Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SIGTUNA ODENSALA PRÄSTGÅRD 3:1 - husnr 1, ODENSALA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Odensala kyrka (akt.), ODENSALA KYRKA (akt.)
2003-09
Historik
Kyrkan är med sannolikhet uppförd på platsen för ett äldre kultställe till Odens ära. Socknen hette ännu under medeltiden Odinsharg som kan översättas med Odens offeraltare och betecknar en kultplats.

Kristna fanns i Odensala redan på 1000-talet, i brytningstiden mellan asatro och kristendom, vilket bevisas av en gravhäll med runor, bevarad i Odensala kyrka. Gravhällen tyder också på en tidig kyrkogård. Det är sannolikt att en träkyrka byggdes i Odensala redan mot slutet av 1000-talet, även om inga lämningar påträffats.

Mot slutet av 1100-talet fanns en romansk stenkyrka på platsen. I sin tidigaste utformning bestod den av ett långhus med ett smalare kor och absid. Av denna äldsta kyrka finns murar kvar i det nuvarande långhusets två västra travéer. På 1200-talet tillfogades, till den romanska stenkyrkan, västtornet, en sakristia samt tegelportalen i södra långhusväggen. Den spetsbågiga tegelportalen med räfflat tegel ansluter sig till den tegelbyggnadstradition som kommer till uttryck i andra byggnadsverk från 1200-talet, som Strängnäs, Skokloster och Mariakyrkan i Sigtuna.

Under 1300-talet slogs tegelvalven i långhuset, utförda som kryssvalv med profilerade ribbor.

Mot medeltidens slut utvidgades kyrkan åt öster med två travéer. Det romanska koret avlägsnades och till det nya fullbreda, rakt avslutade koret uppfördes en ny sakristia, som tillfogades som en förlängning av den gamla, samt ett vapenhus. I de två nya travéerna slogs stjärnvalv med ribbor av tegel.