Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster BERG MYSSJÖ PRÄSTBORD 1:2 - husnr 2, MYSSJÖ KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Myssjö kyrka (akt.), MYSSJÖ KYRKA (akt.)
2004-04-01
Historik
Kyrkan är byggd i gråsten och murarna är putsade vita. Den består av ett rektangulärt långhus med ett torn i väster och utbyggd polygonal sakristia i öster, d.v.s. mot landsvägen. Vid tornets sydgavel och långhusets västvägg har arkiv tillbyggts. Kyrkans huvudentré är belägen på tornets norra vägg. Det finns separat entré till sakristian från öster. Långhuset täcks av sadeltak, sakristian av polygonalt valmat tak och tornet av en åttkantig spira. Långhusets taktäckning utgörs av bandtäckt plåt medan spiran bevarar en äldre skivtäckning. Samtliga tak är rödmålade. På fyra av tornspirans sidor finns plåtinklädda lucköppningar krönta med tvärställda sadeltak. Luckorna är av trä. Tornet kröns av en förgylld korsglob. Långhuset har rundbågiga valvöppningar för de trekantigt avslutade fönsterbågarna, fyra mot varje väderstreck. Solbänkar av rödmålad plåt. På sakristians nord- och sydvägg finns mindre rundbågiga fönster och entrén i öster kröns av ett överljus. I tornet finns förutom bottenvåningens huvudentré och fönster mot väster, runda fönster högre upp i tornet och ljudluckor ovanför dessa. Samtliga fönster- och dörrsnickerier är målade röda.

Kyrkan har medeltida ursprung. Långhusets murar mot norr, väster och söder är medeltida vilket betyder att kyrkans ursprungliga bredd är bevarad. 1875-80 byggdes kyrkan radikalt om och fick sin nuvarande form. Med vägledning av en gammal målning föreställande den medeltida kyrkan och en beskrivning från 1820 kan den medeltida kyrkan beskrivas som en oputsad salskyrka med ett högt sadeltak, påbyggd timrad sakristia mot norr och timrat vapenhus mot söder. Upptäckten av kalkmålningar på innerväggarna som stilistiskt kan dateras till 1400-talets slut eller 1500-talets början antyder tillsammans med salskyrkoformen att kyrkan byggdes under senmedeltiden.
Vid ombyggnaden 1875 revs vapenhuset på södra väggen och sakristian i öster. Kyrkan förlängdes åt öster med ny korabsid och tillbyggd sakristia. Takvinkeln sänktes och byggdes om till ett flackt sadeltak. Nya rundbågiga fönstervalv togs upp längs den norra och södra väggen och de höga fönstren med tresidig avslutning sattes in. Murarna vitputsades utvändigt och invändigt. 1880 tillbyggdes tornet i väster varpå den gamla sydportalen helt sattes igen och en ny entré på tornets sydfasad togs upp.

1907 tillbyggdes arkivbyggnaden i sydväst under ledning av Lars Reinhold Bergström. Järndörren som leder in i arkivet från tornet har troligen suttit mellan den äldre medeltida sakristian och kyrkorummet.