Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster FÄRGELANDA FÄRGELANDA PRÄSTGÅRD 1:2 - husnr 1, FÄRGELANDA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

FÄRGELANDA KYRKA (akt.)
1994-09-25
Historik
Komplettering vid inventeringen 2004:

På 1860-talet ansågs den medeltida stenkyrkan i Färgelanda så förfallen att en ny behövde byggas. Som på många andra platser bidrog befolkningsökningen till behovet av en större kyrka. Drivande kraft bakom den nya kyrkan var också prosten Johan Ferlin, en energisk man känd för sin stränga religiositet men också för sin arbetsamhet och mångsidighet. Han fick bl a stor betydelse för den schartauanska väckelsen, vilket också bidrog till behovet av en större kyrka. Då den nya kyrka uppfördes 1869-70 användes enligt uppgift ritningarna till Herrljunga kyrka som förebild, men kyrkan i Färgelanda gjordes större. Ritningarna till Färgelanda kyrka uppgjordes av byggmästare S Andersson, Uddevalla men bygget leddes av byggmästare Anders Peterson, Värsås. Kyrkan var fullt färdig 1871 men invigdes av biskop Rundgren först 1873, då orgelverket var på plats.

Kyrkans första större renovering genomfördes 1940, delvis efter ett förslag från 1937 av arkitekt Sten Branzell, Göteborg. Vid denna renovering var förändringar av korpartiet en omdiskuterad fråga men de framlagda förslagen genomfördes tydligen inte fullt ut. Resultatet tycks dock ha varit en nedtoning av korpartiets kraftiga accentuering i kyrkorummet, bl a förändrades färgsättningen och språkbandet samt stjärnhimlen övermålades. I övrigt genomgick hela kyrkan en hel interiör ommålning. Även taket dämpades ned då pärlspontpanelen mellan de synliga bjälkarna kläddes med masonite. Andra åtgärder som genomfördes var bl a nya innanfönster och innerdörrar. Exteriört gjordes en del putsrepartaioner samt avfärgning av fasaden. 1962 företogs en yttre renovering med omputsning av fasaden samt plåtarbeten, bl a ny kopparåplåt på tornet.

Nästa större interiöra renovering genomfördes 1970 efter ritningar av arkitekt Carl-Anders Hernek, Uddevalla. Renoveringen syftade bl a till att återställa vissa av förändringarna från 1940. Kyrkan genomgick en hel interiör ommålning och masoniten i taket kläddes med ny träpanel som målades ljusblå. I korpartiet togs stjärnhimlen och språkbandet fram. 1985 skedde, delvis på motsvarande sätt, en omputsning av fasaden då cementputsen från 1962 års omputsning ersattes av kalkputs, det ursprungliga materialet.

Den senaste större interiöra renoveringen ägde rum 1995-96 under ledning av arkitekt Jerk Alton, Kumla. Även denna renovering syftade delvis på ett återställande av tidigare åtgärder. En ny färgsättning genomfördes med utgångspunkt från äldre färgskikt och på väggarna togs plastfärg från 1970-talet bort. Renoveringsprogrammet innefattade också flera åtgärder som berör kyrkorummets funktion som handikappanpassning och tekniska system för ljud, brandskydd mm. Under läktaren tillkom underbyggnaderna som rymmer kapprum, samlingsrum, handikapptoalett, städutrymmen och en läktartrappa.