Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ÄLVDALEN SÄRNABYN 3:26 - husnr 1, SÄRNA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

SÄRNA KYRKA (akt.)
2004-08-10
Historik
På en höjd sydväst om den gamla kyrkplatsen med Särna Gammelkyrka, ligger Särnas nya kyrka och nya kyrkogård. Kyrkan uppfördes för att ersätta byns äldre kyrka som bedömdes vara för nedsliten för att rustas upp.

Kyrkobygget påbörjades 1865, efter ritningar av Pehr Johan Ekman, men det skulle dröja till 1879 innan arbetet slutfördes och den nya kyrkans kunde invigas. Redan i februari 1893 drabbades dock den nya kyrkan av en förödande brand, och församlingen tvingades tillbaka till sin gamla kyrka som av en tillfällighet stod kvar.

Kyrkans återuppbyggnad genomfördes mellan 1893 och 1895. Man återskapade då föregångaren i alla väsentliga detaljer, vilken präglades exteriört av tidstypiska nygotiska former och s.k. ”snickarglädje”, lik de samtida kyrkorna i Hamra och Tyngsjö.

Redan 1914 genomfördes en restaurering som medförde väsentliga ändringar i kyrkans ur-sprungliga karaktär. Den nygotiska stilen dämpades, bl.a. fick kyrkan en enhetlig brädfodring och tornet erhöll en enklare form med kapade takutsprång men påbyggdes med tornur.

Kyrkans nuvarande gestaltning är emellertid restultat av ytterligare en genomgripande om-byggnad som genomfördes 1958. Endast planformen, även den med vissa förändringar, påminner om 1860-talets kyrka. Tornets utformning ändrades på nytt, det förhöjdes ett tiotal meter och försågs med nytt tornur. De nygotiska spetsfönstren omvandlades till rundbågiga, taken fick skifferbeklädnad och koret fick en indragen rak avslutning. Hela interiören omdanades. De tidigare synliga takstolarna övertäcktes, de öppna bänkkvarteren ersattes med slutna och interiörens polykromi ersattes med en stram, ljus färgsättning. Korets fönster med glas-målningar plockades bort och koret fick ett stort krucifix som enda prydnad. Av den ursprungliga inredningen består endast takkronorna och dopfuntens porfyrfot.