Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster KÄVLINGE DAGSTORP 23:1 - husnr 1, DAGSTORPS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Dagstorps kyrka (akt.), DAGSTORPS KYRKA (akt.)
2014-10
Historik
Kyrkobyggnaden
Dagstorps kyrka byggdes år 1861-62, då den ersatte en annan kyrka på samma plats.
Tack vare noggrann dokumentation och uppmätning av den gamla kyrkan, bl.a. av domkyrkoarkitekten Carl Georg Brunius och N. M. Mandelgren, vet vi mycket om den gamla kyrkan. Den var helgad åt S:t Andreas och bestod av ett tvåkvadratiskt långhus, ett enkvadratiskt kor, ett troligen ursprungligt torn avslutat med ett kon-format tak och ett sekundärt vapenhus. Enligt pågående byggnadsforskning kan ett rakt kor möjligen antyda, att helgedomen stod relativt fri från biskopens tillsyn och/ eller att kyrkan hade begränsad äganderätt till marken. Runda torn var mycket sällsynt i det medeltida danska beståndet. Från tornets första- och andra våning fanns stora, rundbågiga öppningar in mot långhuset, som hade en öppen takstol. Den övre öpp-ningen kan ha använts för en empor, en slags läktare som aristokratin använde som privat rum eller åskådarplats. Till kyrkan hörde även en fyrkantig klockstapel av trä, något var vanligt förekommande under 1600- och 1700-talen. Klockstapeln förföll efterhand och såldes på auktion 1843. När den nya kyrkan uppfördes, såldes material och inventarier enligt uppgift av på samma sätt, vilket gjorde att föremålen spreds över bygden och hamnade i privat ägo. Ett antal föremål skonades dock, däribland dopfunten och kyrkklockan, och finns i dag bevarade i den befintliga kyrkan.

Den nuvarande kyrkan byggdes i nyromansk stil efter arkitekt Johan Erik Söderlunds ritningar. Fasaderna rappades och kalkades och yttertaken belades med svartmålad järnplåt. Söderlund (1826-1875) var en arkitekt från Stockholm och upprättade, från 1866 som andre arkitekt vid Överintendentsämbetet, ritningar för flera kyrkor runt om i landet. Även hans profana produktion var omfattande, där bl.a. Alhambrateatern (numer riven) och restaureringen av Petersenska Huset i Stockholm kan nämnas. Söderlund utnämndes till slottsarkitekt, hovintendent och agré av Konstakademien.

Kyrkans interiör smyckas, kanske redan vid uppförandet, med kvaderstensimitation. Den nuvarande orgelfasaden och -läktaren tillkommer 1886. Vid sekelskiftet, ca 1900, kläs innertaket i kyrkan och undersidan av orgelläktaren in med pärlspont.

1937 genomgår kyrkan en omfattande renovering under arkitekt Oscar Perssons ledning. Fasaderna lagas och kalkmålas och långhusets takfall repareras. Innertaket kläs in med masonit. Trappstegen i vapenhuset sätts igen och en ny uppgång ordnas till tornet inifrån orgelläktaren. Sakristian får ett nytt trägolv och ett invändigt
vindfång. Nya bänkar sätts in på ett ventilerat brädgolv lagt på en betongsula. Det ursprungliga altarkorset flyttas till ett sidoaltare och en ny altaruppsats tillkommer. Flera inventarier ommålas i bruna toner.

1983 görs en renovering av tornet efter Forsberg& Wikerstål arkitektkontors anvisningar. Fasaderna putslagas och all metall ommålas. Sakristian putsas och kalkas om invändigt. 1991 går man vidare med en större restaurering. Fasaderna putsrenoveras och kalkas, och yttertaket görs om. Högbenen påsalas, inbrädningen görs om och alla ytor täcks med plastbelagd plåt. Valven isoleras, stengolven slipas och interiören och inventarierna får en ljusare färgsättning. 1993 byggs en entréramp till tornportalen.

2017 planerar man att lägga om kyrkans tak med aluminiumplåt.