Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ULRICEHAMN BOGESUND 1:86 - husnr 3, ULRICEHAMNS RÅDHUS

 Byggnad - Beskrivning

ULRICEHAMNS RÅDHUS (akt.)
Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, BYGGNADSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Rådhuset är en timrad byggnad klädd med gulmålad locklistpanel. Huset vilar på en hög putsad stensockel och är uppfört i två våningar. Den centralt placerade entrén nås via en fritrappa av sten och porten omges av pilastrar och ett ornamenterat överstycke. Det valmade mansardtaket avslutas mot framsidan av en rundad frontespis med ett ovalt fönster i. Fotografier från 1890-talet visar att frontespisen tillkommit under senare år, enligt Gustaf Bogers historik år 1904, då fasaden åter fick träpanel. I den nedre våningen fanns skollokaler och bostad för läraren samt mätarbod. På det övre våningsplanet låg två sessionsrum - ett större och ett mindre - samt auktionsrum, arkiv m.m.

På det nedre planet finns idag (1997) turistbyrå och den övre våningens före detta rådhussal används vid kommunstyrelsens sammanträden. Rådhusrätten hade sitt säte i huset fram till den 29 december 1947. Sedan restaureringen 1976 har andra våningen inretts på 1700-talsvis, och använts bland annat till representation för staden. På riksarkivet finns ritningar över rådhuset, "Dessein till Rådhus och Scholoe Byggnad".

År 1904 förändrades fasaden genom att en rundad frontespis lades till och genom att fasaden, som reveterats under 1800-talet, återfick målad brädfodring (Boger, 1990, s 25-26). Vid samma tillfälle förändrades takfallet något och rådhuset fick en ny entrétrappa - som dock bytts ut vid ytterligare två tillfällen därefter. Rådhuset har under åren genomgått flera förändringar, men 1976 skedde en restaurering av andra våningen. Vid samma tillfälle återställdes rådhussalen till sin ursprungliga storlek.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1997-11-18, Boger, Gustaf (1990) "Ulricehamns rådhus" s 25-26