Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster LUND UNIVERSITETET 1 - husnr 4, PALAESTRA ET ODEUM

 Byggnad - Beskrivning

Palaestra et odeum (akt.)
Historik
Byggnaden har sitt ursprung i det orangeri som uppfördes 1750 och ingick i Carl Hårlemans generalplan för Lunds dåvarande botaniska trädgård. Orangeriet hade ett mittparti i två våningar och två snedställda flyglar som anpassades efter Paradisgatans sträckning. Utmed gatan uppfördes samtidigt norra delen av den mur som avgränsade trädgården. Orangeriets flyglar revs omkring 1860 när den nya botaniska trädgården togs i bruk och kvar blev bara mittpartiet som inreddes för universitetets skulptursamling.

I samband med att det nya Universitetshuset uppfördes fanns önskemål från konsistoriet om en byggnad för gymnastik och musik – ”palaestra” respektive ”odeum”. Ritningarna gjordes av arkitekten Helgo Zettervall och byggnaden var färdig 1882, samma år som Universitetshuset. Plan, storlek, fasadmaterial och utformning dikterades helt av omkringliggande byggnader och den sneddragna fastighetsgränsen mot Paradisgatan. I byggnaden ingår delar av det gamla orangeriets mittparti, men det är oklart hur mycket.

Palaestra et Odeum uppfördes i två delar med olika höjd. Västra delen byggdes i tre våningar och innehöll vaktmästarbostäder och bokauktionskammare. I mittpartiets bottenvåning placerades entré och foajé till kapellsalen som låg en trappa upp. Östra delen byggdes i en våning och innehöll gymnastiksal och omklädningsrum. Mot Paradisgatan är byggnadens olika höjder tydlig, men mot Universitetsplatsen döljs detta av Zettervalls skärmfasad som går parallellt med Kungshuset. De båda byggnaderna bildar därmed flyglar till Universitetshuset och sluter Universitetsplatsen till en egen rumsbildning. Botaniska trädgårdens mur från 1700-talet revs på 1860-talet, men mot Paradisgatan finns fortfarande några rester kvar av den på båda sidor om Palaestra et Odeum och som en del i byggnadens mur mot gatan. Inne i bygganden har muren frilagts från puts på några ställen.

På 1960-talet hotades byggnaden av rivning men en stark opinion från allmänheten och antikvariska myndigheter förhindrade detta. År 1980 skadades gymnastiksalen och delar av fasaden mot Universitetsplatsen av en brand. Fasaden återställdes men gymnastiksalen byggdes om 1983–1984 och fick ny användning som föreläsningssal med golv och gradänger av betong. Kapellsalen restaurerades 1994–1995 och fick tillbaka sin färgsättning och takets dekorationsmålning från 1882. Golvet i foajén och trappan upp till salen är bevarade från 1882, liksom stora delar av planlösningen och den fasta inredningen i västra delens före detta vaktmästarbostäder. Även fönstren i västra delen förefaller åtminstone delvis vara från 1880-talet.


Källa: Ändring av skyddsbestämmelser för det statliga byggnadsminnet Universitetsplatsen, Universitetet 1, Lunds kommun, Skåne län. RAÄ-2020-1856, 2021-03-09.