträckning är okänt. Ramverket mellan och över målningarna är målat i grönt med skurna, rosaröda hjulkors i svicklarna. Den odekorerade predellan är avfärgad i samma gröna kulör, medan ramverket runt om är avfärgat i rosarött. På krönet en överliggare färgsatt i grårosa.

ALTARRING - Altarringen löpte ursprungligen från vägg till vägg i det smalare korpartiet, men vid renoveringen 1973 borttogs dörren, som var placerad nära väggen mot sakristian i norr. Barriären är svagt rundad på mitten och utgörs av kvadratiska dockor som målats i en blågrå kulör med lister i rosarött och guld. Över och under dockorna en slät list färgsatt i grönt, sockeln är avfärgad på samma sätt. Knäfall och överliggare är klädda i ett rödbrunt, randigt tyg med förgyllda inslag.

BÄNKINREDNING - Öppen bänkinredning i två kvarter med gångar längs långhusväggarna. Bänkarna kan, av utseendet att döma, vara ombyggda i samband med renoveringen år 1939. Detta gäller i första hand de rektangulära bänkgavlarna som avfärgats i en rosa kulör med en förgylld försänkning längs kanterna. Upptill en grå överliggare, den släta sockeln är mörkbrun till färgen. Bänkskärmarna pryds av släta kvadratiska fyllningar utan profiler eller dekorationer. Fyllningarna är ljust rosa medan ramverket är ljusgrå. Nedtill en hög slät sockel i mörkt lilabrunt. De något lutade ryggarna pryds av infällda fyllningar och är målade i en ljusrosa kulör liksom sitsarna. På sitsarna ligger lösa dynor klädda i ett blått tyg. Psalmbokstöden är avfärgade i lilagrått.

PREDIKSTOL - Femsidig predikstol i trä, belägen på korets norra sida med ingång genom en dörr direkt från sakristian. Den kan vara ombyggd i samband med 1939 års renovering. Den är målad i en blå kulör och pryds på sidorna av rektangulära fält avfärgade i ljusare blått med en förgylld kant runt om. Listverk allra överst i mörkare blå kulörer samt brunrosa. Över fyllningarna en rosa list och under en mörkare blå. Korgens undersida är platt och vilar på två kraftiga gråblå konsoler. Dessa har en profilering som anknyter till väggkonsolerna mellan fönstren i långhuset. Korgens insida är ljust blå, på golvet ligger en röd heltäckningsmatta.

ORGEL - Orgeln är byggd 1970 av Magnussons orgelbyggeri. Orgelhuset är i sin helhet målat i en tunn, vit lasering. Fasaden är symmetriskt uppbyggd med tre öppningar där piporna är synliga. I den stora mittsektionen syns metallpipor och i de högsmala sidosektionerna syns höga träpipor. Under träpiporna syns i fasaden utsågade spjäll. Under mittsektionen kan två vikbara luckor öppnas, där bakom döljs fler metallpipor. Ramverket har upptill en flackt vinkelbruten form. Spelbordet är vänt mot väster.

LÄKTARE - Läktaren i väster upptar rummets fulla bredd. Den bärs upp av fyra kvadratiska pelare som avfärgats i beige med listverk och krön i rött och brunt. De båda pelare som står intill ytterväggarna pryds även av en konsol på den övre hälften, en konsol vars form samspelar med konsolerna mellan fönstren. De mittersta pelarna fortsätter också vidare i två våningar ända upp till taket över läktaren. Läktarbröstet har ett utskjutande mittparti. Det är oklart om läktarbarriärens nuvarande utseende är ursprungligt. Den är avfärgad i olika rosa kulörer med förgyllda lister runt om de stående släta fyllningarna. Mellan fyllningarna syns ljusgrå, släta lisener som nedtill övergår i en konsolliknande anordning. Barriärens understycke är avfärgat i rosa medan överliggaren är grå. Allra överst ett skyddsräcke i mässing. Barriärens baksida är målad i en grå kulör. Flera av väggarna uppe på läktaren är klädda med den ursprungliga panel som förekommer på bröstningen i kyrksalen. Läktarens golv är klätt i en grön heltäckningsmatta. Bänkar saknas, endast lösa stolar.

DOPALTARE - Det rektangulära dopaltaret i omålad furu är placerat alldeles söder om korbågen. Det pryds på framsidan av ett träkors i svag relief. Härstammar med största sannolikhet från 1973.

SPECIFIKA INVENTARIER
DOPFUNT - Dopfunt i trä med färgsättning från 1973. Cuppan är åttasidig med en nageldekor i underkant. Skaftet är avsmalnande nedåt. På fyra av dopfuntens sidor sitter säregna, vertikala dekorationer, tillika stödjepelare. Dessa omsluter upptill cuppans sidor och kröns av en rullverksdekor. Profilerad åttasidig fotskiva. Dopfunten går i blå och rosa kulörer med inslag av grått.

NUMMERTAVLA - Saknas. Siffrorna hängs upp direkt på väggen vid korbågen.