Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster LJUNGBY VRÅ 1:5 - husnr 1, VRÅ KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Vrå kyrka (akt.), VRÅ KYRKA (akt.)
2007-01
Historik

Vrå socken gränsar till Hallands län och har under äldre historia präglats av dess närhet till det danska riket ifråga om gränshandel och transporter. Riksväg 25, mellan Halmstad och Kalmar, delar socknen i två delar. Dagens kyrka som stod klar 1836 uppfördes ungefär på samma plats som den medeltida. Den äldre kyrkan är förhållandevis väl beskriven i en handling från 1750-talet.

Ritningar från Överintendentsämbetet inskaffades 1831 men församlingen var inte nöjd med utförandet och istället förordades att kyrkan i Annerstad skulle utgöra förebild. Denna önskan realiserades även om flera avvikelser är tydliga. Byggmästaren var troligtvis P. Pettersson från Sandhult i Västergötland. Då församlingen var liten med begränsad ekonomi utgjorde kyrkobygget en oerhörd kraftansträngning där medel för orgel och predikstol exempelvis kunde frigöras först i början av 1850-talet.

Två större interiöra renoveringar har utförts, 1921 och 1957. Förändringarna var dock måttfulla varvid kyrkorummet får betraktas som förhållandevis välbevarat.

Exteriöra förändringar

Kyrkan har i huvudsak bibehållit sin ursprungliga arkitektoniska utformning. Däremot har några påtagliga ingrepp utförts som förändrat dess karaktär. Dessa åtgärder utfördes i samband med 1900-talets två stora renoveringar. Arkitekterna M. Bredal och J. Dahl ansvarade för 1921 års stora upprustningsprogram vilket för exteriören innebar att spåntaket ersattes med plåt samt att sakristian erhöll egen ingång i öster.

Vid 1957 års renovering valde man att byta ut samtliga elva höga fönster på långhus och kor. De ursprungliga fönstren var indelade i fem bågar varav en var halvrund (se tornfönstret), de nya innehöll nio bågar. Eventuellt åtgärdades även solbänkarna vid detta tillfälle. Väst- och sydportalen fick nya dörrblad av modernt snitt, samtidigt murades ingången till sakristian igen detta år eftersom dess funktion flyttades till ett nyskapat utrymme under läktaren.

När den putsade och starkt utskjutande sockeln tillkom är osäkert, eventuellt 1957.
Dess ansenliga bredd har skapat en hylla som ter sig iögonfallande och oproportionerlig.

Om bytet av fönster och dörrar var nödvändigt borde man försökt följa det ursprungliga utseendet. Under en begränsad renovering av tornet 2005 revs all handhyvlad panel bort från lanterninen och ersattes med vanligt råsågat virke. Åtgärden var högst ovarsam och onödig.