Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GÖTEBORG KORTEDALA 66:2 - husnr 1, ALLHELGONAKYRKAN

 Byggnad - Beskrivning

ALLHELGONAKYRKAN (akt.), Allhelgonakyrkan (akt.)
2005-01-18
Historik
STADSDELEN KORTEDALA VÄXER FRAM
Kortedalaområdet var till 1900-talets mitt mycket glest bebyggt med enstaka torpställen. Omkring 1950 påbörjades planeringen av den nya stora förorten Kortedala. En stadsplan lades fram och marken fördelades mellan olika byggnads- eller bostadsföretag. Utbyggnaden genomfördes 1952-57. De första boende flyttade in år 1953.

Kortedalas stadsplan är typisk för 1950-talet. Stadsdelen byggdes kring en centralt placerad spårvägslinje och delades upp i ”grannskapsenheter”. Kortedala Torg blev centrum för hela stadsdelen och dessutom anlades tre ”sekundära” centrumanläggningar. Utbyggnaden anpassades till den kuperade terrängen och relativt stora partier med naturmark bevarades mellan husen. Kortedala är ett värdefullt exempel på 1950-talets stadsplanering och bostadsbyggande.

På 1950-talet var Kortedala det största område som planlagts samtidigt i Sverige. Det är också Göteborgs första satellitstadsdel.

KYRKA I KORTEDALA
Vid tiden för inflyttningen i den nya stadsdelen fanns ännu ingen kyrka. Redan 1953 började man dock hålla gudstjänster i tillfälliga lokaler, först i en källarlokal på Kalendervägen och senare i en ”barackkyrka” som stod nära den plats där Allhelgonakyrkan står idag.
Tanken på en permanent småkyrka väcktes tidigt. Flera år innan grundläggningen av Allhelgonakyrkan restes ett kors på den plats där klockstapeln står idag.

KYRKAN PLANLÄGGS OCH UPPFÖRS
År 1955 påbörjades projekteringen av kyrkan. Den leddes av arkitekt Olov Geggen för byggherren Kortedala Kyrkostiftelse. Den blev Göteborgs första permanenta s.k. småkyrka som uppfördes med bidrag från Göteborgs småkyrkostiftelse. Resterande medel insamlades på frivillig väg.

Bygget pågick under 1956, med ett stort inslag av frivilligt arbete, och kyrkan invigdes den 3 november samma år. Den var då distriktskyrka inom Nylöse församling.

Kyrkobyggnaden blev rektangulär med ett suterrängplan åt väster. Kyrksalen och församlingssalen (i väster) byggdes som ett rum, med en lägre takhöjd över församlingssalen. Kyrkorummet gjordes relativt litet för att vara intimt även vid mindre besöksantal. I undervåningen placerades föreningslokaler, pentry, serveringsrum och ett andaktsrum.

FÖRSAMLINGSDELNING 1960
Allhelgonakyrkan blev församlingskyrka i den nybildade Kortedala församling från 1960. Den bevarade denna roll fram till 1972, då Vårfrukyrkan invigdes.

ORGEL 1963
Kyrkans orgel i ljust trä byggdes av Magnussons orgelbyggeri i Göteborg år 1963.

OMBYGGNAD AV KLOCKSTAPELN 1971
Klockstapeln byggdes om för att kunna rymma två klockor. Ombyggnaden ritades av Olov Geggen.

TILLBYGGNAD AV FÖRSAMLINGSLOKALERNA 1991
År 1991 genomfördes en tillbyggnad av församlingslokalerna, efter ritningar av Tuvert arkitektkontor AB. Tillbyggnaden placerades i vinkel mot kyrkan, vilket medförde att kyrkans entréparti förändrades. I samband med tillbyggnaden utfördes också en del ändringar i den bakre delen av kyrkan. Kyrksalen delades av med en glasad vägg och några förrådsutrymmen skapades.

PLANERAD OMBYGGNAD 2006
Kortedala församlings alla gudstjänster och hela verksamheten kommer att samlas under ett tak i Allhelgonakyrkan. Vårfrukyrkan skall övergå till samfälligheten för disposition till annan brukare. I samband med detta planeras Allhelgonakyrkan att byggas ut och renoveras. All verksamhet skall inrymmas i byggnadens båda våningsplan.

ÖVRIGT
De ursprungliga armaturerna har bytts ut.
Vissa betongglas i fönsterpartierna är ersatta.