Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster VELLINGE ARRIE 40:1 - husnr 1, ARRIE KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

ARRIE KYRKA (akt.)
2019-04-17
Historik
Den nuvarande kyrkan från 1890 föregicks av en medeltida kyrka från 1100-talet. Den äldre kyrkan hade långhus, kor och absid. På 1400-talet fick den ett torn samt ett vapenhus framför södra ingången. Inne i kyrkan slogs valv. Troligen under 1500-talet revs absiden och koret fick en rak avslutning. På 1740-talet uppfördes en läktare med en barriär med apostlamålningar, vilka finns i den nuvarande kyrkan. På 1840-talet flyttades ingången från vapenhuset i söder till en ingång i tornet i väster och ett nytt fönster togs upp i tornet.

Kyrkan blev under andra hälften av 1800-talet för liten för den växande befolkningen. Den behövde renoveras på grund av bland annat fukt och dåliga takstolar. Den gamla kyrkan beskrevs av Kulturen i Lunds grundare Georg Karlin 1888. Kyrkan var byggd av kalkstensflis och hade trappstegsgavlar med blinderingar och rundbågsfriser. Taket på långhus och kor var blytäckt. Karlin ansåg kyrkan tillräckligt stor för församlingen. Församlingen ansökte om rivning. Vitterhetsakademin motsatte sig detta eftersom många medeltida kyrkor redan rivits. Kungliga Maj:t gav dock tillstånd för rivning av kyrkan som genomfördes 1889 förutom nedre delen av tornet. Bland annat predikstolen, en klocka och dopfunten flyttades över till nya kyrkan. Den nya kyrkan ritades 1887 av Salomon Sörensen (1856-1937). Han ritade också de närbelägna kyrkorna i Mellan-Grevie och Östra-Grevie, numera i samma församling som Arrie. Sörensen var stadsarkitekt i Malmö 1894-1924 och har ritat flera offentliga byggnader såsom banker, sjukhus och skolor.

Kyrkan uppfördes 1890 på samma plats som den gamla legat men gjordes större. Församlingen önskade att den nya kyrkan skulle likna den gamla. Den försågs därför med lägre och smalare kor, trappstegsgavlar och blinderingar samt putsades. Taken täcktes av skiffer. Väggarna målades interiört med kvadermålning, inredningen målades i ekådring.

Nedan följer ett urval av renoveringar från underhållsplanen.
1963 byttes det mönsterlagda skiffertaket till koppartak efter förslag av Eiler Græbe. Strävpelarna och trappgavlarnas tinnar avtäcktes med betongplattor. Under 1960-talet målades kyrkan med först plastfärg och sedan alkydfärg vilket orsakade stora skador på fasaden. 1970 putsades kyrkan om och målades med silikatfärg. Trappgavlar, strävpelare och fönsterfall fick plåtbeslagning. 1972 målades interiören om med moderna färgtyper. Kyrkan har haft stora problem med fukt och angrepp av skadedjur på inredningen. Kvadermålningen behölls men målades i ljusare grå och beige toner med vit fog. Tidigare var det röda fogar. Ny nummertavla gjordes. 2002-2003 dränerades runt kyrkan på grund av fuktproblem och nya trägolv som lackades lades under bänkkvarteren. 2008 renoverades exteriört efter förslag av Hegelund & Marsvik Arkitekter. Fasaden lågtrycksvåtblästrades, putsades om och målades med KC-färg. Linoljefärg användes
till fönster och luckor.