Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster KARLSKRONA TJURKÖ 1:21 - husnr 1, TJURKÖ KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

tjurkö kyrka (akt.), TJURKÖ KYRKA (akt.)
2022-11-17
Historik
Kring Tjurkö stenhuggeri utvecklades ett mindre samhälle med stugor, bostadskaserner och affärer. Som bidrag till den personalkrävande verksamheten hade F.H. Wolff slutit avtal med fångvårdsstyrelsen om sysselsättning av Kronoarbetskårens manskap. Kronoarbetskåren var en typ av straffkår som kunde hyras ut som arbetskraft till privata företag mot villkoret att arbetsgivaren bistod med logi och gudstjänstlokal. Därför uppfördes 1876 ett kapell, i första hand avsedd för Kronoarbetskåren men öns övriga befolkning välkomnades också till gudstjänsterna. När Kronoarbetskåren i mitten av 1890-talet lades ner fick Tjurkö församling, som bildats 1888 genom en utbrytning ur Augerums församling, hyra kapellet.

Stenhuggeriets beroende av export mot Tyskland gjorde att verksamheten började skalas ner ett par decennier in på 1900-talet för att helt avvecklas i samband med Andra världskriget. Redan 1929 hade emellertid kapellet, som då var i eftersatt skick, skänkts till församlingen mot att det flyttades från stenhuggeriområdet. Länsarkitekt Thure Bergentz, Växjö, engagerades av Kungliga Byggnadsstyrelsen för upprättande av ritningar för flytten. Den reveterade byggnaden i korsvirkeskonstruktion med tegelfyllning som tidigare varit sammanbyggd med matsal och förläggning monterades ner och återuppfördes på sin nuvarande plats där den 1930 kom att invigas till kyrka. Taket täcktes med spån och nocken kröntes av en takryttare med klocka. Målarmästare John Olsson från Jämjö utförde åtgärder på altartavla, predikstol, bänkinredning och ljuskronor.

1938–1939 genomfördes en in- och utvändig renovering av målarmästare Erik Eriksson som bland annat omfattar ommålning av väggar och tak med oljefärg, kalkstrykning av yttermurarna samt fönsterrenovering. Vid samma tillfälle ersattes spåntaket med ett enkelfalsat skivtäckt plåttak, troligen svartmålat. 1954 genomfördes renoveringsarbeten efter förslag upprättat tre år tidigare av stadsarkitekten i Karlskrona, Sigge Ullén. Nya kopplade fönster tillkom på långsidorna medan västgavelns två fönsteröppningar murades igen. Invändigt lades nytt brädgolv på det gamla golvet med två tum mineralull emellan. Nya lösa bänkar tillkom och elektrisk belysning och uppvärmning installerades. Vid en renovering 1961 efter handlingar av arkitekt Samuel Fränne isolerades taket invändigt och interiören målades om. I sakristian tillkom skåp, hatthylla och klädhängare.

1987 överflyttades en elorgel från Fredrikskyrkan i Karlskrona. 1990–91 fick altartavla och dopfunt ny placering, ljuskronor flyttades från mittgången till över stolsraderna och en oljemålning från 1600-talet som skänkts till kyrkan 1970 konserverades av konservator Åsa Sandberg. 1994 skedde invändiga målningsarbeten och läktarbarriären höjdes. 1998 införskaffades ljudanläggning, 2000 ny orgel och 2004 ersattes de lösa bänkarna av kopplade karmstolar. I början av 2010-talet konstaterades omfattande in- och utvändiga fuktskador. Kyrkan stängdes och verksamheten flyttades.

Efter att kyrkan varit stängd i drygt tio år påbörjades 2021 en genomgripande restaurering som omfattade utbyte av rötskadade delar av korsvirkeskonstruktionen, takkonstruktionen och takryttarens stomme. Golvbjälklaget byttes ut i sin helhet med nytt brädgolv av furu. Väggarnas tegelfyllningar demonterades och återuppfördes med återanvänt och nytt tegel, väggarna putsades såväl exteriört som interiört med kalkputs och avfärgades med silikatfärg. Kyrkorummets panelade innertak som vid tilläggsisoleringen kläddes in med träfiberskivor återställdes med ursprunglig blågrå bemålning. Ny takplåt lades med dubbelfalsad galvaniserad plåt och även takryttaren fick ny plåttäckning. Predikstol och armaturer restaurerades. Ny el, dräneringspump, värmepump och avfuktare installerades. I projektet ingick även ombyggnad av ett fönster i norr till nödutgång, vilket ännu inte var genomfört vid inventeringstillfället. 13 november 2022 återinvigdes kyrkan av biskop Johan Tyrberg.