Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster YSTAD GLEMMINGE 155:1 - husnr 1, GLEMMINGE KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

GLEMMINGE KYRKA (akt.)
2019-06-05
Historik
Den nuvarande kyrkan har föregåtts av en medeltida kyrkobyggnad. Den var sannolikt belägen strax öster om den nuvarande. Den uppfördes av sten under romansk tid med rektangulärt långhus, smalare kor med absid samt brett torn i väster. Tornet hade i bottenvåningen dubbla tornbågar mot väster vilka bars upp av en pelare i mitten. Från tornrummet ledde en inre trappa i söder till tornets övre våningar. Tornet verkar ha haft stora likheter med tornen i bland annat Hörup och Löderup.

1749 tillbyggdes en korsarm eller nykyrka mot norr och i mitten av 1800-talet revs vapenhuset i söder och ersattes av en korsarm.

År 1898-1900 uppfördes en ny kyrka på platsen för den medeltida kyrkan efter ritningar av arkitekt Carl Möller 1895, vilka modifierades och ändrades av arkitekt Peter Boisen i Ystad. Enligt uppgift var Möllers förslag för dyrt och Boisen kunde pressa priset genom vissa förändringar av ritningen, bland annat borttagande av utvändiga trapptorn, utbyggnad i norr samt läktare i två våningar. Carl Möller (1857-1933) har ritat ett flertal kyrkor under framför allt 1880-och 1890-talen, däribland Eslövs kyrka, invigd 1891 och Gustav Adolfs kyrka i Helsingborg, invigd 1892. Peter O Boisen (1836-1908) var stadsarkitekt i Ystad och har bland annat utfört ritningar till en rad profana byggnader, däribland Ystad teater och ett flertal stationsbyggnader. Han har även ritat några kyrkobyggnader, bland andra Öja kyrka utanför Ystad. Ritningarna till Glemminge kyrka godkändes 1896 och den uppfördes i nygotik av maskinslaget tegel med korsformig plan, kor och tresidig absidial avslutning i öster, sakristia i söder samt kvadratiskt västtorn. Byggmästare lär ha varit Per Petersson (1846-1931), som även uppfört bland andra Valleberga kyrka. Eventuellt kan delar av det medeltida byggnadsmaterialet vara återanvänt i grundläggningen. Eventuellt försågs kyrkan först 1910 med orgelfasad och nytt altare.

1958 ersattes tornets äldre kopparplåt med ny kopparplåt.

1972 genomgick kyrkan en omfattande ombyggnad efter ritningar av domkyrkoarkitekt Eiler Graebe och ingenjör Lennart Strömbeck. Den norra korsarmen murades igen mot kyrkorummet och inreddes till bårrum och den södra till församlingssal. Den södra försågs med ett glasparti med dörr till kyrkorummet. Båda korsarmarna försågs med nya golv, fönster och dörrar samt ny inredning. Korsarmarna fick nya innertak, varvid ett öppet utrymme skapades under valven. Långhusets bänkkvarter försågs med nytt brädgolv och bänkarna renoverades och målades om. Orgelläktaren utvidgades och en toalett installerades i tornets bottenvåning.

Under 1980-talet reparerades fasaderna och taket.
1999-2000 blåste en del av originalfönstren sönder och ersattes av brunbetsade träfönster.
Därefter har fasaderna bland annat rengjorts, skiffertaket lagts om och tornspiran försetts med ny kopparplåt samt ommålning av fönster och ytterportar. En permanent ramp har även uppförts framför västentrén.