Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster MARIESTAD ULLERVAD 14:2 - husnr 1, ULLERVADS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

ULLERVADS KYRKA (akt.)
1992-03-08
Historik
ULLERVAD - Kyrkan uppfördes 1861 efter ritningar av JF Åbom. Åbom ritade även en orgelfasad till den första orgeln, byggd 1866 av PL Åkerman, Stockholm. Mellan kor och absid fanns ett skrank. Kyrkan uppvärmdes av två kaminer. Från en tidigare kyrka är bevarat en cylindrisk, medeltida dopfunt, figurdelar tillhörande en 1600-talspredikstol, porträttgravstenar från 1680, lilljestenar samt en altartriptyk. Altartriptykens skulpterade figurer tillverkades i slutet av 1500-talet av Herman Rodke. Själva skåpet är från 1600- eller 1700-talet. 1923 var altarskåpet utställt på Göteborgsutställningen. Från kyrkans byggnadstid är troligen predikstolen, läktaren, altarringen och nummertavlorna.
1933 - 1934 skedde en renovering under ledning av Axel Forssén. En sakristia av tegel med källare uppfördes. Sakristian inreddes. I källaren byggdes pannrum för värme med lågtrycksånga, enligt ett förslag av Magnus Ericsson. Ett nytt altare av kalksten byggdes liksom en predella till det medeltida altarskåpet. Altarskåpet konserverades av Anton Hällström i samråd med Axel Forssén och placerades över altaret istället för ett förgyllt träkors. Samtidigt konserverades en gravsten, en lampett och en kista av KJR Johansson, Skövde. Bänkarna ombyggdes och fick nya gavlar. Ett altarskrank togs bort. Elektrisk belysning installerades. Troligen insattes nya innerbågar. Innanför altarringen ilades ett nytt stengolv. Korets östfönster igenmurades på insidan. En ny orgel, från Nordfors och co, inköptes. Fasaderna renoverades. Man satte upp nya stuprör och hängrännor. Kortaket täcktes med koppar istället för med plåt som tidigare. Kaminer avlägsnades. Innerväggar, fönster, dörrar, innertak mm lagades och målades.
En putsrenovering bör ha skett 1959 - se nedan. 1963 omdisponerades orgeln genom Frede Aagaard. Anticimex sanerade mot skadeinsekter 1965. Troligen genomfördes en putsrenovering 1967. Renoveringsförslaget var gjort av Vello Riomar. Putsen var då i dåligt skick på grund av en renovering med olämplig färg åtta år tidigare. I förslaget ingick lagning av fasader och socklar, omputsning, fasadmålning och målning av fönster. 1986 skedde arkeologiska utgrävningar mellan kyrkan och sjukhemmet och rester av en stenåldersboplats konstaterades.
1991 var en läktarunderbyggnad med kapprum, toalett mm färdig. En ny vägg mot kyrkorummet, en ny läktartrappa och elinstallationer ingick. Programmet för arbetena var upprättat av David Bernéus, Mariestad.
1995 erhölls tillstånd att i anslutning till kyrkogården uppföra ett kallförråd, enligt ritning av Arkitektringen AB. 1997 erhölls tillstånd för konservering av skåpet. Programmet till åtgärderna var gjort av konservator Anders Darwall.
1998 anlades en minneslund öster om kyrkan, enligt ett program upprättat av hushållningssällskapet. 2000 flyttades liljestenar in i vapenhuset från stenmuren. En kororgel inköptes 2003 från Ålems orgelverkstad. 2003 utförde Segerstads dekormåleri målningsarbeten på tak, väggar , orgel mm. Retuscheringar utfördes på predikstolen och psalmtavlorna.