Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SKARA ÖGLUNDA 25:1 - husnr 1, ÖGLUNDA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

ÖGLUNDA KYRKA (akt.)
1997-07-14
Historik
ÖGLUNDA KYRA - Kyrkan är troligen uppförd under 1100-talet och bestod, enligt Peringskiölds Monumenta, av ett rektangulärt långhus, rakt avslutat kor och ett västtorn. Troligen användes redan nu tornets bottenvåning som vapenhus. Söder om tornet var en utbyggnad, möjligen ett trapphus. Kyrkan skall, enligt Peringskiöld, en tid ha varit övergiven, men ha restaurerats nyligen (1670-talet) på bekostnad av Johan Hindersson Reuter, Levene. Av den medeltida kyrkan återstår det före detta koret (nu dopkapell) och tornet.
På 1600-talet eller 1700-talet tillbyggdes en korsarm i norr ( nuvarande långhus). En läktare skall efter tillbyggnaden ha flyttats från västra till norra korsarmen. Ett gravkor byggdes under det ursprungliga koret, troligen på 1700-talet. I 1828 års inventarielista uppges golvet och "innanredet", bland annat att en liten altartavla från 1747, ett krucifix och en träskulptur, kommer att bytas ut. Troligen skedde förändringarna ca 1840, då en dopfunt av täljsten uppges ha försålts. 1883 uppfördes en korsarm i söder. Nuvarande planform med koret förlagt till södra korsarmen kom till stånd. Ett träaltare och altarkors med svepduk tillkom liksom troligen predikstol, altarring och nummertavla. Det ursprungliga östkoret ombyggdes till sakristia, avskild från kyrkorummet genom en vägg med dörr. Ett brutet, fältindelat tak byggdes över kyrkorummet. Vapenhuset var ännu förlagt till väster, men en ny port insattes i norr.
Tornet omputsades 1921. Då putsen var nedknackad observerades en igenmurad dörr i tornet, igensatt med kullersten. 1929-1930 fick kyrkan ny huvudentré med vindfång i norr. Kyrkan fick ett nytt altare, ett trägolv under bänkarna, innanfönster, nya skorstenar och ny färgsättning. I korfönstren insattes antikglas. Taket isolerades. Läktarbröstet täcktes med plywood. Två gravhällar restes utmed tornmuren. Arkitekt vid denna renovering var Allan Berglund, Skövde. Denne planerade även kyrkogården. Kyrkogården dränerades och en vedbod uppfördes. Snickerier, murnings- och dräneringsarbeten utfördes av byggmästare Johansson, Fagersanna och målningsarbeten av målarmästare Robert Wilson, Axvall.
1949-1951 ombyggdes det ursprungliga koret till dopkapell med nytt stenaltare och vapenhuset i väster till sakristia. Tidigare hade det varit öppet mellan kyrkorummet och vapenhuset i väster. Till den nya sakristian uppsattes en vägg och en dörr. Kyrkan fick ny bänkinredning, varvid ett bänkpar avlägsnades i norr och ett i söder. Koret utvidgades något mot norr. En ny trappa till läktaren uppfördes. Den hade tidigare gått upp från vindfånget. Troligen byggdes nuvarande läktarunderbyggnad. Golvet innanför altarringen förhöjdes. Ny mindre dörr och ny portal insattes i norr och ny portal och dörr i väster. Portalerna var ritade av Adolf Niklasson. Båda portalerna gjordes av John Gustafssons stenhuggeri, Gössäter. Taket isolerades och nuvarande innertak kom till. Ny dopfunt skänktes till kyrkan. Elektriskt värmesystem och elektrisk belysning installerades. Nuvarande orgel inköptes från Nordfors och son, Lidköping. Fasaden var ritad av Adolf Niklasson och tillverkad av Valter Lundqvist, Öglunda. Skorstenen revs. Ett igenmurat romanskt fönster i tornet upptogs. Torntaket omtäcktes. På kyrkogården uppsattes ny grind mitt i väster och övriga portar fick nya grindstolpar. Byggmästare vid arbetena var Herman Andersson, Lerdala, målarmästare var Olof Werner Timmersdala och arkitekt var Adolf Niklasson. Den nya grinden var tillverkad av smeden Einar Andersson, Öglunda. Ett förslag till utvändig renovering av Carl Andersson, Skara, inlämnades och godkändes 1960. Enligt förslaget skulle fasadens spritputs med slätputsade hörnkedjor och omfattningar utbytas mot en tunn och genomskinlig puts. Stuprör och hängrännor skulle överses. 1980 tillkom korets glasmålningar av Folke Heybrock, Holland. 1990 genomfördes renoveringsarbeten, som bland annat innefattade nytt värmesystem utbyte av skadad puts, lagning av sprickor och ommålning invändigt. En trälist runt korets innerväggar avlägsnades. En gradäng framför altaret togs bort, ett kors över altaret flyttades till dopaltaret i öster och läktarbröstet höjdes genom ett järnräcke. Tornets spåntak omtjärades. En ljuskrona från 1800-talets början, som återfunnits på vinden upphängdes åter. Anderssons byggnadsfirma Lerdala, Axvalls el med flera utförde arbetena.