Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SVALÖV NORRVIDINGE 25:1 - husnr 1, NORRVIDINGE KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Norrvidinge kyrka (akt.), NORRVIDINGE KYRKA (akt.)
2014-12
Historik
En stavkyrka av trä daterad till cirka 1060 har funnits på platsen. Lämningar från stavkyrkan hittades inmurade i kyrkan vid en arkeologisk utgrävning 1952. Kanske byggdes stavkyrkan på en äldre hednisk kultplats eftersom många fornlämningar visar på bebyggelse från förkristen tid. Den befintliga stenkyrkan uppfördes under 1100-talet med långhus med kor och absid.
På 1200-talet tillkom korvalvet och i absiden målades kalkmålningar, kanske byggdes absiden först nu. Korvalvet dekormålades på 1300-talet och målades om sent 1400-tal. På 1300-talet eller tidigt 1400-tal slogs valv som bemålades i långhuset.
Under medeltiden byggdes vapenhus som senare revs vid södra och norra ingången, det byggdes en förlängning av långhuset mot väster, eventuellt med höjd, ”tornet”.

På korets norra sida byggdes kring 1630 en sakristia.
1783 förlängdes kyrkan mot väster till nuvarande längd och det gamla vapenhuset eller det så kallade tornet revs.

Den stora befolkningsökningen under 1700-talet gjorde att kyrkan behövde utvidgas.
1822 byggdes ett tvärskepp mot norr ritat av S. Enander och sakristian revs. 1854 tillkom ett torn ritat av J.P. Berglund. Året efter revs klockstapeln av trä på kyrkogården. Hela taklaget över långhuset byggdes om 1856 då taket täcktes med kopparplåt. Tidigare låg tegel och blyplåt som taktäckning.

1869 gjordes en större renovering. Golvet fylldes upp i nivå med nykyrkan och nytt tegelgolv lades. Putsen i gamla kyrkans valv höggs ner, nya kapitäler och listverk gjordes och valven putsades om. Nya gjutjärnsfönster sattes in i kyrkan. Tornet kläddes med järnplåt. I slutet av 1800-talet installerades en orgel och orgelläktare byggdes. Då fick kyrkan också en kamin.

Nästa genomgripande renovering och ombyggnad skedde 1951-52 efter Eiler Græbes ritningar. Golvet sänktes till medeltida nivå, ny trappa gjordes i vapenhuset, nytt tegelgolv lades i långhuset, kalksten i koret och trägolv i bänkraderna. En medeltida predikstol hittades när golvet grävdes ut. Kalkmålningarna togs fram och valven reparerades. Tvärskeppet byggdes om och sakristia, vapenhus och trapprum inreddes. Ett nytt östfönster i absiden ersatte en dörr och två fönster sattes igen. Alla innerdörrar byttes ut och snickerierna fick ny färgsättning. Bänkarna byggdes om. Västra porten breddades och portalerna putsades om. En ursprunglig sydportal upptäcktes. En stavplanka från den föregående träkyrkan hittades.

1999 genomfördes exteriör och interiör renovering med bla lagning av torntak, omputsning och målning av väggar, bänkar och snickerier.

Kyrkans taklag är av fur och av tämligen sent datum. Tvärskeppets takstolar är antagligen från 1822 när det byggdes. Korets takstolar är nya från 1972 och långhusets från 1856. Tornets taklag är samtida med när det byggdes 1854 men reparerat på 1950-talet då det var angripet av husbock.