Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster LUND MÄSSAN 1 - husnr 1, SANKT HANS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Sankt Hans kyrka (akt.), SANKT HANS KYRKA (akt.)
2015-01
Historik
Sankt Hans kyrka började planeras redan 1964. Valet stod då mellan en monteringsfärdig kyrka eller en kyrkobyggnad som skulle uppföras som en integrerad del i centrumanläggningen. Valet föll slutligen på det senare och uppdraget att rita kyrkan gick till det då nystartade arkitektkontoret Lundquist & Rendahl som fått i uppdrag att rita centrumanläggningen.

Yngve Lundquist var utbildad på Chalmers tekniska högskola i Göteborg och hade tidigare under 1960-talet arbetat för de båda välkända arkitekterna Helge Zimdahl och Hakon Ahlberg. När Lundquist och Rendahl fick uppdraget att rita centrumanläggningen valde de att låta Lundquists gamle läromästare Hakon Ahlberg stå som huvudansvarig arkitekt för kyrkans utformning, medan de båda yngre arkitekterna ägnade sig åt församlingshemmet och de övriga omgivande byggnaderna vid torget.

Hakon Ahlberg började sin karriär som arkitekt hos stockholmsarkitekten Ivar Tengbom mellan 1914 och 1917. Ahlberg startade 1922 tidskriften Byggmästaren där han var redaktör åren 1922–24. Tidskriften bytte senare namn till Tidskriften Arkitektur. Hakon Ahlberg fick även stor betydelse för arkitektkåren då han 1936 startade Svenska Arkitekters Riksförbund (SAR), 1936. Som ritande arkitekt skapade han allt ifrån kyrkor till sjukhus och bostäder.

Kyrkobyggnaden utformades efter tidens stilideal med enkelheten som ledstjärna. Det var det arkitektoniska rummet och ljuset som i sig själv skulle skapa den stämning som kyrkorummet stod för, utan tillägg av konstnärlig utsmyckning. Man lade även stor vikt vid att kyrkan skulle få en bred användning och välkomna människor med olika bakgrund och i olika åldrar.

Sankt Hans kyrka invigdes på Marie bebådelsedag den 27 mars 1971 av biskop Olle Nivenius som stadsdelskyrka inom Lunds Allhelgonaförsamling. I församlingens huvudkyrka, Allhelgonakyrkan, firades gudstjänster enligt fastställd kyrkoordning. Därför kunde kyrkorådet få tillstånd att i den nya stadsdelskyrkan pröva olika förslag till nya gudstjänstordningar.

I början av 1980-talet fick konstnären Stig Carlsson i uppdrag att utforma en ny kordekoration. När han påbörjat sitt arbete med denna och tillverkat den stora cirkelformade träskivan, som ännu inte var målad, bjöd han församlingsbor till sin ateljé i Nyhamnsläge att under ledning av stadsdelsprästen fira en enkel
agapemåltid med träskivan som altarbord.

I samband med att den då nya Kulturminneslagen trädde i kraft 1989 förklarades Sankt Hans kyrka som kyrkligt byggnadsminne tillsamman med 29 andra kyrkobyggnader i Malmöhus län.

Sankt Hans blev 1992 en egen församling och ett församlingssigill ritades av Bengt Aronsson, medlem av kyrkorådet. Man påbörjade även en renovering av kyrkan, vilken emellertid avbröts. Först ett par år senare, 1994–95, genomfördes en mer genomgripande renovering samt en sammanbyggnad av kyrkan och
kyrklängan under ledning av Blomqvist Arkitekter AB/Lundquist & Rendahl Arkitekter AB. En förbindelsegång uppfördes mellan församlingshemmet och vapenhusets södra vägg. Man tog även upp nya utrymningsvägar i korsarmarna och flera heltäckningsmattor i bland annat doprummet och barnrummet ersattes med linoleum. Vidare renoverades toaletter och pentry. Den tidigare skrudkammaren i sakristian byggdes om till nuvarande textilskåp. I kyrkorummet installerades ny belysning vid altaret, predikstolen och orgeln. I samband med renoveringen förverkligades även ett gammalt förslag från förre ärkebiskopen
Olof Sundby genom att ett tornur placerades på tornets västra fasad. Uret tillverkades av Skånska klockgjuteriet i Hannas, Hammenhög.