Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster KARLSBORG VANÄS 1:9 - husnr 133, KARLSBORGS GARNISONSKYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Karlsborgs garnisonskyrka (akt.), KARLSBORGS GARNISONSKYRKA (akt.)
1995-10-16
Historik
Garnisonskyrkan fullbordades som det sista elementet i Slutvärnet på Karlsborgs fästning år 1869 efter ritningar av fortifikationsarkitekten Johan af Kleen. I och med tanken på Karlsborg som reservhuvudstad så skulle kyrksalen även kunna fungera som plenisal för riksdagen. Den fattiga församlingen i Karlsborg hyrde kyrkan av Kronan fram till 1991. 1890 försågs kyrkan med en orgel från Johannes Magnusson i Göteborg och fick då en långsträckt läktare. Den väldiga hallkyrkan med dess imponerande pelarskog brottades från första början med akustiska problem. Predikstolen flyttades ett antal gånger och fick omkring 1898 ett ljudtak. 1924 uppsattes vita draperier för att avskilja ytterskeppen och uppnå en bättre akustik. Den nedsotade interiören vitmålades och inredningens "snusbruna färg" övermålades med vitt och guld. Fyra år tidigare hade innanfönster anskaffats för att minska värmekostnaderna.
Renoveringen 1947 syftade till att tona ned den "kyla och ödslighet" som präglade kyrkorummet. Interiören ommålades och kortväggarna fick ljudisolerande puts. Det kalla och bländande ljuset från korfönstret försökte man begränsa med färgad plast mellan rutorna. Arkitekt var Nils Oelrich.
Mer genomgripande var den renovering som företogs 1967-69 efter ritningar av Tore Virke. Här försökte man återigen få bukt med akustiken. "Seglen" från 1924 togs bort. Predikstolen flyttades från korbågen till nästa pelarrad. Sakristians skrank flyttades en travé västerut och en ny sakristia inreddes i den gamla arresten där en mellanvägg revs. I den motsatta vaktmästarbostaden inrättades väntrum och toalett. Mittskeppets obekväma och klumpiga bänkar togs bort och ersattes med nya av en stabil typ. Orgeln flyttades bakåt och byggdes in i bakomvarande rum i syfte att ge mer plats på den trånga läktaren. Detta rum inreddes till körrum. Den nya orgeln byggdes av Nordfors & Co. i Lidköping och var helt färdig 1970. Den Kristusfigur i gips efter Thorvaldsen som sedan 1926 utgjort altarprydnad togs ned. I stället uppsattes ett kors av glaskonstnären Erik Höglund. Nuvarande ljusa förhall eller vapenhus tillkom genom att två sentida väggar togs bort till vad som då var väntrum och kyrkmuseum. Interiörens ursprungliga silvergrå färgsättning framtogs, putsen lagades, fönstren justerades och lagades. I förhall och vaktmästeri insattes nya fönsterbänkar. Gamla vaktmästeriets och arrestens fönster mot trapphusen upptogs igen. Nytt värmesystem installerades.
År 1981 uppsattes en textil av Märta Sandberg-Hög i korfönstret för att dämpa ljuset. Tre år senare införskaffades en ny dopfunt, ritad av Rolf Bergh.