Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SKURUP SLIMMINGE 69:1 - husnr 1, SLIMMINGE KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

SLIMMINGE KYRKA (akt.)
2019-09-12
Historik
Om Slimminges medeltida kyrka är uppgifterna knapphändiga men den kan antas ha uppförts under 1100- eller 1200-talet och tycks enligt en beskrivning från 1600-talet ha följt traditionellt romansk kyrkobyggnadsmönster. 1700- och 1800-talens befolkningsökning ledde till att en stor del av Skånes medeltida kyrkor kom att byggas om eller rivas till förmån för nybygge. I Slimminge revs den medeltida kyrkan 1807, med undantag för tornet, till vilket ett nytt långhus med fullbrett kor adderades, delvis byggt med återvunnet material från den gamla kyrkan. Ritningarna för denna ombyggnad saknas och arkitekten är därmed okänd. Ett fotografi från 1874 visar ett lågt torn med brant valmat sadeltak samt ett vitputsat skepp med rakt avslutade korspostfönster.

Under slutet av 1800-talet tycks kyrkan ha varit i dåligt skick och diskussioner om restaureringar eller rivning för nybygge pågår under lång tid i församlingen. Flera ombyggnadsförslag tas fram, bland annat ett signerat arkitekt Alfred Arwidius 1892. Detta förslag kommer justeras av Folke Zettervall, som vanligen anges som arkitekt för kyrkan, men Arwidius är hela tiden delaktig i projektet och de båda arkitekternas roll i ombyggnaden är inte helt klarställd. Ombyggnationerna genomförs 1904–06 och innefattar bland annat rivande av torn och sakristian norr om koret, uppförande av nytt torn i väster och sakristia på samma plats som tidigare men med underliggande källare för lågtrycksånganläggning. Fönstren omgestaltas till stickbågigt välvda och interiört slås kyrkorummet med ett tunnvalv av spontad panel. Ny inredning i form av altaruppsats, altarring, bänkar samt orgelläktare tillkommer. Den tidigare orgeln ersätts av en enklare kammarorgel och den befintliga kyrkklockan gjuts om samtidigt som ytterligare en tillverkas.

De första större förändringarna sker 1931 då tegeltaket över skepp och sakristia läggs om och en ny orgel med fasad ritad av Folke Zettervall 1905 installeras på läktaren. 1938 tillkommer nya trappor i granit framför västentrén och prästingången i sakristian. 1951 installeras elektrisk kraft och belysning och året därpå förstärks skeppets takstolar med dragjärn.

En större restaurering genomförs 1953–55 under ledning av domkyrkoarkitekt Eiler Græbe. Gjutjärnsfönstren från 1906 ersätts av kopplade ekbågar och de tegelavtäckta solbänkarna kläs med kalksten. Korets fönster i öster muras igen och bevaras utvändigt som blinderingar medan det invändigt tillkommer en hög rundbågig nisch med plats för ny altaruppsats ritad av Græbe med altartavla av Gunnar Torhamn. De tre främre bänkraderna tas bort för att utöka koret västerut och golvet beläggs med rött tegel. Predikstolen, som vid det tidiga 1900-talets ombyggnad ekådrats i likhet med den övriga fasta inredningen i trä, återfår sin ursprungliga polykroma färgsättning av konservator C.O. Svensson.

1958 får sakristian nytt golv av rött handslaget tegel och ett murat altare tillkommer liksom nya förvaringsskåp. 1963 målas bänkinredning, predikstolens sockel samt orgelläktaren om i grått och grå heltäckningsmatta läggs i mittgången och innanför altarringen. Värmesystemet moderniseras. Tre år senare avfärgas fasaderna med vad som i Ystads Allehanda beskrivs som ”ett slags gummifärg”. 1969 förnyas åskskyddsanläggningen och året därpå förses utrymmena mellan tornrum och kyrkvind respektive pannrum och trapphus med branddörrar. 1978 målas kyrkan om invändigt. Omfattningen är okänd men sägs i en artikel i Skånska Dagbladet vara utförd i ”lite gladare färger”. 1983 förses takryttaren på tornet med en lucka åt öster.

Under ledning av arkitekt Eva Retzner genomförs 1983 en utvändig restaurering där fasaderna sandblästras, putslagas med KC-bruk och avfärgas med KC-färg. Tornet ursprungliga falstaktegel på öppen läkt förses med brädat och papptäckt undertak varefter befintligt tegel läggs tillbaka. Ljudluckor inklusive karmar repareras med delvis nytt virke och automatisk lucköppning och klockringning installeras. 2003 tas heltäckningsmattan i mittgång och altarring bort och året därpå ersätter en ny ljudanläggning den som installerats 1992.