Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster KARLSKRONA AUGERUM 1:15 - husnr 6, EKENS OCH BOKENS KAPELL

 Byggnad - Beskrivning

EKENS OCH BOKENS KAPELL (akt.)
2020-05-25
Historik
Augerums griftegård hör trots namnet till Karlskrona stadsförsamling. Planerna för den nya begravningsplatsen med kapell och krematorium drogs upp i början av 1970-talet då man förutspådde att platsbrist inom en snar framtid skulle uppstå på Wämö begravningsplats. Uppdraget för utformningen gick till arkitekten och landskapsarkitekten Per Friberg. Friberg hade under 1900-talets andra hälft stor påverkan på utvecklingen inom den svenska landsarkitekturen, dels genom egen verksamhet med ett flertal vunna arkitekttävlingar, dels som professor vid SLU i Alnarp. Många uppdrag gällde kyrkogårdar, där Augerums griftegård och det vid samma tid anlagda Görvälns griftegård utmärker sig som nya anläggningar som i sin helhet ritats av Friberg.

Anläggandet av Augerums griftegård pågick 1973–1980. Friberg hämtade initialt inspiration från platsen, där den böljande åkermarken och de omgivande dungarna av ek och bok satte tonen. Griftegården dimensionerades utifrån ett förväntat högt användartryck med stora begravningsytor och plats för såväl många besökare som en stor personalstyrka. Bebyggelsen koncentrerades till den norra, högre belägna delen omgiven av skogsdungar. Centralt i Fribergs gestaltning var tanken om kistans väg genom anläggningen. Huvudbyggnaden utgörs av en krematorieanläggning med dubbla kapell – Ekens och Bokens kapell – där kistan färdas i nord–sydlig riktning parallellt och i samma plan med begravningsgästerna fram till ett av kapellen. Begravningsceremonin avlutas med att kapellens portar i söder öppnas upp mot en stensatt plats med pergola, varifrån en konstgjord bäck eller vattentrappa slingrar sig ner över de lägre belägna gravfälten i söder.

Sedan invigningen 1980 har få förändringar skett. Griftegården har inte kommit att nyttjas i den utsträckning den dimensionerades för, vilket delvis kan förklaras av ett ökat antal kremeringar i förhållande till kistgravar. Plats har därmed ännu funnits på Wämö begravningsplats som är lättare tillgängligt för Karlskronaborna. De ändringar som gjorts har därför främst handlat om att anpassa anläggningen efter dessa förutsättningar, exempelvis används idag inte Bokens kapell annat än till lagerutrymme och en relativt stor expeditionsbyggnad har aldrig tagits i bruk