Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster VELLINGE SÖDRA HÅSLÖV 28:1 - husnr 1, HÅSLÖVS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

håslövs kyrka (akt.), HÅSLÖVS KYRKA (akt.)
2019-08-22
Historik
Den nuvarande kyrkan från 1882 föregicks av en medeltida romansk kyrka. Dena hade långhus, kor och halvrund absid. När kyrkan revs 1879 hade den även ett senare byggt lågt torn och trappstegsgavlar på långhus och kor. Under koret fanns ett gravvalv från 1600-talet.

Vilhelm Flensburg var biskop mellan 1866 och 1897. Han uppskattade inte medeltidskyrkorna och önskade nygotiska kyrkor i så många församlingar som möjligt. Medeltidskyrkan i Håslöv ansågs också vara i dåligt skick och för liten efter stor befolkningsökning under 1800-talet. En ny kyrka ritades 1868 av Helgo Zettervall. Det dröjde dock till 1879-80 innan kyrkan uppfördes. Helgo Zettervall var bland annat engagerad med ombyggnaden av Lunds domkyrka under 1860-80-talet. Under samma tid ritade han även nio nya kyrkor i Lunds stift och gjorde flera ombyggnader. Från 1882 var han chef på Överintendentsämbetet. Zettervalls skrift ”Allmänna anvisningar” fick stort inflytande över utformningen av kyrkobyggnader inom svenska statskyrkan. Kyrkans inredning är gjord efter Zettervalls förslagsritningar. Orgelfasaden detaljritades av Zettervall. Kyrkan skulle haft glasmålningar som inte genomfördes av ekonomiska skäl. Vid besiktningen 1880 kritiserade Zettervall det tekniska och estetiska utförandet som inte överallt getts den önskade detaljbearbetningen. Invigningen skedde 1882. Flera byggtekniska brister i kyrkan ledde till en långvarig konflikt med byggmästaren. Bland annat läckte taket och teglet vittrade redan från början.

Kyrkan har renoverats flera gånger och nedan följer ett urval. Tak och tegelfasad har upprepande gånger reparerats och kyrkan har interiört putsats och målats. På 1940- talet installerades el i kyrkan.
Under 1950-talet renoverades inventarier från den gamla kyrkan och 1960 placerades dessa i norra tvärskeppet där den befintliga bänkinredningen togs bort.
1967 renoverades den sydvästra tornturellen efter en storm.
1999 genomfördes en invändig renovering med putslagning, målning och konservering av inventarier. Brädgolvet under bänkarna byttes till nytt furugolv. Två bänkar togs bort längst fram och befintliga bänkar målades om i ljus ekådring. Underhåll av plåttaket.
2007 iordningställdes en kyrkbacke och handikappanpassning utfördes vid entrén. Kyrktrappan finns kvar under beläggningen.
2011 ersattes oljepannan till grundvattenvärmepump. 2012 stormskadades nordvästra tornturellen som murades om i övre delen och fick nytt koppartak.
2015 renoverades fasaden med fogning och ommurning av delar av listverk, gesimser och vittrade tegelmurverk. Fönster och portar målades om.
2019-2020 renoverades kyrkan med utbyte av koppartaket på spiran, kuporna och tre av turellerna. Övriga tak och stålplåtytor målades med alkydoljefärg. Rötskadade bjälkar i taklaget reparerades. Smidesarbeten på tornspirorna renoverades. Snickerier målades. (Kyrkan var inklädd med byggnadsställningar vid denna inventering.)