Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster RONNEBY SAXEMARA 1:53 - husnr 1, SAXEMARA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

SAXEMARA KYRKA (akt.)
2020-04-20
Historik
I Ronneby församling hade sedan mitten av 1800-talet pågått en diskussion kring behovet av gudstjänstlokaler utanför Ronneby stad. 1894 uppfördes en kombinerad skolbyggnad och kapell i Möljeryd och tre år senare blev Kockums Jernverks tidigare utställningsbyggnad kapell i Kallinge. En växande befolkning medförde trots detta att diskussionen kring fler kyrkbyggnader fortsatte under det tidiga 1900-talet. Slutligen uppfördes parallellt tre distriktskyrkor i Kallinge, Bredåkra och Saxemara, samtliga efter ritningar av arkitekt Herbert Kockum och färdigställda 1939. Den malmöfödde arkitekten, som familjenamnet till trots tidigare mest varit verksam i Stockholm, är utöver ett antal bostadsprojekt främst känd för att ha ritat ett 50-tal bensinstationer för Svenska BP.

Kyrkan började uppföras 1937, på mark i samhällets östra del inköpt av hemmansägaren Alfred Södergren, och kunde två år senare invigas av biskop Edvard Rodhe. Till de tre kyrkorna i Ronneby församling sägs Kockum ha hämtat inspiration från moderkyrkan Heliga Kors, vilket i både Saxemara och Bredåkra gör sig påmint i de kraftiga rektangulära västtornen med sadeltak. Saxemara kyrka får i arkitektonisk mening anses vara den enklaste av de tre, utöver västtornet utgörs kyrkan av ett långhus med fullbrett kor under gemensamt, brant och högt sadeltak. Kockum stod även för ritningarna till såväl kyrkans inredning som kyrkogården som invigdes året efter kyrkan, 1940.

Mycket få förändringar har skett sedan uppförandet, inte minst exteriört. 1952 ersattes den tidigare kororgeln av en orgel byggd av A. Mårtenssons Orgelfabrik i Lund och året därpå elektrifierades klockringningen. 1956 tillkom ett tornur i torntakets västra takfall, efter ritningar av Kockum och enligt samma princip som i Heliga Kors och Bredåkra kyrkor. 1971 genomfördes underhållsarbeten inkluderande putslagning och avfärgning av putsade ytor, vilket åtminstone exteriört ska ha skett med KEIM tvåkomponentsfärg. Snickerier målades om ut- och invändigt och fönstren fick nya bleck i förzinkad plåt. 1974 byggdes det ursprungliga bårrummet som var förlagt i tornet norr om vapenhuset om till väntrum med wc och den tidigare dörröppningen i norr gjordes om till fönster. Samma typ av ombyggnation har skett i Kallinge kyrka. 1981 installerades spotlights i koret och klockringningen automatiserades.

1993 restaurerades tornet exteriört. Kalkcementputs, möjligen från 1971, ska ha ersatts av kalkputs och ljudluckor liksom plåtdetaljer och avvattningssystem målades. Kyrktuppen som var starkt rostangripen byttes ut mot en nytillverkad, liksom en av ljudluckorna men med bevarade beslag. Det vattenburna värmesystemets tidigare oljepanna ersattes 2003 av bergvärmepump. 2014 genomfördes ny renovering av fasader och fönster och två år senare byggdes klockbocken om efter att sprickor i tornets murverk upptäckts. Kring samma tid installerades brand- och inbrottslarm.