Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ÖSTHAMMAR FYRTÄPPAN 1:1 - husnr 6, ÖRSKÄRS FYR

 Byggnad - Beskrivning

örskärs fyr (akt.)
2000-01
Historik
Då den nya fyrbåken färdigställdes och tändes 1687 vet vi inte exakt hur den såg ut. En beskrivning från 1730-talet ger följande information: fyren av uppförd av bjälkar och brädor, i en sexsidig plan, väl förankrad med järnstänger i klippan. Utvändigt hade byggnaden liggande panel och invändigt stående panel. Väggarna var strukna med en blandning av rödfärg och tjära. Taket var täckt med järnplåt. I lanterninen fanns sex slipade metallspeglar och tolv oljelampor.

Den 13 april 1738 träffades fyren av ett blixtnedslag och lades i aska. Samtidigt förstördes de sex värdefulla stålspeglarna från 1687. Fyren var mycket viktig för de sjöfarande och för ovanlighetens skull handlades ärendet om uppförande av en ny fyr mycket snabbt. Ett ritningsförslag bestående av ett högt stentorn med lanternin för fyrspeglar samt ett bostadshus av sten upprättades av arkitekten Carl Hårleman. Den nya fyren började byggas samma år under ledningen av byggmästare G. A. Wiman och på hösten 1740 kunde fyren tändas.

Fyrtornet var uppfört av gråsten med en sexsidig plan som på halva höjden övergick i en cylindrisk form och där ovanför en trälanternin som inrymde fyra nytillverkade paraboliska spelgar av förgylld brons samt en stålspegel med tillhörande lampor. En uppstigningsramp ledde upp till fyrens vaktrum. Hela fyren hade, utanpå gråstenen, ett yttre skikt av mindre sandstensnubbsten som putsades. Bostadshuset uppfördes i sten och putsades.

1769 uppsattes en ny spegelapparat, konstruerad av Jonas Norberg.
1851-1852 revs den gamla trälanterninen och ersattes av en ny av järn som inrymde en spegelapparat med tolv speglar. Dessutom byggdes ett nytt bostadshus, det gamla blev uthus.
1874 utbyttes rovoljelamporna mot fotogenlampor.
Mellan 1881 och 1910 utvecklade fyrtomten med flera olika byggnader.
1925 utbyttes den gamla fotogenbelysningen med spelgar mot dalénljus och en tredje ordningens linsapparat inom en ny lanternin.
Under slutet av 1920-talet och början av 1930-talet gjordes vissa ändringar av tomten och ytterligare hus tillkom.
1954 elektrifierades fyren för att delautomatiseras 1965.
1998 blev fyrplatsen vandrarhem.