Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster TRELLEBORG ÖSTRA TORP 42:1 - husnr 1, ÖSTRA TORPS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

ÖSTRA TORPS KYRKA (akt.)
2018-11-14
Historik
Den nuvarande kyrkan från 1880 ersatte en medeltida stenkyrka med långhus och kor. Enligt sägnen uppfördes den av fiskare från Lübeck. I en beskrivning av kyrkan från 1830 hade kyrkan även ett tillbyggt vapenhus och invändiga valv. En klockstapel stod på kyrkogården.

Kraftig befolkningstillväxt och platsbrist i den gamla kyrkan krävde en tillbyggnad eller nybyggnad. Den gamla kyrkan ansågs mörk och bristfällig. Sockenstämman beslöt efter några års diskussioner att en ny kyrka skulle byggas och uppföras på samma plats som den gamla. Byggmästare H F Möller i Ystad ritade kyrkan och den godkändes av Överintendentsämbetet efter vissa justeringar. Kyrkan uppfördes 1879-
80 med långhus och halvrund absid samt ett kvadratiskt torn. Långhustaket var täckt med spån och fönstren var av järn. Inredningen i nygotisk stil var målad i ekådring. Väggarna var dekormålade med kvaderindelad marmorering och friser. Taket var öppet upp i nock med synlig träkonstruktion. 1890 slog åskan ner i tornet och orsakade skador. 1909 drabbades kyrkan av en stor förödande brand under gudstjänsten på palmsöndagen. Antagligen förorsakades branden av en otät rökkanal. Hela taket och all inredning av trä brann upp, endast murarna i långhuset återstod och det skadade tornet.

1909-11 restaurerades kyrkan efter Theodor Wåhlins ritningar. Exteriört återfick kyrkan sitt utseende från 1880, förutom takbeläggningen. Interiört däremot fick kyrkan ett helt nytt utseende där Wåhlin ritade den nya inredningen. Takkonstruktionen förändrades genom att denna bildade ett yttre och inre tak med
isolering emellan. Innertaket kläddes med lockpanel. Inventarier från medeltidskyrkan som inte flyttats med till den nya kyrkan 1880 letades fram i prästgården och hos privatpersoner. Bland annat återanvändes några delar av den gamla predikstolen och altaruppsatsen. Den nya bänkinredningen, orgelläktaren och altarringen målades i allmogeblått.

Kyrkan har flera gånger reparerats, nedan följer ett urval från underhållsplanen.
1957 gjordes en inre restaurering efter ritningar av domkyrkoarkitekt Eiler Græbe. Den innebar bland annat nya ytterdörrar i västportalen, nytt tegelgolv i vapenhuset, ny spiraltrappa av furu under orgelläktarna.
Angrepp av skadeinsekter på inredningen har flera gånger sanerats. Vid något tillfälle målades inredningen med lackfärg istället för linoljefärg och väggarna med oljefärg istället för kalk.
1979-80 gjordes in och utvändig renovering efter förslag av arkitekt Erik Månsson.
Plåttaken ommålades i rött. Kalkstensgolvet ersattes med nytt tegelgolv. Ett dopaltare murades upp.
1998 reparerades takstolarna i torn och långhus. Ny skivbeläggning med stålplåt, nya fotrännor.
1999 utvidgades koret när främre bänkraden togs bort. Korets trappsteg flyttades västerut. Redan tidigare hade bänkar längst bak i långhuset tagits bort.