Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster YSTAD HÖGESTAD 38:1 - husnr 1, HÖGESTADS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

HÖGESTADS KYRKA (akt.)
2019-03-14
Historik
Högestads kyrka är uppförd av kalktuff från Fyledalen sannolikt under tidigt 1100-tal med långhus, smalare kor med absid. Långhuset ska ha haft både syd- och nordportal. På 1400-talet förlängdes långhuset mot väster, kyrkorummet och koret valvslogs med kryssvalv och ett kraftigt torn uppfördes samtidigt eller omkring 1500 i väster. Enligt en beskrivning av N H Sjöborg, som var uppvuxen i prästgården, från 1824 fanns en torntrappa från ”Tornförstugan” ”Midt uti sjelfva stenmuren var en trappa murad, som i en mörk gång ledde upp till de tvenne klockorna.” Det fanns även en uppgång till vinden från vapenhuset ”hvarifrån man kunde komma till det mörka rum, som var emellan kyrkohvalfvet och taket, där spöket Kyrkogrimmen bodde, hvilken bönderna här sade vara i form av en vädur.” Enligt hans skiss över prästgården och kyrkan hade tornet en ingång på norra sidan. Ett vapenhus uppfördes även under senmedeltiden vid nordportalen.

1709 ska kyrkan försetts med en ny altartavla av träsnidaren Johan Jerling. Jerling (1680–1753) var engagerad av Christina Piper för inredning till Krageholms slottskapell, samt även med en predikstol. Mittpartiet av altartavlan är uppsatt på långhusets norra vägg.

1843 togs en dörröppning upp i absiden och 1851 togs en västportal upp i tornet. Byggmästare Magnus Cederholm upprättade ritningar till förändringar av kyrkan 1850. Förslag till ny orgelfasad utfördes 1862 av Johan Lambert Larsson, Ystad 1862. Enligt en anteckning av Nils Månsson Mandelgren från 1866 uppger han att ”Målningarna i kyrkan öfverströks för 3 à 4 år sedan”.

En omfattande renovering utfördes 1898–1899. Det finns olika uppgifter om vem som ansvarat för ritningarna. Folkskollärare Nils Nordén ska ha upprättat ritningar 1896. Han var folkskollärare i Hedeskoga fram 1918, då han avled i spanska sjukan. Nils Nordén har bland annat uppgjort ritningar till ny skolbyggnad i Hedskoga, som uppfördes 1905. Domkyrkoarkitekt Theodor Wåhlin ska ha granskat och korrigerat ritningarna. I Överintendentsämbetets ritningsarkiv finns ritningar till nya fönster med mera, enligt uppgift daterade 1898, orgelläktare, nya bänkgavlar samt dekorering av skeppet. Arkitekt Ludvig Peterson har intygat likhet med originalet, men det framgår inte om han även är upphovsman till ritningarna. Peterson (1853–1931) var anställd vid Överintendentsämbetet och har ritat ett flertal kyrkor, men även rad profana byggnader. Enligt en påskrift i vapenhuset utfördes byggnadsarbetena av byggmästare P Dalqvist och dekormåleriet av målarmästare P Cederholm. Vid ombyggnaden togs nya större fönsteröppningar upp och dessa och västportalen försågs med omfattningar av Övedssandsten, som ofta har en rödaktig färgton och har fram för allt brutits i trakten av Öved öster om Vombsjön. Prästingången i öster ersattes av ett fönster med en glasmålning. Taket försågs med trappstegsgavlar och skifferplattor. Korets kryssvalv ersattes med ett tunnvalv och kyrkorummet försågs med nya öppna ekådrade bänkar. Interiören dekormålades och golvet lades med Viktoriaplattor.

Åren 1953–1954 utfördes ytterligare en omfattande renovering efter ritningar av domkyrkoarkitekt Eiler Graebe. Fönsteröppningarna försågs med ekbågar med blyspröjs. Kyrkorummet fick ett nytt tegelgolv och en sakristia inrättades på södra sidan i tornets bottenvåning. Interiörens dekormåleri avlägsnades eller målades över. Bänkarna ommålades i en grön ton. Konservator Hans Erlandsson rengjorde predikstolen.
År 1973 ersattes kyrkans skiffertak med rött enkupigt vingtegel och absiden försågs med kopparplåt. 1999 reparerades takstolen och fasaden renoverades. 2014 renoverades torntaket och 2017 klockverk och tornlucksöppning.