Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster FALKENBERG OKOME 4:11 - husnr 1, OKOME KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

OKOME KYRKA (akt.)
1992-03-08
Historik
1891 uppförs Okome kyrka på platsen för den rivna gamla Okome kyrka.

Vid installation av ett vattenburet värmesystem 1960 påträffades i det nuvarande pannrummet, den gamla kyrkans kormur, från 1816, med förskjutning mot norr, 520 cm från långhusets sydmur, strax väster om den nya kyrkans kor.

1903 inredning/inventarier från Okome gamla kyrka förvaras på tornvinden men säljs ut för att inte förstöras. Sakerna erbjöds i första hand att inköpas av Kungl. Vitterhetsakademin, därefter såldes vissa saker till privatpersoner.

1936 genomgår kyrkan interiöra förändringar efter förslag av arkitekt Harald Wadsjö. Bl.a. återköps och uppmonteras en baldakin från Kulturen i Lund. Baldakin, altaruppsats, läktarbarriär hade köpts in av Kulturen i Lund vid försäljningen 1903. Återmonteringen utfördes av byggmästare Gottfrid Raning.

1960 påbörjas en omfattande ombyggnation av Okome kyrka efter förslag av arkitekt Johannes Olivegren, Göteborg. Förslaget framarbetades 1957. Syftet är bl.a. att minska antalet sittplatser då kyrkan var för stor för församlingen, bereda plats för en ny sakristia, öka utrymmet på orgelläktaren, göra det möjligt att använda vissa äldre inredningsföremål som tillhört den gamla kyrkan och som förvarats på Kulturen i Lund. Åtgärderna koncentreras främst till ett utrymme kring mittaxeln. Riksantikvarieämbetet godkänner insatserna men skriver i ett utlåtande att "Ämbetet kan slutligen icke underlåta att konstatera, att kyrkointeriörens omgestaltning blir så fullständig att dess ursprungliga karaktär går helt förlorad. Med hänsyn därtill och då kyrkan ur kulturhistorisk synpunkt knappast kan anses omistlig kunde med fog ifrågasättas, huruvida icke de föreliggande önskemålen rimligen hade kunnat tillgodoses genom byggandet av en helt ny kyrka, varvid medgivandet till rivning av den befintliga kunde ha varit motiverat." Vid insatsen ses även kyrkans uppvärmningssystem över av Mahrströms Ingenjörsbyrå, Halmstad.

1961-62, vid ovanstående ombyggnation/restaurering, utförs konservatorsarbeten på predikstol och baldakin, båda från 1649, altaruppsats, läktarbarriär, två skulpterade och två icke skulpterade ramverk. Arbetet utförs av Thorbjörn Engblad, Alingsås, vilken skrapar och löser bort påmålade färglager och bättrar ursprungsfärgerna, retuscher med tempera. Vid åtgärderna på nummertavlorna konstaterar T Engblad att den minsta nummertavlan är ihopsatt av delar som han tror härrör från en baldakin. Den större tavlans ramverk anser han ha inramat en s k jubeltext, spår på baksidan. De två släta ramarna anser han ha inramat Gustaf III:s och Karl XIII:s tal till städerna. Till förstärkning av träet användes paraffin. Läktarbarriären och altaruppställningen återinköptes vid insatsen från Kulturen i Lund för att restaureras och uppmonteras i kyrkan. Altaruppsatsens texter i guldfärg ansågs av T Engblad vara från 1636, med undantag från årtalet 1817, och partiellt bättrade.

1979 förs diskussioner gällande kyrkans befintliga orgelverk, en Salomon Molander orgel, Göteborg, från 1890-talets början. Ett tidstypiskt senromantiskt instrument med två manualer och ett sekundärt tillbyggt pedalverk. "Ett av de mycket få större orgelverk som bevarats av Molanders produktion och ett intressant exempel på det västsvenska orgelbyggeriet under den senromantiska epoken." Församlingen ville till en början ersätta det befintliga orgelverket, men RAÄ ansåg att orgeln borde tillmättas ett sådant musikaliskt och kulturhistoriskt värde att den borde behållas och upprustas. Då församlingen meddelade ämbetet att man av såväl ekonomiska som praktiska orsaker inte kunde acceptera ämbetets förslag föreslogs att en ny kororgel skulle få komplettera den befintliga orgeln. Även Musikaliska akademins orgelnämnd ställde sig tveksam till en restaurering av den befintliga orgeln och slutligen beslutades i Kommundepartementet att den befintliga orgeln skulle "ges en pietetsmässig magasinering", märkning, förvarande och upptagande i kyrkans inventarieförteckning samt registrering hos RAÄ och orgelnämnden, och att ett nytt orgelverk skulle få byggas i Okome. Det nya orgelverket tillverkas av Tostareds kyrkorgelfabrik.