Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GÖTENE LEDSJÖ 9:1 - husnr 1, LEDSJÖ KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

LEDSJÖ KYRKA (akt.)
1995-11-07
Historik
LEDSJÖ - Kyrkans historia är osäker. Kyrkan uppfördes sannolikt under tidig medeltid. Från medeltiden är ett 1100-talskrucifix, en järnbeslagen dörr, två liljestenar samt delar av en dopfuntscuppa (funnen i en stenmur) bevarade. Altaruppsatsen skänktes till kyrkan 1707 av Jakob Clerk och predikstolen i senbarock införskaffades 1708. Kyrkan revs och ombyggdes 1776 och målades 1788, enligt en inskription. Den förlängdes senare i väster och fick även nytt torn. Möjligen ingår medeltida murrester i nuvarande kyrkobyggnad. Från 1700-talets slut stammar läktaren, dopfunten, den före detta sakristian i nordöst och möjligen kyrkgårdens stiglucka.
Den första orgeln var en kammarorgel från 1874. 1901 målade Sven Linderoth nuvarande, tvådelade altartavla. Altaruppsatsen, som under en period förvarats på vinden, restaurerades samtidigt av skulptör Alfred Stenström, Skara. 1902 byggdes en orgel av Johannes Magnusson, Göteborg och denna uppsattes 1911. 1937 målades interiören och i taket uppsattes fiberplattor. I början av 1940-talet hittades delarna till nämnda medeltida dopfunt i en stenmur. Ett förslag till utvidgning av kyrkogården inlämnades 1937.
1947 genomgick kyrkan en omfattande restaurering med bland annat ny sakristia i norr. Den gamla sakristian, öster om koret, avskiljdes från kyrkorummet och omändrades först till bårhus och efter ytterligare ett antal år till förråd. Ny bänkinredning insattes. Ritningarna var framtagna av professor Erik Lundberg, Stockholm. Altartavla, predikstol och läktarbröstets mittparti befriades från övermålning och konserverades, troligen av KJR Johansson, Skövde. Det medeltida krucifixet konserverades av Olle Hellström. I arbetena ingick ommålning av interiören, nytt altare av Kinnekullemarmor och inredning till sakristian. Kyrkan försågs med eluppvärmning, enligt ett förslag upprättat av S Lidén, Skara. Fiberplattorna i taket avlägsnades. 1958 - 1959 ommålades interiören under ledning av Adolf Niklasson. Innerbågar insattes. Trägolvet i koret utbyttes mot kalksten och höjdes. Rötskadade delar av altarringen ersattes.
1973 renoverades kyrkan under ledning av byggmästare Olle Andersson, Skara. Arbetena innefattade utvändig blästring, omputsning och målning. Rune Johansson, Skövde skötte blästringsarbetena och målare Sven Carell, Götene, måleriarbetena. Då putsen var avlägsnad observerades spår av en äldre portal på långhusets sydfasad. Samma år utvidgades kyrkogården i väster och inhägnades av nya murar. Ett förslag var framtaget av ingenjör Olof Robertsson, Mariestad. Troligen uppfördes samtidigt en ekonomibyggnad.
Orgelverket renoverades 1986 av Smedmans orgelbyggeri, Lidköping. 1991 företogs sockel - och fasadarbeten genom byggmästare Zälle.
Kyrkan förstördes i brand natten till 6 december 2004, men murverket står kvar