Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GÖTEBORG HAGA 7:1 - husnr 1, KV FÄNRIKEN I HAGA

 Byggnad - Beskrivning

KV FÄNRIKEN I HAGA (akt.)
Historik
Kvarteret Fänriken omfattar fyra bostadshus i tegel uppförda i två våningar. Kvarteret uppfördes efter ritningar av Adolf Wilhelm Edelsvärd. Byggna-derna är friliggande och grupperade kring en gård med en ekonomibyggnad i mitten. Gårdsplanen är stenlagd och planterad utmed fasaderna. Mot gatan avgränsas gården med smidesstaket. Byggnaderna är utformade i en enkel och välproportionerad tegelarkitektur med romanska drag. Lägenheterna omfattade ett rum och kök. Av kvarterets 64 lägenheter hyrdes ursprungli-gen 56 stycken ut som arbetarbostäder och två lägenheter slogs samman till en inspektorsbostad.

I det friliggande huset med långfasad mot Haga Nygata anpassades bottenvåningens fyra lägenheter till två skollokaler åt Göteborgs folkskolestyrelse. Till lokalerna hörde även tjänstebostäder åt lärarinnorna. I ett av husen in-rättades också ett folkbibliotek.

Toaletter installerades 1939 i trapphusen, två per våningsplan. Avträdena som tidigare inrymdes i gårdshuset revs i samband med denna ombyggnad. Tvättstugedelen i tegel bevarades och tillbyggdes i norr. I början av 1980 gjordes nästa stora upprustning av kvarteret. Köken moderniserades och samtliga lägenheter fick egen toalett och dusch. Moderniseringen genom-fördes med små ingrepp i befintliga konstruktioner. En stor del av befintliga detaljer som lister, dörrar och paneler bevarades. Dicksonska stiftelsen till-delades 1982 års utmärkelse för god byggnadskonst av Per och Alma Ols-sons fond för den varsamma renoveringen.

Edelsvärd var en av Göteborgs mest framstående arkitekter i mitten av 1800-talet. Han var tidigare chef för Statens järnvägsbyggnaders arkitekt-kontor. Från England hämtade han sina arkitekturideal som han praktiserade i bl a Hagakyrkan, Klippans kapell och Engelska kyrkan.

Källa: Länsstyrelsens beslut om byggnadsminnesförklaring 2004-04-15