Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ÅSTORP ÅSTORP 113:43 - husnr 1, BJÖRNEKULLA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Björnekulla kyrka (akt.), BJÖRNEKULLA KYRKA (akt.)
2016-04
Historik
Björnekulla nuvarande kyrka invigdes 1889 och ersatte en medeltida kyrka som daterats till tidigast 1200-talet. Endast delar av ett äldre förmodat torn sparades. Den romanska kyrkan byggdes troligen till på 1400-talet med ett vapenhus och 1788 med en korsarm men räckte ändå inte till. Den stora befolkningsökningen krävde en större kyrka. Skånes befolkning fördubblades under första hälften av 1800-talet. Men även ändrad liturgi och en önskan om kyrkan som symbol för skönhet och ordning var anledningar. Redan i mitten av 1800-talet diskuterades en nybyggnad. Byggmästare Hallberg gjorde ett förslag 1878 på en ny stor kyrka men församlingen beslutade av ekonomiska skäl att bygga en mindre kyrka än Hallbergs förslag.
Ritningarna till den nya kyrkan utarbetades av Gustaf Pettersson 1885. Han var född på Gotland, arkitekt utbildad i Stockholm och Wien och tjänstgjorde från 1882 vid Överintendentsämbetet. Förutom Björnekulla kyrka gestaltade han flera nybyggda kyrkor bl.a. i Duved, Boxholm, på Ven och i närbelägna Västra Sönnarslöv. Dessutom ett stort antal om och tillbyggnader av kyrkor. Kyrkan uppfördes 1887-1889 som en korskyrka i nygotisk stil.

Kyrkan har kalkats om och reparerats ett flertal gånger.
1929 sattes innerfönster med blyspröjsar in.
1937 ersattes den öppna torntrappan av en inbyggd spiraltrappa som göts av betong och trappans väggar byggdes av tegel. Arbetsbeskrivningen gjordes av stadsarkitekt A F Wetterqvist.
Under 1950-talet får taken och ytterportarna ny kopparbeklädnad.
1971-73 gjordes en genomgripande invändig ombyggnad efter handlingar av Bent Jörgen Jörgensen Arkitektkontor. Den innebar bland annat nytt tegelgolv, brädgolvet under bänkarna ersattes också av tegelgolv. Utökning av koret, nytt altare, ny altarring, ny orgel och orgelfasad. Toalett tillkom i vapenhuset. Glasmålningar i korfönstren av konstnär Erik Olson (1901-86), Halmstadgruppen, sattes in. Olson konverterade till katolicismen och var ofta anlitad för kyrkliga glasmålningar. Den befintliga glasmålningen av Maria flyttades till norra korfönstret. Takbjälklaget isolerades. En ny sakristia byggdes till i sydöst som ersatte en mindre sakristia på samma plats. Nya moderna ljuskronor och armatur infördes i hela kyrkan. Nya trappor byggdes till läktarna i korsarmarna. Bänkar togs bort i korsarmarna och framför koret.
En arkeologisk undersökning gjordes där det framkom delar av den medeltida kyrkans grundmurar. Den gamla kyrkan låg en aning snett i förhållande till den nya. Tegelfynd daterade den gamla kyrkan till tidigast 1200-talet.
1991 togs de tre främsta bänkraderna bort och ett öppet utrymme skapades i korsmitten.
1996 gjordes utvändig renovering. 2009 gjordes återigen utvändig renovering med målning av fönster, målning med silikatfärg på tornet och kalkcementfärg på övriga ytor. Ljudluckorna i tornet i tre väderstreck förnyades.
2013 förnyades värmeanläggningen.