Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GOTLAND BARLINGBO KYRKOGÅRDEN 1:1 - husnr 1, BARLINGBO KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Barlingbo kyrka (akt.), BARLINGBO KYRKA (akt.)
2006-01
Historik
Kyrkans byggnadshistoria
Barlingbo kyrka är i sin helhet uppförd under medel¬tiden. Den nuvarande byggnadens äldsta delar är koret med korutsprånget och sakristian, vilka kom till vid en byggnads¬etapp i början eller mitten av 1200-talet som ersättning för en äldre, romansk stenkyrkas korparti. Grundresterna av denna äldre kyrkobyggnad – från 1100-talet – påträffades under golvet vid en restaurering 1924.

Det nuvarande långhuset byggdes vid mitten av 1200-talet. Tornet, från slutet av samma århundrade, är kyrkans yngsta byggnadsdel. Det är osäkert om det fullbordades med en klockvåning eller om bygget avbröts innan det nått avsedd höjd.

Kyrkan har genomgått mycket få utvändiga förändringar sedan byggnadstiden. Den största är utbytet av det ursprungliga takmaterialet, bräder, mot tegel respektive skiffer.

Kyrkan genomgick invändiga re¬staureringar 1924 och 1947-48. Vid det första tillfället var C. O. Hallström, Stockholm, ansvarig arkitekt, vid det senare länsarkitekt Olle Karth, Visby. 1924 lades stengolven i kyrkorummet, och 1947-48 togs bl. a. muralmålningarna fram och golven i bänkkvarteren förnyades. 1967 revs orgel-läktaren i tornrummet och dopfunten placerades där. Ett uppvärmningssystem för lågtrycksånga med pannrum under sakristians västra del installerade redan 1908. Kyrkans glasmålningar konserverades 1989 och placerades i nya infattningar.

De senaste restaureringarna
1997 gjordes en utvändig restaurering efter förslag av arkitekt Jan Utas, Visby. Restaureringen omfattade reparation av tornhuven, omläggning av långhusets skiffertak och en ny åskledare monterades. Fasaderna rengjordes, putslagades och kalkavfärgades.

En inre restaurering genomfördes 2000 efter förslag av samme arkitekt, då väggar och valv rengjordes, muralmåleriet och de fasta inventarier konserverades. Trägolven rengjordes och oljades, och stengolven foglagades. Ett nytt elsystem installerades.

Inventarier
Till kyrkans mest värdefulla inventarier hör dopfunten, i den konsthistoriska litteraturen ofta omnämnd som ett av de förnämsta inhemska konstföremålen från tidig medeltid (sent 1100-tal). Andra värdefulla inslag är muralmålningarna från 1200- och 1300-talen, glasmålningarna från 1200-talet i kyrkans fönster, väggskåpet från 1300-talet i sakristian och gravstenarna i korgolvet från 1300- och 1400-talen, kyrkklockan från 1400-talet samt predikstolen och altaruppsatsen från 1600-talet.