Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ALE NÖDINGE-STOMMEN 9:1 - husnr 1, NÖDINGE KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

NÖDINGE KYRKA (akt.)
1997-03-06
Historik
NÖDINGE KYRKA är belägen nära en förkristen eller tidigmedeltida källa som anses ha utgjort en offerkälla. Kyrkan antas ha uppförts på 1100-talet och hade under medeltiden ett rakt avslutat, smalare kor. På 1640-talet breddades och förlängdes kyrkans kor och 1692-1695 vidbyggdes ett torn i söder med bottenvåning i sten och två våningar i trä. Kyrkan fick i princip sitt nuvarande utseende år 1727, då merparten av kyrkan revs och en förlängning gjordes åt öster med tresidigt kor. Delar av det medeltida murverket har bevarats i långhusets västra del. Kyrkans dopfunt är daterad till 1200-talet.

Under årtiondena efter kyrkans förlängning år 1727 försågs kyrkan med nytillverkade inventarier, huvudsakligen utförda av Johan Petter Weber. År 1734 bemålade Alexander Fox taket med bibliska motiv.

Under 1700-talets slut vidbyggdes ett gravkor mitt på norra långhusväggen. Vindfånget på långhusets södra sida härstammar från 1700-talet eller 1800-talets första årtionden. Helt säkert är att det fanns vid en inventering gjord år 1830.

Under 1870-talet byttes tornspiran ut mot en lanternin. År 1898 genomfördes en renovering då målerierna i taket och på de äldre inventarierna modifierades. Nytt altare och ny altarring insattes liksom ny bänkinredning med bevarande av dörrarna. En ny orgel installerades år 1904 och under 1920-talet utvidgades och ombyggdes läktaren.

1933 renoverades kyrkan invändigt under ledning av arkitekt Melchior Wernstedt. Golvet lades om, fönstren renoverades och bänkarna byttes ut eller byggdes om. Bänkdörrarna som av allt att döma är från 1740-talet bibehölls emellertid. Det är oklart om väggarna lagades och målades invändigt i samband med dessa arbeten eller om det dröjde till år 1940, då nästa renovering företogs. Vid detta tillfälle om- och tillbyggdes orgeln och konserveringsarbeten utfördes på tak, altaruppsats, predikstol med mera.

1944 förstärktes grunden under norra långhusväggen med betongpålar. Samma år eller året därpå uppfördes en ny sakristia norr om koret med pannrum i källaren. Den byggdes i tegel efter ritningar av den ovan nämnde Wernstedt.

I början på 1960-talets revs det gravkor som var vidbyggt mitt på norra långhusväggen. Ett tiotal år senare försågs vapenhuset med en ny ytterdörr och golvet lades om i samma byggnadsdel.

År 1981-82 installerades ett nytt värmesystem och murarna i söder och väster förstärktes med pålar av betong eftersom sättsprickor uppkommit på flera håll i murverket. Invändigt försågs kyrkan med ny altarring, nya skåp i sakristan samt nytt golv av furu under bänkarna och golv av ölandskalksten i gångarna. På läktaren tillkom en ny orgel byggd av Bo Grönwall. När golvet skulle bytas på läktaren upptäckte man att brädorna i golvet i själva verket utgjort 1600-talskyrkans bemålade innertak. Sedan dess finns dessa takbrädor uppsatta på vapenhusets norrvägg.

I samband med arbetena med grunden och värmesystemet genomfördes också arkeologiska utgrävningar under långhusgolvet. Ett antal mycket intressanta fynd kom i dagen, bland annat påträffades från första halvan av 1000-talet ett flertal kvinnogravar av ett slag som aldrig setts tidigare. Kropparna låg i kistor av björknäver och barkkistor och var relativt välbevarade. Gravarna indikerar att det kan ha funnits en träkyrka på platsen före den första stenkyrkan, men då några spår av en sådan inte kunde hittas är det troligt att den i så fall haft en annorlunda placering än den nuvarande kyrkans. Förutom gravarna upptäcktes bland annat kyrkans medeltida grundmurar och primklocka, ett praktsvärd och tyska, engelska, danska, norska och svenska mynt från 1300-1700-talet.

1985 renoverades kyrkan utvändigt. Plåttaket ommålades, fasaderna omputsades och kalkades och tornets västra, norra och östra fasader försågs med ny panel. Även vindfångets väggar och dörrar kläddes med ny panel. Solbänkarna och fönstren renoverades och alla trädetaljer sågs över och målades. Samtliga ljudluckor byttes ut i sin helhet med undantag för den östra. Samma år och under det påföljande året konserverades taket, predikstolen, altaruppsatsen med mera av konservator Karl Gutjahr.

Kring år 2001 flyttades skulpturerna av Jesus och Moses från sin plats framför främre bänkraden till en tidigare placering på var sida om altartavlan. År 2002 ersattes den galvaniserade takplåten på långhuset, sakristian och vindfånget med ny zinkplåt. Torntaket fick ny kopparplåt liksom lanterninens golv. Under samma år byggdes även en ny rundad altarring där ett antal dockor från en äldre altarring togs i bruk på nytt. Dessutom byggdes delar av inredningen i sakristian om.

Arkiv och litteratur: Antikvarisk-topografiska arkivet. Regionmuseum Västra Götalands topografiska arkiv. Andersson, B. A (1963) "Nödinge kyrka". Lorentzson, M. (1983) "Arkeologisk undersökning i Nödinge kyrka 1981" I: "Västgöta-Dal 1983".