Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SKARA HERTIGABO 6:1 - husnr 1, SKÅNINGS-ÅSAKA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

SKÅNINGS-ÅSAKA KYRKA (akt.)
1992-03-08
Historik
SKÅNINGS-ÅSAKA KYRKA uppfördes 1873 efter ritningar av byggmästare FD Bergström, Skara och arkitekt Albert Törnqvist. Per Thorsén, Varola, var byggmästare. I arbetena deltog stenhuggare Johan Kruse, Varola, snickare Bergström, Skara, målarmästare Lugner, Skara och ett 80-tal sockenbor. Kyrkan uppbyggdes "till fiol och handklaver". Thorsén stod även bakom en del av inredningen. Kyrkan föregicks av en medeltidskyrka strax öster om nuvarande kyrka, förstorad 1761 och raserad 1871. Föregångaren bestod av ett rektangulärt långhus och fullbrett, rakt avslutat kor i öster, sakristia i norr, vapenhus i söder och ett litet, ridande klocktorn av trä. Från den gamla kyrkan har bevarats delar av en altaruppsats från 1700-talet, ett solur från 1736, en calvariegrupp med Kristus, troligen från 1400-talet och Maria och Johannes från 1200-talet. Man äger även två liljestenar och en ljuskrona av trä, troligen 1700-tal. En dopfunt från 1100-talet som nu förvaras i kyrkan tillhör Västergötlands museum och har okänt ursprung. En medeltida dopfunt och en medeltida dopfuntscuppa användes som blomkrukor i närbelägna trädgårdar till 1931, då de övertogs av Västergötlands museum.
Av den ursprungliga inredningen är bänkar, predikstol, nummertavlor, läktare, altare, altarring, altarkors och altarskrank bevarade. Den första orgeln var byggd 1895 av Johannes Magnusson, Göteborg. Den kulturhistoriskt värdefulla orgeln är ännu bevarad. En ut- och invändig restaurering av kyrkan genomfördes 1914-1915. Byggmästare var Hellstrand och målarmästaren hette Gren. Kyrkorummet ommålades med vit kalkfärg, förutom under fönstren där det målades med gråvit, matt oljefärg. Inredningen färgsattes i kraftigt gråblå oljefärg med grå omfattningar. Kaminen placerades i en murad nisch med omfattning. Altarskranket påbyggdes med en nygotisk tempelgavel/fronton, utformad för att gå i stil med orgelfasaden. Troligen tillkom nu också de väggfasta bänkarna. Det medeltida krucifixet påträffades troligen 1929. 1933 utvidgades kyrkogården mot söder och terrasserades i sydsluttningen. Grusgångar anlades. Omfattande renoveringsarbeten genomfördes 1949-1950 enligt förslag av K Nordenskjöld. Calvariegruppen restaurerades och placerades på korväggen. En äldre altaruppsats, som tidigare förvarats särmonterad i ett vindsrum, fick sin plats i kyrkorummet. Ny läktartrappa byggdes. Den nya trappan ledde upp från långhuset och ersatte en äldre trappa från vapenhuset. Sigurd Lidén hade gjort förslag till den elektriska värmeinstallationen. Troligen omtäcktes taket med ny plåt 1969.
1978 förhöjdes läktarbröstet genom ett järnräcke. 1980 invigdes kyrkan efter lagning av en spricka och målningsarbeten i kyrkorummet, målning av sakristian och renovering av den gamla orgeln. Ett dopaltare uppsattes i koret. Orgelrenoveringen var utförd av A Magnussons orgelbyggeri AB, Göteborg och måleriarbetena av Börje Anderssons målerifirma, Vinninga. 1982-1984 uppfördes en läktarunderbyggnad med toalett, kapprum och samlingsrum. I samband med detta flyttades flera bänkar från långhuset till läktaren. Samtidigt invigdes en textil bonad över det nya dopaltaret. Bonaden "Evighetens sol" är gjord av Kate All, Skövde. 1986 utfördes renoveringsarbeten på fasaden, enligt ritningar av NG Hagman AB, Skara. Arbetena utfördes av Firma Kenneth Johansson, Stenstorp. Putsen sågs över och fönster mm målades. 1987-1988 utvidgades kyrkogården mot väster och en minneslund anlades.