Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster TOMELILLA BENESTAD 55:1 - husnr 1, BENESTADS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Benestads kyrka (akt.), BENESTADS KYRKA (akt.)
2016-08
Historik
Benestads kyrka byggdes under romansk tid omkring 1100-1200-tal. Både tidiga och sena dateringar har föreslagits för Benestads kyrka. Byggnadsarkeolog Barbro Sundnér föreslår dock en relativt tidig datering för kyrkans äldsta delar utifrån murverkets skifteshöjd, murtjocklek och stenmaterial. Ursprungligen bestod kyrkan av långhuset, koret och eventuellt även absiden. Absiden har inte gått att datera närmare i förhållande till koret och långhuset. Inne i kyrkan valvslogs koret under 1300-talets första hälft och dekorerades med kalkmålningar av den så kallade Snårestadsgruppen. I samband med att valvet murades gjordes en avskiljande vägg i form av ett korskrank mellan långhuset och koret. Detta finns inte kvar idag men spår av det syns i triumfbågen. Långhusets valv brukar dateras till medeltidens senare del, 1400-1500-tal, men valvens utseende tyder på att de kan vara slagna redan på 1300-talet eller möjligtvis tidigt 1400-tal. Vid denna tid byggdes ett torn i väster med kvadratisk plan och tegelvalv över bottenvåningen. Ett vapenhus utanför kyrkans sydportal kan också ha tillkommit samtidigt med valvslagningen av långhuset. Omkring 1500 dekorerades långhusvalven med kalkmålningar av Everlövsgruppen. Under 1600-talet byggdes ett gravkor under kyrkans golv för familjen Rosenkrantz på Örups gods. Delar av kyrkans nuvarande inredning tillkom under samma århundrade och 1700-talet.

Vid 1800-talets mitt var kyrkan i dåligt skick varvid en stor renovering av kyrkan utfördes. Vapenhuset lutade kraftigt mot söder och tornet som saknade förband med långhuset hade kraftiga sprickor. Tornet revs till samma höjd som långhuset. Tornets östra sida, tornbågen och troligen stora delar av tornvalvet murades också om. Vapenhuset revs och sydportalen murades igen. Ny entré till kyrkan togs upp i tornets västra sida och en prästingång togs upp i absidens östra sida. Även absiden murades delvis om vid detta tillfälle men i vilken omfattning är inte känt. I samband med 1800-talets renovering tillkom stora delar av kyrkans nuvarande taklag och de befintliga fönsteröppningarna. Före renoveringen var gavlarna påmurade med trappstegsgavlar, vilka togs ned vid detta tillfälle. År 1887 fick kyrkan en orgel som placeras på en läktare i kyrkans västra del. Mellan åren 1952 och 1954 genomfördes en inre renovering med Eiler Graebe som arkitekt. Elvärme ersatte en äldre värmekamin och ett golv av viktoriaplattor från 1900-talets början ersattes med ett golv av tegelplattor. Väggarna och valven som täcktes av en schablonmålad dekor från 1920 målades om. I valven togs de medeltida kalkmålningarna fram av konservator Osvald Owald. Läktaren kortades och försågs med nya pelare och ny läktarbarriär. Inredningen målades också om och en öppen bänkinredning från 1800-talets slut eller 1900-talets början ersattes med nya, slutna bänkar.

Efter 1950-talets renovering har inga större förändringar utförts vad gäller kyrkans interiör. I samband med underhållsarbeten på kyrkans fasader 1993 gjordes en dokumentation av puts- och kalklager på kyrkan av arkeolog Helén Lilja, Regionmuseet Kristianstad. År 2004 renoverades kyrkan utvändigt av Ponnert Arkitekter AB. Absidens blytak, vilket bestod av blyplattor med en ålderdomlig märkning, göts om av Bror Mårtenssons blygjuteri i Lomma. Fasaderna putslagades och målades och en murverksdokumentation utfördes.

Nordost om kyrkan står ett fristående torn, en så kallad kastal som idag inrymmer kyrkans klockor. Kastalen byggdes under senmedeltiden, omkring 1400-1500-talet, med stickbågiga öppningar och tre våningsplan. År 1903 muras kastalens södra gavel om med nytt tegel. En utvändig renovering av kastalen gjordes 2004. Senaste invändiga renovering skedde 2008 då ett nytt golv gjordes vid altaret, några bänkar i väster byggdes om till liggande förvaring på vänster sida och på höger sida gjorde man förråd. Väggarna från vapenhuset och upp till orgelläktaren målades också om.