Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster VÅRGÅRDA FULLESTAD 9:1 - husnr 1, FULLESTADS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

FULLESTADS KYRKA (akt.)
1995-09-22
Historik
Kyrkan torde ha uppförts i sin helhet under medeltidens senare del. Planformen med fullbrett rakt avslutat kor och de spetsiga gavlarna är gotiskt medan det oputsade gråstensmurverket påminner om de hög- och senmedeltida kyrkorna i Mälardalen och norröver. Föga är känt om kyrkan före 1700-talet. 1693 tillverkades en läktare, vilken 1752 försågs med figurdekor av konstnären Detleff Ross från Borås. Under 1700-talet upptogs flera fönster. 1777 omnämns en reparation av kyrkan. 1837 skedde sammanbyggnad av kyrkorna i Fullestad, Bergstena och Lena. Den nya kyrkan uppfördes i Lena. Fullestads kyrka köptes av kapten J J Bauer på Lagmansholm för att användas som spannmålsmagasin. Kyrkogården fortsatte dock att brukas. 1868 skänkte Bauer tillbaka kyrkan till församlingen på villkor att den vårdades väl. Sannolikt i samband med detta togs de tidigare gavelröstena ned något.
1909-13 restaurerades kyrkan för att åter tagas i bruk som gudstjänstlokal. Insatsen bekostades bl.a. av en rikskollekt. För ritningarna svarade den kände arkitekten Torben Grut. Byggmästare var O Johansson och målarmästare B M Wallström. Vid sitt besök 1908 erfor Grut av den gamle kyrkovaktmästaren att taket ursprungligen varit mycket brantare med spetsiga rösten. Vidare påträffade han på golvet träskulpturer från en altaruppsats och predikstol i barock. Yttermurarna lagades och fogströks med vitt kalkbruk. Enligt äldre fotografier skall rester av puts ha funnits, men Grut valde att lämna exteriören oputsad. Västgavelns norra hörn fick nedrivas så långt det var lössprucket från norra långsidan och återuppmuras igen. Gavlarnas tillfälligt pålagda övre skift av småsten togs bort och de uppmurades till ursprunglig höjd med block av samma storlek som murverket i övrigt. Ett nytt fönster togs upp i västra gavelröstet. I östgaveln murades en skorstenspipa för den kamin som installerades. Fönstersmygarna försågs med nya solbänkar och nya fönsterbågar. Mittposterna utformades med en äldre som förebild. Framför sydporten byggdes ett vapenhus av trä. Taket fick en ny takstol med enkupig tegeltäckning och invändigt tredingstak. På nockändarna uppsattes smidesdekor. Nytt golv inlades och över gravkammaren under koret slogs ett betongvalv. Det gamla dekorerade läktarbröstet uppsattes på en ny läktare, vars stolpar tog sin förebild i en äldre som bevarats. Den nya altaruppsatsen utformades kring ovannämnda bevarade skulpturer. Predikstol med ljudtak nygjordes i barockstil. Ljudtaket inkorporerade äldre delar. Även altare, altarring och en öppen bänkinredning tillkom. Det Crusenbjörnska huvudbaneret konserverades och uppsattes på ena långsidan. Interiören målades i "starka och grälla färger". Bänkarna blev gråblåa, korinredningen vit med marmoreringar och taket vitt. 1916 ordnades ventilationskanaler under golvet för att få bukt med svampproblem.
1938 var interiören starkt nedsotad och färgen spjälkade. Kaminen reparerades och interiören ommålades i befintlig färgsättning. Väggarna oljemålades. 1957 fick taket ny tegeltäckning. 1959 installerades elektrisk uppvärmning och belysning. Kaminen slopades. Den ånyo nedrökta interiören behövde en ommålning. Konservator Thorbjörn Engblad stod för en ny färgsättning som fick det mörkröda läktarbröstet att bättre smälta in med övrig inredning. För att få "en bättre färgharmoni med den gamla läktarbarriären föreslås att korets inventarier genom växlande färginslag och listuppläggningar ommålas i en något tyngre färgskala. Taket bör hållas i svagt gråblått samt väggar i varmt kalkvitt. Bänkarna torde lämpligen hållas i gråbrunt eller grålila med ljusare gavlar i harmonierande gråaktig eller gråblå ton." I stort följdes detta. Golven fernissades och de främre bänkarna avkortades för att ge mer utrymme vid begravningar. Engblad lagade även sprickorna i läktarbröstet och rengjorde dess bemålning. 1962 installerades ett orgelverk av Grönlunds orgelbyggeri med en stilmässigt avvikande fasad.
2003 svarade arkitekt Alf Cederberg och byggmästare Tage Brolin för en exteriör renovering. Yttertaket reparerades och rötat virke utbyttes. Murverkets fogar lagades med kalkbruk (flera äldre var av KC-bruk). Det västra fönstret fick en ny karm likt befintlig. Alla fönster oljemålades. Runt kyrkan ordnades dränering. Vapenhuset ommålades och försågs med nockpannor istället för nockbräder. Dess ytterdörr nytillverkades med bibehållande av äldre handtag. Skorstenen revs. Den skadade putsfrisen vid takfoten ersattes av en liknande i trä. Ett stycke sparades dock i nordost. I interiören omputsades västra väggen, vilken bar KC-puts.