Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster KÄVLINGE LÖDDEKÖPINGE 98:1 - husnr 1, LÖDDEKÖPINGE KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Löddeköpinge kyrka (akt.), LÖDDEKÖPINGE KYRKA (akt.)
2015-02
Historik
Kyrkobyggnaden
Löddeköpinge kyrka byggdes i början av 1200-talet, och gavs ett tidstypiskt romanskt utseende med långhus, kor och absid. Långhusets södra- och norra sidor försågs med motställda portaler och varsitt fönster. Det fanns troligen även en västportal. Kyrko-rummet pryds under 1200- eller 1300-talet med Mariaaltare och ett lekmannaaltare.

Kyrkan förses i början av 1400-talet med ett kvadratiskt västtorn. Dess övre våningar nås via en invändig trappa inbyggd i norrväggen. Vid något tillfälle byggs ett vapenhus mot söder, och under senare delen av seklet slås valv i koret, tornet och långhuset, som omvandlas till en tvåskeppig hallkyrka. Valven täcks med kalkmålningar.

Valven i långhuset slås om under 1500-talet eftersom mittpelarna anses stå i vägen, och långhuset får dagens enskeppiga gestaltning. Inga nya kalkmålningar görs.

På 1600-talet byggs ett gravkor för dåvarande patronus, adelssläkten Lindenov.

På 1700-talet läggs kyrkans tak om och dess stomme renoveras. Norra fasaden får nya fönsteröppningar. Tornet byggs om 1797, förses med ett nytt bjälklag, en takspira och troligen samtidigt en utvändig öppning. Valvet i tornets bottenvåning slås om.

I början av 1800-talet rivs den medeltida absiden och en sakristia uppförs öster om koret. Sakristian får en kvadratisk form som avtäcks med ett platt trätak, och förses efter en tid med ett fönster. Taklagen över långhus, kor och torn görs om 1848 och beläggs med kopparplåt, som senare ersätts med vanlig järnplåt. 1868 uppförs dagens absid på platsen för den gamla sakristian, samtidigt som kyrkan får sina befintliga fönsteröppningar och fönsterbågar. En ny altarring och bänkinredning installeras, och kyrkorummet målas om i ljusgrönt och blått upp till valvanfangen. 1876 läggs bräd-golv i bänkkvarteren, och 1886 tillkommer orgelläktaren.

1938 målas kyrkorummet om i vitt. Under 1940-talet sätts trappan mellan koret och gravkammaren igen, och ytterdörrarna byts mot kopparklädda portar. 1949 görs en renovering under arkitekt Eiler Graebes ledning. Bänkinredningen byggs om och bänkarna i tornet tas bort. Det avskiljs som vapenhus med en vägg mot kyrkorummet och får nytt tegelgolv. 1957 täcks koret, långhuset och absiden med koppartak. 1981 läggs torntakets nedre delar om. 1986- 87 byggs en sakristia i norr efter ritningar av Forsberg& Wikerstål arkitekter. Tornlanterninen läggs om med kopparplåt. Den romanska nordportalen rekonstrueras mellan långhuset och sakristian. Väggen mellan långhus och torn rivs, och vapenhuset blir en del av kyrkorummet igen. Ett vindfång byggs bakom tornets portal. Golvnivån sänks med 25 cm i långhuset. Det gamla golv-teglet tas upp och återläggs i kor och absid, medan långhus och torn får nytt golv lika befintligt. Under bänkarna läggs bräder. Kyrkorummets läktare, altare, altarskrank och absid målas om i sina ursprungliga färger. Även utsidan ommålas. I samband med arbetena görs arkeologiska undersökningar, där man bl.a. påträffar rester av äldre kyrkgolv, liksom av ett korskrank och ett lekmannaaltare, som båda daterats till 1200-talet. Underst hittas byggnadslager från 1000-talet.