Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster HÄLLEFORS GRYTHYTTAN 11:1 - husnr 1, GRYTHYTTANS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

GRYTHYTTANS KYRKA (akt.)
Historik
Kyrkan stod färdig 1632. Det var en rektangulär tornlös byggnad av timmer med kor, sakristia och vapenhus. Kyrkan blev efter en kort tid för liten för den växande befolkningen. 1680 tillfogades därför korsarmar i söder och norr. Kyrkan fick formen av en korskyrka med torn eller takryttare över korsmitten. Invändigt kläddes timmerväggarna med panel och valvet inkläddes med bräder (troligt är att väggarna försågs med måleri av limfärg någon gång mellan 1632-80 innan väggarna fick sin panel). Koret försågs med korskrank och bänkarna med dörrar. I samband med utvidgningen fick kyrkan ny altartavla med Korsfästelsen, en kopia av Rubens. Behovet av fler platser i kyrkan kvarstod, 1729 uppfördes en läktare i väster och 1732 en i södra korsarmen, den s.k. Älvestorpsläktaren. Läktarnas speglar försågs med målningar av den lokalt verksamme målaren Nils Mårdh, den södra med profeter och den västra med apostlar. 1746 uppfördes den nuvarande sakristian öster om koret.

Det skedde en omfattande ombyggnad 1775-77. Utvändigt avlägsnades tornet/takryttaren över korsmitten samt klockstapeln. Långhuset förlängdes västerut och det nuvarande västtornet med sin svängda tornhuv uppfördes. Invändigt fick även tunnvalven sin nuvarande form. Under slutet av 1700-talet försågs kyrkorummet med nya inventarier så som ny orgel och orgelfasad, ny predikstol i nyklassicistisk stil samt en ny altaruppsats i nyklassicistisk stil runt den befintliga altartavlan.

1903-04 genomfördes en ut- och invändig renovering efter ritningar av arkitekt Erik Lallerstedt. Det tidigare spåntaket byttes till skiffer, ett lokalt material från AB Grythyttans skifferverk. Takkonstruktionen förstärktes för det tyngre takmaterialet, fasadernas spånbeklädnad åtgärdades samt rödfärgades. Kyrkorummet genomgick den största förändringen, då man bland annat tog bort den slutna bänkinredningen och ersatte den med öppna bänkar; de befintliga bänkdörrarna sattes upp som panel längst väggarna. Altarringen byttes ut. Kortaket försågs med en stor målning föreställande Jesus inför Pilatus och övriga tak dekorerades med ett heltäckande rosenmönster i rosa och grönt. Den södra läktaren kortades av, nytt orgelverk i 12 stämmor byggdes av orgelbyggare E.A. Setterqvist & Son bakom den befintliga fasaden. Kvar från denna renovering är bänkinredningen på södra läktaren.

Invändigt präglas kyrkan i dag av den renovering som genomfördes 1953 med syfte att gestalta en äldre kyrkointeriör. Förslaget var upprättat av arkitekten Bernhard Schill. Bland annat fick bänkarna nya gavlar och altarringen byttes ut. Inredningen marmorerades och takmålningarna målades över eller täcktes av panel. Den nya takmålningen består av moln på ljusblå himmel utfört efter förslag av arkitekten Bruno Ekblom. Koret utvidgades åt väster. På norra korväggen frilades en del av en äldre väggmålning, målad direkt på timret. Dörrspeglar med målningar av de fyra evangelisterna från den gamla 1600-talspredikstolen infogades i mitten av den västra läktarbarriären. Kyrkan försågs med nya ytter- och innerdörrar.

Under senare delen av 1900-talet har kyrkan bland annat genomgått underhållsarbeten och ändringar för samtida praktiska behov. Skiffertaket har lagts om. Invändigt har bänkar tagits bort för att ge utrymme åt en flygel. Norra korsarmens fönster har försetts med en glasmålning av Einar Forseth. Korets trägolv har slipats och lackats och avviker i behandling mot kyrkorummets övriga trägolv.


Källor och litteratur:
Esbjörnson, Estrid, Kyrkor i Örebro län, Örebro 2000
Grythyttans kyrka och församling, Filipstad 1982
Arkiv, Örebro läns museum