Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster BENGTSFORS ÖDSKÖLT 2:1 - husnr 1, ÖDSKÖLTS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

ÖDSKÖLTS KYRKA (akt.)
1994-10-12
Historik
Komplettering vid inventeringen 2003:

Kyrkan är uppförd i trä 1726 men dess nuvarande form är huvudsakligen ett resultat av en ombyggnad 1862 (förlängning åt öster) och tornets tillkomst 1894. Kyrkan består av en enda långsmal byggnadskropp med rakslutna gavlar mot öster och väster. I öster finns en sakristia och innanför denna koret. I väster finns ett vapenhus. Över takets västra del reser sig en takryttare.

Kyrkans nuvarande utseende är ett resultat av flera omfattande förändringar. På platsen fanns troligen en träkyrka under medeltiden vilken revs ner till grunden när den nuvarande kyrkan uppfördes 1726. Fram till 1862 var kyrkan en tämligen liten byggnad med en fristående klockstapel i trä. Den kraftiga befolkningstillväxten under 1800-talet föranledde då en omfattande om- och tillbyggnad. Kyrkan förlängdes åt öster 9 meter med ett nytt korparti i regelkonstruktion till skillnad från de äldre timmerväggarna. Troligen insattes då en kordörr mot söder. Interiören förvandlades från ett litet intimt "med gammaldags målningar utsirat" kyrkorum till ett oproportionerligt, kalt, ödsligt och mycket ljust rum. I taket fanns målningar av H G Scüffner, "guds målare på Dal och i västra Värmland" som övermålades med vitt. Kyrkan fick också nya större fönster. Symptomatiskt för 1800-talets renoveringsåtgärder var också den omgestaltning som Schullströms altaruppsats från 1749 genomgick 1880. Samtliga ytor spacklades och övermålades med i huvudsak blått, vitt och metallguld.

År 1894 tillkom tornet efter en ritning av arkitekt Fredrik Liljekvist, Stockholm och en skiss av folkskolläraren och klockaren Wilhelm Wirén. Ett liknande torn, ritat av samma arkitekt, byggdes två år tidigare på grannkyrkan Bäcke. Samtidigt med tornet tillkom de karakteristiska gavlarna under detta på nord- och sydfasaden. Lanterninen under tornspiran var ursprungligen öppen men kläddes in vid nästa större renovering, 1925-27. En omnämnd orsak var problem med regnvatten som läckte in. Vid samma tillfälle omändrades också tornluckorna och hela tornet förstärktes. Interiört genomfördes ganska omfattande åtgärder. Väggarna kläddes med grå bröstningspanel och gulvit väv ovan denna, vilket ersatte en pärlspontpanel. De nuvarande bänkarna tillkom liksom den slutna läktarbarriären med de inbyggda orgelpiporna i mitten. Även predikstolens ny- eller ombyggdes då till sin dess nuvarande utseende. För färgsättning och dekorarbeten svarade konstnär Gösta Sundvall, Bergs säteri, Mellerud.

Även 1959-60 genomfördes en omfattande ombyggnad/renovering. Arkitekt var Karl Martin Westerberg, Stockholm och byggmästare Erland Göransson, Dals Långed. Den mot öster tillbyggda delen blev helt ombyggd av rest spontad plank. Kyrkorummet förkortades tre meter då en ny sakristia inreddes vid östväggen och koret flyttades västerut om denna. Även i väster förkortades kyrkorummet då läktarunderbyggnaden med vapenhus, förråd och trappa till läktaren tillkom. Samtidigt revs ett befintligt vapenhus på västgaveln och en sakristian mot nordost. Innertaket höjdes och väggarna bands samman med synliga tvärgående panelklädda bjälkar. Färgsättningen förändrades i kyrkan och konservering av altaruppsatsen genomfördes av konservator Thorbjörn Engblad, Alingsås. Exteriöra förändringar var bl a omläggningen av taket med svart glaserat tegel samt kopparplåten på tornet och takryttaren.

Den senaste större renoveringen gjordes 1992-93. Kyrkorummet fick då en ny färgsättning i klarare och ljusare färger och altaruppsatsen konserverades återigen. För arbetena svarade konservatorerna Gunnar Eldh och Göran Bryntesson, Lysekil. Samtidigt togs den främsta bänkraden bort och mittgången förbands med koret genom en ramp. I vapenhuset inreddes en handikapptoalett. Exteriört ommålades fasaderna och fönstren. Över vapenhusets ytterdörr uppsattes ett skyddstak.